חוקים


  • מהו יישוב סיכסוך ?

    מדובר הליך מקדמי אשר חייבים לפתוח בטרם הגשת תביעה בעינייני משפחה.


    הצדדים מוזמנים לפגישה במהלכה מנסים לראות האם הם יכולים להסדיר את העניין בהסכם מבלי לנהל את התיק


    החוק שעוסק בכך הוא:


     חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע"ה-2014 1 

     

    1.       

    מטרת החוק 

    מטרתו של חוק זה לסייע לבני זוג ולהורים וילדיהם ליישב סכסוך משפחתי ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, ולצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית, מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך ובטובתם של כל ילדה וילד. 

    2.       

    הגדרות 

    (תיקון התש"ף) 

    בחוק זה - 

    "בית דין דתי" - בית דין רבני, בית דין שרעי, בית דין דתי דרוזי ובית דין של עדה נוצרית; 

    "בית משפט" - בית המשפט לענייני משפחה; 

    "גירושין" - לרבות ביטול נישואין, הכרזה שהנישואין בטלים מעיקרם, ופירוד לפי דין דתי שאינו מאפשר גירושין, וכן התרת נישואין לפי חוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בין–לאומית), התשכ"ט-1969; 

    "חוק בית המשפט לענייני משפחה" - חוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995; 

    "חוק יחידות הסיוע" - חוק בתי דין דתיים (יחידות סיוע), התשע"א-2011; 

    "יחידת סיוע" - יחידת סיוע לפי חוק בית המשפט לענייני משפחה או יחידת סיוע לפי חוק יחידות הסיוע, לפי העניין; 

    "ילדה או ילד" - אדם שלא מלאו לו 18 שנים; 

    "עדה נוצרית" - עדה דתית נוצרית כמשמעותה בסימן 54 לדבר המלך במועצה על ארץ ישראל, 1922 עד 1947; 

    "ערכאה שיפוטית" - בית משפט או בית דין דתי; 

    "ראש בית הדין הדתי" - כל אחד מאלה, לפי העניין: 

    (1) לעניין בית דין רבני - נשיא בית הדין הרבני הגדול; 

    (2) לעניין בית דין דתי דרוזי - ראש בית הדין הדתי הדרוזי לערעורים; 

    (3) לעניין בית דין שרעי - נשיא בית הדין השרעי לערעורים; 

    (4) לעניין בית דין של עדה נוצרית - ראש ערכאת הערעור בישראל של אותה עדה נוצרית; 

    "תובענה" - תביעה, בקשה או הליך אחר שמביא בעל דין לפני ערכאה שיפוטית לפי דין, ובכלל זה בקשה למתן סעד זמני, ולמעט כל אחד מאלה: 

    (1) בקשה לאישור הסכם; 

    (2) ערעור ובקשת רשות ערעור; 

    (3) תובענה לאכיפה ולביצוע של החלטה שיפוטית, לרבות לפי פקודת בזיון בית משפט; 

    (4) בקשה לאכיפת פסק חוץ לפי חוק אכיפת פסקי חוץ, התשי"ח-1958; 

    "תובענה בעניין של סכסוך משפחתי" - תובענה בין בני זוג, בין הורים או בין הורים לילדיהם בכל אחד מהעניינים האלה: 

    (1) ענייני נישואין וגירושין למעט תובענה לגירושין או להתרת נישואין שהוגשה בהסכמת הצדדים; 

    (2) יחסי ממון בין בני זוג, לרבות תובענה כספית או רכושית הנובעת מהקשר בין בני הזוג ולמעט תובענה בענייני ירושה; 

    (3) מזונות או מדור של בן זוג או של ילדה או ילד; 

    (4) כל עניין הנוגע לילדה או לילד לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, למעט תובענה לפי חוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), התשנ"א-1991 או בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ המוגשת בקשר לתובענה כאמור; 

    (5) אבהות או אמהות לגבי ילדה או ילד למעט תובענה בעניין כאמור שהוגשה בהסכמת הצדדים; 

    (6) מזונות או מדור של צעיר או צעירה או סכסוך בין הורה או הורים לבתם או בנם הצעירים; לעניין זה, "צעיר" - בגיר שטרם מלאו לו 21 שנים . 

    3.       

    הגשת בקשה ליישוב סכסוך ופגישות מהו"ת 

    (תיקון התש"ף) 

    (א) המבקש להגיש לערכאה שיפוטית תובענה בעניין של סכסוך משפחתי, יגיש תחילה לערכאה השיפוטית בקשה ליישוב סכסוך; הבקשה לא תכלול טענות או עובדות בקשר לסכסוך או בקשר לסמכות השיפוט של הערכאה השיפוטית. 

    (ב) (1) הוגשה בקשה ליישוב סכסוך כאמור בסעיף קטן (א) (להלן - בקשה ליישוב סכסוך), יוזמנו הצדדים לבקשה ליחידת הסיוע שליד הערכאה השיפוטית לארבע פגישות מידע, היכרות ותיאום (להלן - פגישת מהו"ת), ודינה של הזמנה לפגישת מהו"ת כדין הזמנה לדיון בבית המשפט; יחידת הסיוע רשאית לקיים מספר קטן יותר של פגישות, בהתאם לשיקול דעתה המקצועי. 

    (2) הצדדים יתייצבו בעצמם לפגישות המהו"ת, ויחידת הסיוע רשאית להיפגש בנפרד עם כל אחד מהם. הממונה הארצי על יחידות הסיוע יקבע בנוהל אמות מידה, נסיבות ושיקולים לעניין השתתפותם של ילדים בישיבות מהו"ת שבהן מתגבשים הסדרים הנוגעים אליהם ואת דרכי השתתפותם; הנוהל ותיקונו יובאו לידיעת ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת. 

    (3) כל פגישות המהו"ת יתקיימו בתוך 45 ימים מיום הגשת הבקשה, ואולם יחידת הסיוע רשאית להאריך את התקופה, פעם אחת, ב–15 ימים בהודעה לערכאה השיפוטית ולצדדים. 

    (4) עורך דין ביחידת הסיוע שהוא בעל ידע וניסיון מקצועי של חמש שנים לפחות בתחום דיני המשפחה ובעל הכשרה וניסיון בתחום יישוב סכסוכים בהסכמה, ישתתף בפגישות המהו"ת, כולן או חלקן, לפי שיקול דעתה המקצועי של יחידת הסיוע. 

    (ג) פגישות המהו"ת יכללו - 

    (1) מתן מידע על ההליכים המשפטיים לעניין סכסוך משפחתי ועל ההשלכות של גירושין ושל כל עניין אחר בסכסוך משפחתי על הצדדים ועל ילדיהם, ובכלל זה השלכות משפטיות, רגשיות, חברתיות וכלכליות; 

    (2) מתן מידע לצדדים על הדרכים שיש בהן כדי לסייע להם ליישב את הסכסוך בהסכמה ובדרכי שלום ולהתמודד עם השלכותיו, לרבות ייעוץ, גישור, גירושין בשיתוף פעולה, טיפול משפחתי או זוגי, ועל השירותים הניתנים לשם כך ביחידת הסיוע שליד הערכאה השיפוטית, בקהילה ובמגזר הפרטי; לעניין זה, "גירושין בשיתוף פעולה" - משא ומתן לפירוד בין בני זוג שבו כל אחד מהצדדים מיוצג על ידי עורך דין בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע נוספים אם הדבר נדרש, ובלבד שאותם עורכי דין לא יוכלו לייצג את הצדדים בהליך המשפטי שיתנהל ביניהם, אם המשא ומתן ייכשל; 

    (3) היכרות עם הצדדים כדי להעריך יחד אתם את צורכיהם ואת רצונותיהם, ולעניין ילדיהם - טובתם, רצונותיהם וזכויותיהם בעניינים הנוגעים אליהם, לסייע להם לבחון דרכים ושירותים שעשויים לתרום ליישוב הסכסוך ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, ולהתמודדות עם השפעות הסכסוך ולתאם עמם תכנית מתאימה להמשך התהליך; 

    (4) קביעת הסדרים בהסכמה בין הורים לרבות בעניין מזונות, החזקת ילדים, חלוקת זמני שהות בין הורים וכל עניין אחר בעניינו של ילדם או מתן המלצה לצדדים ולגורם שאליו הם יופנו להמשך הליך יישוב הסכסוך, לדאוג לקביעת הסדרים בעניינים אלה בהסכמה. 

    (ד) בתום פגישת המהו"ת האחרונה תמליץ יחידת הסיוע לצדדים בעניין התאמת הליך יישוב הסכסוך בהסכמה בעניינם; בתום חמישה ימים מיום פגישת המהו"ת האחרונה, יודיע כל אחד מהצדדים ליחידת הסיוע אם הוא מעוניין להמשיך בהליך חלופי ליישוב הסכסוך. 

    (ה) בתקופה של 60 ימים מיום הגשת בקשה ליישוב סכסוך, ואם התקופה הוארכה כאמור בסעיף קטן (ב)(3) - 75 ימים, או בתקופה קצרה או ארוכה מזו אם החליטה על כך ערכאה שיפוטית לפי סעיף 5(א)(5) (להלן - תקופת עיכוב ההליכים), ובכל תקופה נוספת שהצדדים הסכימו לה בכתב, לא יוכלו הצדדים להגיש תובענה בעניין של סכסוך משפחתי לכל ערכאה שיפוטית ולא תדון ערכאה שיפוטית בתובענה בעניין של סכסוך משפחתי בין הצדדים, לרבות בעניין סמכות השיפוט של הערכאה השיפוטית. 

    (ו) (בוטל). 

    (ז) (1) על אף האמור בסעיף קטן (ה), צד לבקשה ליישוב סכסוך רשאי להגיש, בכל עת, לערכאה שיפוטית המוסמכת לכך לפי דין, בקשה לסעד דחוף בעניין שנקבע לפי סעיף 5, לסעד זמני לשמירת המצב הקיים או לעיכוב יציאה מן הארץ. 

    (2) בקשה לסעד דחוף או זמני תיערך בצורה קצרה ותמציתית ותכלול אך ורק את עיקרי העובדות הדרושות לצורך הדיון בה; הערכאה השיפוטית תדון בסעד הדחוף או הזמני בלבד. 

    (3) ערכאה שיפוטית לא תיתן צו לסעד דחוף או זמני בעניין שבו ניתן קודם לכן סעד כאמור על ידי ערכאה שיפוטית אחרת ולא תדון בשאלת הסמכות לדון בתובענה. 

    (4) צו לסעד דחוף או זמני שניתן לפי סעיף קטן זה יעמוד בתוקפו חמישה חודשים מיום מתן הצו, ואם קבעה הערכאה השיפוטית שנתנה את הצו תקופה אחרת - לתקופה שקבעה; ואולם, נתנה הערכאה השיפוטית שנקבעה כמוסמכת לדון בתובענה העיקרית, לאחר שהוגשו כתבי בי-דין לפי סעיף 4, החלטה בעניין הצו, לפני תום התקופה כאמור, יעמוד הצו בתוקף עד למתן ההחלטה. 

    (ח) אין בדיון בסעד דחוף או זמני או במתן סעד כאמור כדי לקבוע בשאלת הסמכות לדון בתובענה. 

    (ח1) (1) יחידת הסיוע תדווח לערכאה שיפוטית על התייצבות או אי-התייצבות של הצדדים לפגישות המהו"ת, והערכאה השיפוטית רשאית להביא בחשבון טענות בדבר התייצבות או אי-התייצבות כאמור. 

    (2) סבר עובד יחידת הסיוע, בתום פגישת מהו"ת, כי בשל חשש לפגיעה בשלומו הגופני או הנפשי של ילד לשם מניעת החמרה במצבו הגופני או הנפשי, יש לנקוט אמצעים לשם מניעת פגיעה או החמרה כאמור, ובכלל זה עריכת תסקיר עובד סוציאלי לפי חוק הסעד (סדרי דין בענייני קטינים, חולי נפש ונעדרים), התשט"ו-1955, או מינוי אפוטרופוס לדין לקטין לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, רשאי הוא להמליץ לערכאה השיפוטית להורות על נקיטת אמצעים כאמור, מיוזמתה בהתאם לסמכותה לפי כל דין, או אם תוגש לה תובענה לפי סעיף 4; ההמלצה תהיה תמציתית ומנומקת ותכלול פרטים על הילד ומשפחתו בהיקף הנדרש לשם מתן ההמלצה, בלבד. 

    (3) הוראות סעיף קטן זה יחולו על אף הוראות סעיף 5א לחוק בית המשפט לענייני משפחה וסעיף 3 לחוק יחידות הסיוע. 

    (ט) הגיעו הצדדים להסדר בהליך ליישוב סכסוך בהסכמה, רשאית ערכאה שיפוטית לתת תוקף של פסק דין להסדר, בעניין שהיא מוסמכת לדון בו. 

    (י) על אף האמור בסעיף קטן (א), אדם רשאי להגיש תובענה בעניין של סכסוך משפחתי בלא שהגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך, אם מתקיים אחד מאלה: 

    (1) בשנה שקדמה להגשת התובענה כבר הוגשה בקשה ליישוב סכסוך בין אותם צדדים והמבקש להגיש את התובענה הגיע לפגישות המהו"ת, ובלבד שבעת הגשת התובענה חלפו התקופות כאמור בסעיף קטן (ה) ותקופת 15 הימים שבסעיף 4 לעניין הבקשה; 

    (2) הוגשה בקשה ליישוב סכסוך בין אותם צדדים לפני יותר משנה, ובעת הגשת התובענה תלויה ועומדת בערכאה שיפוטית תובענה בעניין של סכסוך משפחתי בין הצדדים או שההליכים בתובענה כאמור הסתיימו בשנה שקדמה להגשת התובענה. 

    4.       

    הגשת תובענה 

    חלפו התקופות כאמור בסעיף 3(ה), ולא הגיעו הצדדים להסדר מוסכם בהליך ליישוב סכסוך בהסכמה, רשאי הצד שהגיש תחילה את הבקשה ליישוב הסכסוך, להגיש בתוך 15 ימים, תובענה בעניין של סכסוך משפחתי לכל ערכאה שיפוטית שלה סמכות לדון בעניין לפי דין; לא הגיש הצד האמור תובענה כאמור או שהגיש תובענה כאמור רק לגבי חלק מהעניינים שבסכסוך המשפחתי, רשאי הצד האחר להגיש לכל ערכאה שיפוטית שלה סמכות לדון בעניין לפי דין, תובענה בעניין של סכסוך משפחתי שלגביו לא הוגשה תובענה כאמור. 

    4א.      

    סייג לתחולה 

    (תיקון התש"ף) 

    הוראות חוק זה לא יחולו על הליכים אלה: 

    (1) הליך שמקום מושבו של צד לו אינו בישראל; 

    (2) הליך שהמדינה צד לו, למעט תובענה בעניין אבהות או אימהות לגבי ילדה או ילד, שהוגשה שלא בהסכמת הצדדים; 

    (3) הליך לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991; 

    (4) הליך לפי חוק מניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001. 

    5.       

    ביצוע ותקנות 

    (תיקון התש"ף) 

    (א) שר המשפטים ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות לביצועו בין השאר בעניינים אלה: 

    (1) טופס להגשת בקשה ליישוב סכסוך; 

    (2) סוגי הליכים נוספים ליישוב סכסוך בהסכמה, ביחידת הסיוע או מחוצה לה; 

    (3) רשימת עניינים שבהם ניתן להגיש בקשה לסעד דחוף לפי סעיף 3(ז), ודרכי הדיון בבקשה לסעד דחוף או זמני לרבות טופס להגשת הבקשה; 

    (4) קיצור סדרי הדיון במזונות הזמניים והסדרים זמניים בעניין חלוקת זמני שהות בין הורים, לרבות טופס להגשת הבקשה; 

    (5) רשימת העניינים החריגים שבהם רשאית ערכאה שיפוטית שהוגשה לה בקשה ליישוב סכסוך לקצר או להאריך את תקופת עיכוב ההליכים לפי סעיף 3(ה). 

    (ב) הוראות כאמור בסעיף קטן (א)(1) ו–(3) לעניין בית דין דתי, ייקבעו בהתייעצות עם ראש בית הדין הדתי. 

    (ג) הוראות כאמור בסעיף קטן (א)(2) עד (5), טעונות אישור של ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת. 

    6.       

    שמירת דינים 

    הוראות חוק זה אין בהן כדי לפגוע בדיני נישואין וגירושין, והן אינן באות להוסיף על סמכויות השיפוט של הערכאות השיפוטיות או לגרוע מהן. 

    6א.      

    מניין ימים ותקופות 

    (תיקון התש"ף) 

    (א) הימים והתקופות המנויים להלן לא יבואו במניין הימים לפי חוק זה: 

    (1) לעניין בקשות ליישוב סכסוך המוגשות לבתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים - שני ימי ראש השנה, יום הכיפורים, התקופה שמיום י"ד בתשרי עד יום כ"ב בתשרי והתקופה שמיום י"ד בניסן עד כ"א בניסן; 

    (2) לעניין בקשות ליישוב סכסוך המוגשות לבתי הדין השרעיים - ימי חג אלפיטר מהיום הראשון עד היום השלישי בחודש שוואל, וערב החג, וימי חג אלאדחא מהיום העשירי עד היום הארבעה עשר בחודש ד'ו אל-חג'ה, וערב החג. 

    (ב) שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע מועדים ותקופות נוספים על אלה המנויים בסעיף קטן (א), שלא יבואו במניין הימים לפי חוק זה. 

    (ג) על אף ההוראות לפי סעיפים קטנים (א) ו–(ב), במניין 15 הימים להגשת תובענה בעניין של סכסוך משפחתי כאמור בסעיף 4 יבואו גם המועדים והתקופות לפי אותם סעיפים קטנים, אלא אם כן היום האחרון להגשת התובענה חל במועד או בתקופה כאמור. 

    7.       

    תחילה ותחולה 

    (תיקון התשע"ו) 

    תחילתו של חוק זה ביום י"א בתמוז התשע"ו (17 ביולי 2016) (בחוק זה - יום התחילה), ואולם לגבי בית דין דתי שלא הוקמה לידו יחידת סיוע עד מועד פרסומו של חוק זה, יחולו הוראות חוק זה במועד שיקבע שר המשפטים, בצו, בהתייעצות עם ראש בית הדין הדתי הנוגע בדבר, לאחר שהוקמה לידו יחידת סיוע או אם חלות לגביו הוראות סעיף 8(ג) לחוק יחידות הסיוע. 

    8.       

    דיווח לכנסת 

    (תיקון התשע"ו) 

    אחת לשנה, החל מיולי 2017, ימסרו שר המשפטים ושר הרווחה והשירותים החברתיים, לפי העניין, דיווח לוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת כמפורט להלן: 

    (1) שר המשפטים - על מספר התובענות שהוגשו לפי סעיף 4 בבתי משפט ובבתי דין דתיים; 

    (2) שר הרווחה והשירותים החברתיים - על מספר הבקשות ליישוב סכסוך ופגישות המהו"ת שהתקיימו ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט וליד בתי הדין הדתיים, ומספר הבקשות ליישוב סכסוך שהסתיימו בהסכמה ביחידות הסיוע. 

    9.       

    תוקף 

    (תיקון התש"ף) 

    (בוטל). 

     

    בנימין נתניהו ראש הממשלה וממלא מקום שר המשפטים 

     

    ראובן ריבלין נשיא המדינה 

     

    יולי יואל אדלשטיין יושב ראש הכנסת 


    [1.] ס"ח 2485, התשע"ה (17.12.2014), עמ' 116. הצ"ח - ממשלה 885, התשע"ד, עמ' 908.

    תיקונים:ס"ח 2522, התשע"ו (12.1.2016), עמ' 334. הצ"ח - ממשלה 952, התשע"ה, עמ' 1656;

    ס"ח 2851, התש"ף (8.9.2020), עמ' 440 (כולל מחיקת המילים "(הוראת שעה)" משם החוק). הצ"ח - ממשלה 1313, התש"ף, עמ' 188 (ראו הוראות תחילה ותחולה בסעיף 10 לתיקון).


  • כיצד נקבעים אחוזי הנכות

    התושבה לשאלה הזאת תלויה בעיקר בהליך ובמטרה לשמה רוצים לקבוע את אחוזי הנכות.

    באופן כללי לרוב אחוזי הנכות נקבעים בהתאם לתקנות הביטוח הלאומי, בין אם הקביעה היא ישירות ע"י המוסד לביטוח לאומי או מומחה שקובע את אחזוי הנכות


    תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), התשט"ז-1956 1 

    בתוקף סמכותי לפי סעיפים 112(ג), 118, 120(ב), 122, 146, 317 ו-400 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן - החוק), אני מתקין תקנות אלה: 

    פרק ראשון: פרשנות 

     

    1.       

    הגדרות 

    סימן א': ועדה 

    [תיקונים: התש"ל, התשל"ד, התשנ"ח (מס' 2), התשע"ו (מס' 2), התש"ף] 

    בתקנות אלה - 

    "רופא מוסמך" - (נמחקה); 

    "פוסק רפואי" - (נמחקה); 

    "חוק בתי דין מינהליים" - חוק בתי דין מינהליים, התשנ"ב-1992; 

    "מזכיר" 2 - מי שמנהל המוסד, או עובד המוסד שהוא הסמיכו לכך, מינה אותו להיות מזכיר ועדות. ולעניין מזכיר שאינו עובד מוסד שמונה כאמור בסעיף 22 לחוק, בלבד שמתקיימים בו התנאים להלן: 

    (1) לא הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לדעת מנהל המוסד לכהן כמזכיר, או שהוגש נגדו כתב אישום בעבירה כאמור וטרם ניתן פסק דין סופי בעניינו; 

    (2) השתתף בתכנית הכשרה שקיים המוסד לביטוח לאומי, וקיבל אישור על כך שסיים את התכנית בהצלחה; 

    (3) בעל תעודת בגרות ישראלית, או תעודה אחרת שמשרד החינוך אישר כי היא שוות ערך לתעודת בגרות; 

    (4) לא מצוי בניגוד עניינים כאמור בסעיף 9 לחוק בתי דין מינהליים, בשינויים המחויבים; 

    (5) התחייב בכתב לעמוד בסעיף 15 לחוק בתי דין מינהליים, בשינויים המחויבים; 

    "נפגע" - התובע גימלה לפי סימן ה' לפרק ה'; 

    "מזכיר" - (נמחקה); 

    "פוסק רפואי" - רופא אשר שמו כלול ברשימת הפוסקים הרפואיים שנקבעה על ידי שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים ופורסמה ברשומות; 

    "רופא מוסמך" - רופא שהמוסד מינה לרופא מוסמך; והמינוי יכול שיהיה לעניין מסוים לפי תקנות אלה או לכל העניינים, הכול לפי האמור בכתב המינוי. 

    פרק שני: קביעת דרגת נכות 

    סימן א': ועדה 

    2.       

    קביעת דרגת נכות על ידי ועדה 

    (תיקון התשמ"ט) 

    (א) דרגת נכות של נפגע תיקבע על ידי ועדה; הועדה תהיה בהרכב של פוסק רפואי אחד, אך רשאי הרופא המוסמך לקבוע שהועדה תהיה בהרכב של מומחים בשני ענפי רפואה (להלן - הועדה). 

    (ב) המזכיר יזמן את הפוסק הרפואי, שיהיה חבר בועדה, בהתאם לתחום ההתמחות הרפואית, שקבע הרופא המוסמך בהתחשב באופי הפגיעה. 

    3.       

    בדיקות נוספות ומינוי יועצים 

    (תיקון התשנ"ו) 

    לצורך קביעת דרגת נכות רשאי רופא מוסמך, מיוזמתו או לפי דרישת הועדה - 

    (1) לדרוש מן הנפגע לעמוד לבדיקה רפואית או אחרת ולהמציא תוצאות הבדיקות לוועדה; 

    (2) למנות יועצים רפואיים או אחרים אשר יגישו לרופא המוסמך או לוועדה, חוות דעתם על סמך בדיקות שבוצעו בנפגע או מסמכים רפואיים או אחרים שהובאו בפניהם. 

    4.       

    ההליכים לקביעת דרגת נכות 

    [תיקונים: התש"ל (מס' 2), התש"ס] 

    (א) תביעה לגימלת נכות תוגש בטופס שאפשר להשיגו בכל אחד מסניפי המוסד לפקיד תביעות כמשמעותו בסעיף 298 לחוק. 

    (ב) מצא פקיד התביעות שבכפיפות לקביעת דרגת הנכות קיימת זכאות - יעביר את התביעה לרופא המוסמך. 

    5.       

    מועד ומקום התייצבות הנפגע 

    (תיקונים: התשכ"ז, התשמ"ט, התשנ"ו) 

    (א) נבחרה הועדה לקביעת דרגת נכותו של נפגע פלוני, יזמין המזכיר את הנפגע להתייצב בפני הועדה במועד ובמקום הנקובים בהזמנה. ההזמנה תישלח לפחות ארבעה עשר ימים לפני המועד כאמור, אלא אם הסכים הנפגע לזמן קצר מזה. 

    (ב) הנפגע חייב להתייצב בפני הועדה במקום ובמועד שנקבעו ורשאי הוא להיות מיוצג בפניה על ידי בא כוחו. 

    6.       

    קביעת דרגת נכות על-פי מסמכים 

    הועדה רשאית, בהסכמת הנפגע והמוסד, לקבוע את דרגת נכותו של הנפגע על סמך מסמכים רפואיים בלבד, מבלי לבדוק את הנפגע. 

    7.       

    בדיקה במקום הימצא הנפגע 

    אישר רופא מוסמך כי נבצר מהנפגע, בגלל מצב בריאותו, להתייצב בפני הועדה במקום הנקוב בהזמנה, תבדוק הועדה את הנפגע במקום הימצאו. 

    8.       

    אי התייצבות בפני הועדה או אי מילוי אחר הוראותיה 

    (תיקון התשנ"ו) 

    (א) לא התייצב הנפגע בפני הועדה במקום ובמועד הנקובים בהזמנה לפי תקנה 5, יקבע המזכיר מועד אחר לדיון בועדה ויזמין את הנפגע לדיון במועד אחר. 

    (ב) לא התייצב הנפגע בפני הועדה גם במועד האחר ולא נתן טעם סביר לכך, ישלם הנפגע למוסד את ההוצאות שנגרמו למוסד עקב ביטול הדיון; המוסד יעדכן מזמן לזמן את סכום ההוצאות. 

    (ג) שילם הנפגע את סכום ההוצאות יקבע המזכיר מועד נוסף לדיון ויזמין את הנפגע; לא התייצב הנפגע בפני הועדה במועד הנוסף, יחול האמור בתקנת משנה (ב). 

    (ד) לא שילם הנפגע את סכום ההוצאות שנדרש ממנו כאמור בתקנות משנה (ב) או (ג) או לא מילא אחרי הוראות הועדה שניתנו לענין קביעת דרגת הנכות כאמור בתקנה 3 בתוך 45 ימים מיום שנדרש לעשות כן, תידחה בקשתו לקביעת דרגת נכות; הנפגע רשאי להגיש בקשה חדשה אם נתן טעם סביר לכך ולאחר ששילם את סכום ההוצאות או מילא אחר הוראות הועדה, לפי הענין. 

    9.       

    נוכחות זרים בשעת הבדיקה 

    הועדה תבדוק את הנפגע ביחידות, אך רשאית היא להתיר לזולת להיות נוכח בשעת הבדיקה. 

    10.      

    (בוטלה). 

    11.      

    דרגת נכות 

    (תיקון התשנ"ו) 

    (א) דרגת נכותו של נפגע תיקבע באחוזים כנקוב לצד כל אחד מהליקויים, הפגימות או מחלות המקצוע (להלן - הפגימה) המנויים בתוספת, ובלבד שלא תעלה על 100%. 

    (ב) דרגת נכותו של נפגע אשר נפגם מספר פגימות באותה פגיעה בעבודה, תהא שווה לסכום האחוזים הנקובים בתוספת לצד כל אחד מהפגימות האמורות בחישוב כמפורט להלן: 

    (1) בעד הפגימה שנקבע לה האחוז הגבוה ביותר - יבוא בחשבון אחוז הנכות הנקוב בתוספת לצד אותה פגימה; 

    (2) בעד הפגימה שנקבע לה האחוז השני בגובהו - יבוא בחשבון האחוז הנקוב לצד אותה פגימה כשהוא מוכפל בהפרש שבין האחוז האמור בפסקה (1) ובין 100%; 

    (3) בעד הפגימה שנקבע לה האחוז השלישי בגובהו - יבוא בחשבון האחוז הנקוב לצד אותה פגימה כשהוא מוכפל בהפרש שבין סכום אחוזי הנכות שנקבעו לפי פסקאות (1) ו-(2) ובין 100%; 

    (4) הוראות פסקה (3) יחולו, בשינויים המחוייבים, על כל פגימה נוספת. 

    (ג) על אף האמור בתקנת משנה (ב), דרגת נכות בשל מספר פגימות באותו פרק, גפה או עין, לא תעלה - 

    (1) לגבי פרק - על אחוזי נכות שנקבעו לקשיון לא נח של אותו פרק; 

    (2) לגבי גפה - על אחוזי הנכות שנקבעו לקיטוע החלק הפגום של אותה גפה; 

    (3) לגבי עין - על אחוזי הנכות שנקבעו לעיוורון מלא של אותה עין. 

    (ד) בקביעת דרגת נכות של נפגע שנפגם בקשיון או בהגבלת תנועה של פרק - לא יבוא בחשבון נזק שנגרם לשרירים הפועלים באותו פרק. 

    (ה) בקביעת דרגת נכות של נפגע שנפגם בשיתוף של עצב - לא יבואו בחשבון שיתוק סעיפי אותו עצב או נזק שנגרם לשרירים המעוצבבים על ידו. 

    (ו) דרגת נכות בגין פגימה ביד שמאל לאיטר יד ימין, תיקבע לפי המבחנים ליד ימין, ופגימה ביד ימין לאותו נפגע תיקבע לפי המבחנים ליד שמאל. 

    12. 3

    נסיבות לצירוף דרגות נכות 

    (תיקונים: התשל"ז, התש"ס) 

    הנסיבות שלפיהן תובא בחשבון נכות מעבודה קודמת לצורך הגדלת דרגת נכות מעבודה של נכה עבודה לפי סעיף 121 לחוק (להלן - דרגת הנכות המצטברת) הן אלה: 

    (1) כתוצאה מהאופי המצטבר של הנכויות צמצם נכה מעבודה בדרך קבע את הכנסתו מעבודה או ממשלח-יד ב-50% או יותר לעומת הכנסתו הממוצעת ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לו לראשונה דמי פגיעה עקב הפגיעה בעבודה האחרונה או ליום שבו חלה לאחרונה לפי סימן ג' החמרה בדרגת הנכות שעליה הוגשה התביעה לצירוף הנכויות; 

    בפסקה זו, "הכנסה" - כמשמעותה בסעיף 98(ב) לחוק; 

    (2) צירוף דרגות הנכות מעבודה עשוי לזכות את הנכה באחת מאלה: 

    (א) קיצבה במקום מענק; 

    (ב) דרגת נכות כאמור בתקנה 16. 

    12א. 4

    דרכי הקביעה לענין סעיף 121 

    (תיקונים: התשל"ז, התש"ס) 

    הועדה או ועדה רפואית לערעורים לפי תקנה 27 (להלן - הועדה לערעורים), לפי הענין, תקבע את דרגת הנכות המצטברת לאחר שפקיד התביעות יאשר שהתקיימו בנכה העבודה הנסיבות כאמור בתקנה 12. 

    12ב. 4

    דרגת נכות מצטברת 

    (תיקונים: התשל"ז, התשנ"ו, התש"ס) 

    (א) הועדה או הועדה לערעורים, לפי הענין, תקבע מחדש, בהתאם למבחנים שהם בתוקף ביום הקביעה, את דרגת הנכות המצטברת לפי אחוזי הנכות שבתוספת לגבי כל פגיעה בעבודה המובאת בחשבון לענין צירוף דרגות הנכות. 

    (ב) דרגת נכות מצטברת תחושב באופן ובסדר המפורטים בתקנה 11(ב). 

    (ג) עקב פגיעת עבודה נוספת באותו אבר - לא תוגדל דרגת נכות כאמור בסעיף 121 לחוק מעל לדרגת נכות מקסימלית שבמבחנים לגבי אותו אבר. 

    (ד) הוראות סעיף 114 לחוק יחולו, בשינויים המחוייבים. 

    (ה) בקביעת דרגת הנכות המצטברת רשאית הועדה או הועדה לערעורים להחיל הוראות תקנה 15. 

    12ג. 4

    הבסיס לחישוב הגימלה המצטברת 

    (תיקון התשל"ז) 

    קבעה הועדה או הועדה לערעורים דרגת נכות על פי תקנה 12ב, תחושב הקיצבה לפי שכר העבודה הרגיל המשוער הגבוה ביותר; 


    לענין זה, "שכר העבודה הרגיל המשוער" - שכר העבודה הרגיל ששימש בסיס לחישוב הגימלה בשל כל אחת מהפגיעות בעבודה שהובאו בחשבון בעת צירוף דרגות הנכות מעבודה, מוגדל בשיעור שבו הוגדלו קיצבאות הנכות מעבודה לכלל נכי העבודה תוך התקופה מיום הפגיעה ועד ליום תחולתה של דרגת הנכות המצטברת. 

    13.      

    (בוטלה). 

    14.      

    התאמה 

    (תיקונים: התשנ"ו, התשס"ה) 

    (א) דרגת נכות של נפגע לגבי ליקוי שלא פורט בתוספת, תיקבע לפי האחוז הקבוע לצד פגימה אשר לדעת הועדה דומה לליקוי הנפגע. 

    (ב) החליטה הועדה שלא ניתן לקבוע דרגת נכות כאמור בתקנת משנה (א) - תקבע, על פי שיקול דעתה, את אחוזי הנכות בהתחשב במבחנים שנקבעו בתוספת לגבי אותו איבר או אותה מערכת, ובהתחשב בסוג הפגימה ובהגבלה שגרמה לנפגע. 

    15.      

    סטיות 

    [תיקונים: התשל"ד, התשל"ו, התש"ס (מס' 2)] 

    (א) הועדה רשאית לקבוע דרגת נכות יציבה גדולה עד מחצית מזו שנקבעה לצד המבחנים או מזו שנקבעה מכוח תקנות 14 או 31(ב), בשים לב למקצועו ולגילו של הנפגע, ובלבד שדרגת הנכות היציבה כתוצאה משינוי זה לא תעלה על 19% אם דרגת הנכות פחותה מ-20%, ובכל מקרה אחר לא תעלה על 100%. 

    (ב) הועדה תתחשב במקצועו של הנפגע כאשר לדעתה הוא אינו מסוגל לחזור לעבודתו או לעיסוקו והנכות הביאה לירידה ניכרת ולא לזמן מוגבל בהכנסותיו. 

    (ג) (נמחקה). 

    (ד) הועדה תקבע את דרגת הנכות לפי תקנה זו רק לגבי אותן הפגימות הנובעות מהפגיעה בעבודה שבקשר אתה נקבעה דרגת הנכות, ולאחר שניכו פגימות שאינן קשורות באותה פגיעה בעבודה. 

    16.      

    דרגת נכות מיוחדת 

    [תיקונים: התשכ"ז (מס' 2), התשל"ד, התשל"ד (מס' 2)] 

    מוצאת הועדה כי עקב הפגיעה נמנע מהנפגע כל סיכוי לעבודה ודרגת הנכות לפי תקנות 11, 14 ו-19 היא 65% לפחות, רשאית היא לקבוע דרגת נכות של 100%. 

    16א.     

    התייעצות עם הרשות 

    (תיקונים: התשכ"ז, התשל"ד) 

    לא תקטין הועדה דרגת נכות על פי תקנה 15, לא תגדיל דרגת נכות של 20% ומעלה לפי אותה תקנה ולא תגדיל דרגת נכות לפי תקנה 16, אלא לאחר התייעצות עם הרשות האמורה בתקנה 18א. 

    17.      

    נסיבות לקביעת דיון מחדש בדרגת נכות 

    (תיקון התשס"א) 

    (א) עברו 12 חודשים ולא יותר מ-60 חודשים מאז קבעה ועדה או ועדה לערעורים לאחרונה לנפגע דרגת נכות יציבה בשיעור 20% או יותר (להלן - הדרגה האחרונה), רשאי הנפגע לתבוע מהרשות האמורה בתקנה 18א לקבוע אם הנכות הביאה לירידה ניכרת ולא לזמן מוגבל בהכנסות הנפגע, והרשות תקבע את דרגת הנכות בשיעורים ובתנאים כאמור בתקנה 15(א); כללה הדרגה האחרונה שנקבעה לנפגע, קביעה לפי תקנה 15, רשאים הנפגע או המוסד לתבוע מהרשות לקבוע אם חל שינוי בהשפעת הנכות על הכנסות הנפגע, ובהתאמה להקטין או להגדיל את דרגת הנכות בשיעורים ובתנאים כאמור בתקנה 15(א). 

    (ב) הרשות תדון בתביעה נוספת כאמור בתקנת משנה (א) רק אם חלפו 12 חודשים, ולא יותר מ-60 חודשים מיום שנקבעה לנפגע הדרגה האחרונה. 

    18.      

    שינוי דרגת נכות 

    (תיקון התשל"ד) 

    סבורה הועדה כי תוך זמן אשר אינו עולה על שנה מתאריך הבדיקה יחול שיפור במצבו של נפגע אשר דרגת נכותו בעת הבדיקה היא פחות מ-20% וכי מידת השיפור ניתנת להיקבע בעת הבדיקה, רשאית הועדה לקבוע דרגת-נכות לפי מצבו של הנפגע שיהיה, לדעתה, כתום הזמן כאמור ולהגדילה בהתחשב במצבו של הנפגע תוך הזמן האמור. 

    18א.     

    דרגת נכות לנכה נזקק 

    [תיקונים: התשכ"א, התשכ"ב, התשנ"ו, התשנ"ח (מס' 2), התשס"א] 

    (א) בתקנה זו - 

    "הרשות" - ועדה המורכבת מפקיד השיקום כמשמעותו בתקנות הביטוח הלאומי (שיקום מקצועי), התשט"ז-1956, מרופא מוסמך ומעובד המוסד שנקבע לכך על-ידי מנהל ביטוח נפגעי עבודה; 

    "נכה נזקק" - מי שנקבעה לו נכות לזמן מוגבל או נכות שדרגתה זמנית והרשות קבעה לבקשת המוסד או על פי בקשתו או מיזמתה היא כי אין לנכה סיכוי סביר לעבודה כלשהי עקב הפגיעה בעבודה ואין לו הכנסה מהתעסקות. 

    (ב) הרשות רשאית לקבוע לנכה נזקק נכות לזמן מוגבל או נכות שדרגתה זמנית בשיעור של 100% לתקופה שלא תעלה על 4 חדשים. 

    (ג) הרשות רשאית לדרוש מהנפגע או מהמוסד להמציא לה מידע נוסף הדרוש לה לצורך מתן החלטתה, כן רשאית היא לדרוש מן המוסד לבצע חקירה לאימות נתונים ולקביעת עובדות כדרוש לצורך מתן החלטתה לפי תקנה זו, תקנה 16א או תקנה 17; דרישת הרשות תפורט ותנומק בפרוטוקול. 

    (ד) חומר חקירה ומידע אחר שהעביר המוסד לרשות ולועדה, יועבר אף לנפגע. 

    19.      

    דרגת נכות באבר זוגי 

    דרגת הנכות לרגל פגימה באבר זוגי אחד כשהאבר האחר פגום מקודם, תיקבע על-ידי צירוף פגימות שני האברים וניכוי הפגימה הקודמת. 

    19א.     

    עיגול דרגות 

    נקבעה דרגת נכות המזכה לתשלום קיצבה והדרגה מבוטאת בשבר אחרי השלם - יעוגל השכר לשלם כלפי מעלה. 

    19ב.     

    (בוטלה). 

    20.      

    תחולת הקביעה 

    (תיקון התשל"א) 

    דרגת הנכות אשר נקבעה על ידי הועדה היא מתאריך הגשת הבקשה, אך רשאית הועדה לקבוע את דרגת הנכות מתאריך מוקדם מזה, ויכולה, בשים לב לשינויים הצפויים בדרגת הנכות, לקבוע דרגת נכות שונה מתאריך מאוחר יותר. 

    21.      

    מועד לדיון מחדש 

    עם קביעת דרגת נכותו של נפגע, תחליט הועדה אם קביעתה זאת היא לתקופה בלתי מסויימת או שיש לדון מחדש בקביעת הדרגה, ובמקרה זה תציין בהחלטה את המועד לדיון מחדש. 

    22.      

    (בוטלה). 

    23.      

    חילוקי דעות בין חברי הוועדה 

    (תיקון התשמ"ט) 

    (א) בועדה בת שני פוסקים רפואיים תינתן ההחלטה פה אחד; נחלקו הדעות, יזמן המזכיר כאמור בתקנה 2(ב) חבר שלישי לועדה מבין הרופאים אשר שמותיהם כלולים ברשימת הפוסקים הרפואיים כאמור בתקנה 1, וההחלטה תתקבל ברוב דעות, ובאין רוב דעות, תכריע דעתו של החבר השלישי. 

    (ב) בחירת חבר שלישי אינה מחייבת בדיקות מחדש, אלא אם ידרוש החבר השלישי בדיקות נוספות של הנפגע. 

    24.      

    החלטות הוועדה ורישומן 

    (תיקון התשנ"ו) 

    (א) דיוני הועדה יירשמו בפרוטוקול אשר ייחתם על ידי חברי הועדה. 

    (ב) החלטת הועדה הקובעת דרגת נכות תהיה בכתב ויצורפו אליה הממצאים והנימוקים. 

    (ג) ההחלטה תימסר למזכיר. 

    (ד) הועדה רשאית לתקן טעות סופר בפרוטוקול שייחתם על ידי חברי הועדה. 

    25.      

    הודעה לנפגע 

    המזכיר ימסור לנפגע העתק החלטת הועדה ולפי בקשת הנפגע - גם העתק הממצאים והנימוקים, אלא אם הודיעה הועדה למזכיר שאין להביא את הממצאים והנימוקים לידיעת הנפגע עצמו כי אם לידיעת בא-כוחו של הנפגע או אדם אחר, המייצג, לדעת המוסד, את הנפגע. 

    26.      

    ביטול קביעה 

    סימן ב': ועדה לערעורים 

    (תיקונים: התש"ל, התש"ס) 

    הורשע אדם בעבירה לפי סעיף 398(א)(1) או (3) לחוק וקביעת דרגת הנכות של הנפגע הושפעה על ידי הפעולות שבקשר אתן הורשע אדם כאמור, רשאית הועדה, על פי בקשת המוסד, להחליט שהקביעה בטלה מעיקרה. 

    סימן ב': ועדה לערעורים 

    27. 5

    הרכב ועדה לערעורים ומועד להגשת ערעור 

    [תיקונים: התש"ל (מס' 2), התשמ"ט, התש"ס, התשע"ו (מס' 2), התש"ף] 

    (א) נפגע רשאי לערער על החלטת הועדה בדבר דרגת נכותו בפני ועדה רפואית לערעורים (להלן - ועדה לערעורים) תוך שלושים יום מהתאריך בו נמסרה לו ההחלטה. המוסד רשאי לערער כאמור תוך שלושים יום מהתאריך בו נמסרה ההחלטה למוסד. 

    (ב) ועדה לערעורים תורכב משלושה רופאים אשר יוזמנו לועדה על ידי המזכיר כאמור בתקנה 2(ב) מבין הרופאים אשר שמותיהם כלולים ברשימת חברי ועדות רפואיות לערעורים שנקבעה על ידי שר העבודה ופורסמה ברשומות. חברי הועדה לערעורים הדנה בערעור יבחרו מביניהם יושב-ראש. 

    (ג) מנהל ענף נפגעי-עבודה רשאי, מיזמתו הוא או לפי בקשת הועדה או הנפגע, למנות יועץ לא-רפואי - המומחה בשטח מקצועי מסויים - שיגיש לועדה את חוות-דעתו בשאלה שהתעוררה עקב קביעת דרגת-נכותו של הנפגע. 

    27א. 6

    תנאי לתשלום מענק 

    (תיקונים: התש"ס, התשע"ב) 

    (נמחקה). 

    28.      

    הארכת מועד להגשת נימוקי הערעור 

    (תיקון התש"ס) 

    הוגש ערעור במועד הנקוב בתקנה 27(א) ולא צוינו בו נימוקי הערעור כאמור בתקנה 29, יוארך המועד להגשת נימוקי הערעור בשלושים ימים נוספים מהיום שבו תם המועד להגשת הערעור כאמור בתקנה 27(א). 

    29.      

    אופן ערעור 

    (א) ערעור יוגש למזכיר ויצויינו בו נימוקי הערעור. 

    (ב) המזכיר יעביר את הערעור לרופא מוסמך. 

    30.      

    סמכות ועדת ערעורים 

    [תיקון התשנ"ח (מס' 2)] 

    (א) ועדה לערעורים רשאית לאשר החלטת הועדה, לבטלה או לשנותה, בין שנתבקשה לעשות זאת ובין שלא נתבקשה, בין שהמערער הוא הנפגע ובין שהוא המוסד. 

    (ב) ועדה לערעורים רשאית לדרוש מהנפגע או מהמוסד להמציא לה מידע נוסף הדרוש לה לצורך מתן החלטתה, כן רשאית הועדה לערעורים לדרוש מהמוסד לבצע חקירה לאימות נתונים ולקביעת עובדות כדרוש לצורך מתן החלטתה בערעור; דרישת הועדה תפורט ותנומק בפרוטוקול. 

    (ג) חומר חקירה ומידע אחר שהעביר המוסד לועדה, יועבר אף לנפגע. 

    31.      

    תחולה 

    (תיקון התשנ"ו) 

    תקנות 3, 5, 7 עד 19, 19א, 21, 24, 25 ו-26 יחולו על ערעור בפני ועדה לערעורים, בשינויים המחוייבים. 

    32.      

    החלטת ועדה לערעורים 

    החלטת הועדה לערעורים תינתן פה אחד או ברוב דעות, ובאין רוב דעות - יכריע היושב-ראש. 

    33.      

    (בוטלה). 

    34.      

    אי התייצבות הנפגע בערעור המוסד 

    (תיקון התשנ"ו) 

    (א) ערער המוסד בפני הועדה לערעורים, יזמין המזכיר את הנפגע לועדה לערעורים במקום ובמועד שיקבע. 

    (ב) לא התייצב הנפגע במקום ובמועד הנקובים בהזמנה יקבע המזכיר מועד אחר לדיון בועדה לערעורים ויזמין את הנפגע לדיון. 

    (ג) לא התייצב הנפגע בפני הועדה גם במועד האחר ולא נתן טעם סביר לכך, רשאית הועדה לערעורים לדון ולהחליט בערעור על פי החומר שברשותה; נבצר מהועדה להחליט בערעור בהעדר הנפגע, רשאי המוסד לעכב את תשלום הגימלה לנפגע עד להתייצבותו בפני הועדה לערעורים ואם לא עשה כן לאחר שזומן פעם נוספת - להפסיק את תשלום הגימלה, והנפגע יחוייב בהוצאות כאמור בתקנה 8(ב). 

    (ד) שילם הנפגע את ההוצאות כאמור בתקנת משנה (ג), יוזמן לדיון נוסף בפני הועדה לערעורים. 

    35.      

    סימן ג': דיון מחדש 

    (בוטלה). 

    סימן ג': דיון מחדש 

    36. 7

    דיון מחדש לפי בקשת הנפגע 

    [תיקונים: התשכ"ז, התשכ"ח, התשכ"ח (מס' 2), התשכ"ט, התש"ל, התשנ"ו] 

    (א) עברו ששה חדשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת-נכותו של נפגע אף אם נקבעה לתקופה קצובה ורופא שאושר במיוחד לכך על ידי שירות רפואי האמור בסעיף 45(א)(1) או (3) לחוק אישר בכתב בתוקף תפקידו זה כי הפגימה שבקשר אליה נקבעה דרגת-הנכות הוחמרה או כי נתגלתה פגימה חדשה, רשאי הנפגע לבקש קביעת דרגת-נכותו מחדש והוראות תקנות אלה יחולו, בשינויים המחוייבים. 

    (ב) בהסכמת רופא מוסמך מותר שהדיון על קביעה מחדש לפי תקנה זו יערך לפני תום ששה חדשים כאמור. 

    (ג) הדיון בקביעת דרגת-נכותו מחדש של הנפגע ייעשה רק אם ההחמרה או הפגימה החדשה הן תוצאה מהפגיעה בעבודה שבקשר אליה נקבעה דרגת-הנכות. 

    37.      

    דיון מחדש לפי בקשת רופא מוסמך 

    (תיקונים: התשכ"ח, התשנ"ו) 

    עברו ששה חדשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת-נכותו של נפגע, אף אם נקבעה לתקופה קצובה רשאי רופא מוסמך לבקש קביעה מחדש של דרגת-הנכות והוראות תקנות אלה יחולו, בשינויים אשר הענין מחייבם. 

    37א.     

    תחולת דרגת נכות מחדש 

    (תיקונים: התשל"ב, התשמ"ב) 

    לא תיקבע דרגת נכות מחדש לפי תקנות 36 או 37 בעד התקופה שלפני מועד הגשת הבקשה לקביעת דרגת הנכות מחדש. ואולם אם קבעה הועדה כי הנפגע היה מאושפז בבית חולים כתוצאה מהחמרה או מפגימה חדשה שנתגלתה, תיקבע דרגת הנכות מחדש בעד התקופה שלפני מועד הגשת הבקשה החל ביום שאושפז בבית חולים, ובלבד שהבקשה הוגשה תוך 90 ימים מיום ששוחרר מבית החולים. 

    38.      

    אי-התייצבות לבדיקה מחדש 

    לא התייצב הנפגע לבדיקה מחדש בהתאם לתקנה 37 ולא נתן סיבה מתקבלת על דעת המוסד לאי-התייצבותו, רשאי המוסד להפסיק תשלום הגימלה עד למועד בו יתייצב לבדיקה מחדש. 

    פרק שלישי: גימלאות 

    39.      

    הפחתת קיצבה 

    [תיקונים: התש"ל, התש"ל (מס' 2), התשל"ו (מס' 2)] 

    שיעור הפחתת-קיצבה של נכה הנמצא בתוקף סימן ג' לפרק ג' לחוק, במקום שבו נותנים לו איכסון וכלכלה הוא - 

    (1) לגבי נכה שאין תלויים בו - 12 לירות ליום ובלבד שקיצבתו לא תופחת ביותר מ-50%; 

    (2) לגבי נכה שתלוי בו אדם אחד - 6 לירות ליום ובלבד שקיצבתו לא תופחת ביותר מ-25%. 

    40.      

    שלילת זכות לגימלה, הפחתתה והשהייתה 

    נדרש נפגע לבדיקה רפואית על ידי ועדה או על ידי הועדה לערעורים ולא עשה כל הדרוש לעריכת הבדיקה, רשאי המוסד לשלול, להפחית או להשהות את הגימלה בעד הזמן שבין התאריך בו חוייב להיבדק ובין התאריך בו נבדק למעשה. 

    41.      

    הגדלת הגימלאות 

    [תיקונים: התשכ"ה (מס' 2), התשכ"ו, התשכ"ז (מס' 2), התשכ"ח (מס' 2), התש"ל, התש"ל (מס' 2), התשל"ה, התשנ"א] 

    (א) מבוטח הזכאי למענק לפי סעיף קטן 66(ב) לחוק, שבעת הפגיעה בעבודה טרם מלאו לו 21 שנה, ישולם לו המענק כאילו הכנסתו החדשית לענין סעיף 54 לחוק הוא בגובה השכר הממוצע כמשמעותו בחוק, ובלבד שהמענק שישולם לו כאמור לא יקטן מהמענק שהיה משתלם לו אלמלא תקנת-משנה זו. 

    (ב) מבוטח שמשתלמת לו קיצבה לפי סימן ה' לפרק ג' לחוק ובעת הפגיעה בעבודה טרם מלאו לו 18 שנה, תחושב הקיצבה החל מיום היותו בן 18 שנה כאילו הכנסתו החדשית לענין סעיף 54 לחוק היא בגובה 80% מהשכר הממוצע כמשמעותו בחוק, ובלבד שהקיצבה שתשתלם לו כאמור לא תקטן מקיצבה שהיתה משתלמת לו אלמלא תקנת-משנה זו. 

    (ג) מבוטח הזכאי לקיצבה לפי סימן ה' לפרק ג' לחוק, שבעת הפגיעה בעבודה מלאו לו 18 שנה אך טרם מלאו לו 21 שנה, וכן המבוטח כאמור בתקנת-משנה (ב) שהגיע לגיל 21, תשולם להם הקיצבה מהיום בו הגיעו לגיל 21 כאילו הכנסתם החדשית לענין סעיף 54 לחוק היא בגובה השכר הממוצע כמשמעותו בחוק, ובלבד שהקיצבה שתשתלם להם כאמור לא תקטן מהקיצבה שהיתה משתלמת להם אלמלא תקנת-משנה זו. 

    (ד) "השכר הממוצע" , לענין תקנה זו - השכר הממוצע כפי שהוא - 

    (1) לגבי מבוטח כאמור בתקנת-משנה (א) - ביום בו נוצרה הנכות המזכה במענק; 

    (2) לגבי מבוטח כאמור בתקנת-משנה (ב) או (ג) - ביום הגיעו לגיל 18 או לגיל 21, לפי הענין. 

    (ה) בן קיבוץ או מושב שיתופי, שבעת הפגיעה בעבודה טרם מלאו לו 18 שנה - 

    (1) אם הוא זכאי למענק לפי סעיף 1 לתוספת החמישית לחוק, ישולם לו המענק על בסיס דמי-פגיעה ליום השווים לדמי הפגיעה ליום שהיו משתלמים לו אילו היה חבר אותו קיבוץ או מושב שיתופי; 

    (2) אם הוא זכאי לקיצבה לפי התוספת החמישית לחוק - תחושב הקיצבה החל מיום היותו בן 18 שנה על בסיס דמי-פגיעה ליום השווים לדמי-פגיעה ליום שהיו משתלמים לו אילו היה חבר אותו קיבוץ או מושב שיתופי. 

    פרק רביעי: הוראות שונות 

    42.      

    סודיות הדיונים 

    המסמכים הרפואיים אשר בידי ועדה או בידי ועדה לערעורים הם סודיים אך מותר להביאם לידיעת אדם אשר לעזרתו או לשירותו נזקקות ועדות כאמור בקשר לקביעת דרגת נכות, וכן לידיעת המוסד. 

    43.      

    החזרת הוצאות 

    (תיקונים: התשכ"ז, התש"ל, התשל"א, התשל"ב) 

    (א) המוסד יחזיר לנפגע, לפי דרישתו, הוצאות כלכלה ולינה בשיעורים המשתלמים לעובד מדינה בדרגה ט' בדירוג הממשלתי על פי הכללים שנקבעו בתקנון שירות המדינה, וכן יפצה אותו על הפסד זמנו, במידה שנגרמו במישרין על ידי התייצבותו בפני ועדה, ועדה לערעורים, יועץ רפואי כאמור בתקנה 3 או על ידי התייצבותו לבדיקות אחרות לפי תקנות אלו. הוצאות כלכלה לארוחת צהריים ישולמו לנכה רק אם הוא צריך לשהות מחוץ למקום מגוריו בשעות 12:00-16:00. 

    (ב) בעד הפסד זמן כאמור בתקנת משנה (א) ישולם סכום השווה להפסד השכר אך לא יותר מהחלק השמיני מדמי פגיעה מקסימליים ליום לכל שעת עבודה שהפסיד הנפגע, ובלבד שסך כל התשלום בעד יום אחד לא יעלה על דמי הפגיעה המקסימליים ליום עבודה. 

    (ג) (בוטלה). 

    44.      

    כיסוי הוצאות נסיעה 

    הוכח למוסד כי לשם התייצבות בפני ועדה, ועדה לערעורים או יועץ רפואי או לשם עריכת בדיקות אחרות לפי תקנות אלה צריך היה הנפגע לנסוע ולא יכול היה, בשים לב למצב בריאותו ומקום מגוריו, להזדקק לאמצעי תחבורה ציבוריים, ישלם המוסד לנפגע, לכיסוי הוצאות הנסיעה, סכום השווה להוצאות נסיעה כאמור לפי התעריף המקובל לגבי אמצעי התחבורה הזול ביותר והמתאים בנסיבות אלה. 

    45.      

    הוראות מעבר 

    (תיקון התש"ל) 

    (א) נקבעה דרגת נכות על ידי רופא או ועדה אליהם הופנה נפגע על ידי המוסד לפני פרסום תקנות אלה ברשומות, רואים את דרגת הנכות שנקבעה כאמור כאילו נקבעה לפי תקנות אלה. 

    (ב) המבחנים שבתוספת שהיו קיימים ערב פרסום המבחנים לפי תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת-נכות לנפגעי-עבודה) (תיקון), התש"ל-1970 (להלן - המבחנים החדשים), יישארו בתוקף במקרים שבהם נערך דיון מחדש לפי תקנות 36 ו-37, אם, לדעת הרופא או הועדה הרפואית לעררים, לפי הענין, לא חל שינוי בדרגת-נכותו של הנפגע. 

    (ג) חל שינוי בדרגת-נכותו של הנפגע כתוצאה מדיון מחדש לפי תקנות 36 ו-37, לא תופחת קצבת-הנכות המשתלמת לנפגע לעומת הקצבה ששולמה לו ערב הדיון מחדש רק מחמת זאת שבמבחנים החדשים דרגת-הנכות נמוכה יותר, ובלבד שלא חל שינוי בדרגת-הנכות מסיבה רפואית. 

    46.      

    השם 

    לתקנות אלה ייקרא "תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת-נכות לנפגעי-עבודה), התשט"ז-1956". 

    התוספת 

    (תקנה 11) 

    חלק א' - תאונות-עבודה 

    חלק א' - תאונות-עבודה 

    פרק ראשון 

    מחלות פנימיות, פציעות ומצב לאחר ניתוחים באברים הפנימיים 

    1.       בלוטות הלימפה   

    (תיקון התשע"ו) 

    1. (1) שחפת של בלוטות הלימפה 

    א. i. שחפת הבלוטות שפעילותה פסקה לחלוטין, נשארו רק צלקות - 0% 

    ii. נשארו צלקות נרחבות או מכערות, בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו לגבי צלקות. 

    ב. שחפת הבלוטות אחרי עבור התקופה החריפה, כשקיימים עדיין סימני–פעילות הדורשים טיפול אמבולטורי (עם או בלי ניצורים) - 30% 

    ג. שחפת פעילה של הבלוטות (צוואר, בית–השחי, מפשעות) הדורשת אישפוז או שכיבה - 100% 

    (2) adenopathia (תפיחות הבלוטות) בלתי–פעילה באזור מוגבל, המצב הכללי תקין - 0% 

    (3) למפומה ממאירה malignant lymphoma (כולל הודג'קין, למפוסרקומה וכו') - (בוטל) 

    2.       מחלות הדם   

    (תיקון התשע"ו) 

    2. (1) אנמיה 

    (א) אנמיה שחלפה, בלא צורך בטיפול - 0% 

    (ב) אנמיה כרונית קלה, עם רמת המוגלובין הנמוכה מ–10 גר' ד"ל מעל 6 חודשים, מלווה בסימנים כלליים קלים. נדרש טיפול לסירוגין בלא תלות בעירויי דם - 10% 

    (ג) אנמיה כרונית המלווה בסימנים כלליים קלים ממושכים עם החמרות שכיחות. לחלופין, תלות בתכשירי גדילה (כגון אריתרופוייטין) או בעירויי דם - 30% 

    (ד) אנמיה כרונית המלווה בסימנים כלליים בינוניים ותלות בעירוי דם באופן קבוע (מנה בחודש במשך 3 חודשים רצופים לפחות) - 50% 

    (ה) אנמיה כרונית עם תלות קבועה בעירויי דם (יותר ממנת דם לחודש במשך שלושה חודשים רצופים לפחות) - 100% 

    (ו) באנמיה שנגרמת כתוצאה ממחלה אחרת תיקבע דרגת הנכות לפי אחוזי הנכות שנקבעו למחלה האחרת. 

    (2)פוליציטמיה ראשונית (ריבוי תאי דם אדומים) 

    (א) בלא תלונות ובלא טיפול ספציפי - 0% 

    (ב) בלא תלונות, מתועדת ברישום המטולוגי ומאוזנת על ידי טיפול תרופתי או הקזות דם - 10% 

    (ג) מלווה בתלונות, עם סיבוכים ותלות בהקזות באופן קבוע, 6 פעמים בשנה לפחות - 50% 

    (ד) 1. במקרי פוליציטמיה משנית תיקבע הנכות לפי המחלה הבסיסית. 

    2. במעבר מפוליציטמיה ראשונית למחלה המטולוגית אחרת, תיקבע דרגת הנכות לפי אחוזי הנכות שנקבעו למחלה ההמטולוגית האחרת. 

    3. במקרה של פוליטצמיה ראשונית אשר הופיעו בה סיבוכים תרומבאטיים בדרגת נכות העולה על 30%, תיקבע דרגת נכות נוספת בהתאם למבחנים. 

    (3) מיאלופיברוזיס 

    (א) בלא צורך בטיפול - 30% 

    (ב) עם סימנים כלליים קשים וצורך בטיפול קבוע - 100% 

    (ג) במעבר ממיאלופיברוזיס למחלה המטולוגית אחרת, תיקבע דרגת הנכות לפי האחוזים שנקבעו למחלה ההמטולוגית האחרת. 

    (4) תרומבוציטופניה כרונית 

    (א) קלה, בלא תלונות או עם ירידה ברמת טסיות שחלפה - 0% 

    (ב) כרונית, עם צורך בטיפול תרופתי לסירוגין - 10% 

    (ג) עם נטייה לדמם או עם תלות קבועה בטיפול וכן רמת טסיות בטווח של 20,000-50,000/µl - 30% 

    (ד) חמורה, מלווה בדמם או בתלות קבועה בטיפול וכן רמת טסיות נמוכה מ–20,000 µl - 100% 

    (5) (ttp) thrombotic thrombocytopenic purpura 

    (א) בהפוגה, לתקופה העולה על שנה מסיום הטיפול - 0% 

    (ב) בהפוגה, במשך השנה הראשונה מסיום הטיפול - 50% 

    (ג) פעיל, עם צורך בטיפול בפלסמפרזיס - 100% 

    (6)תרומבוציטמיה ראשונית 

    (א) בלא תלונות, בלא טיפול - 0% 

    (ב) מאוזנת, עם טיפול בנוגדי-טסיות - 10% 

    (ג) מלווה בתלונות, עם טיפול בתרופות מדכאות ייצור - 30% 

    (ד) במעבר מתרומבוציטמיה ראשונית למחלה המטולוגית אחרת, תיקבע דרגת הנכות לפי האחוזים שנקבעו למחלה ההמטולוגית האחרת. 

    (7) נויטרופניה (מתחת ל–1500 נויטרופילים) 

    (א) כרונית, בלא נטייה לזיהומים ושאינה דורשת טיפול - 0% 

    (ב) עם נטייה מוגברת לזיהומים - 10% 

    (ג) עם צורך בטיפול פומי באנטיביוטיקה 3 פעמים בשנה או בטיפול קבוע למניעת זיהומים - 30% 

    (ד) עם צורך בטיפול באנטיביוטיקה תוך–ורידית, 3 פעמים בשנה לפחות - 50% 

    (ה) עם צורך בטיפול באנטיביוטיקה תוך–ורידית, 3 פעמים בשנה לפחות ובטיפול קבוע בגורמי גדילה למניעת זיהומים - 100% 

    (8)תסמונת מיאלודיספלסטית (mds ) 

    (א) בלא צורך בטיפול - 10% 

    (ב) מתבטאת באנמיה המגיבה היטב לטיפול בגורמי גדילה, בלא צורך בעירוי דם או בטיפול אחר - 30% 

    (ג) חולה mds אשר מתקיים באחד מאלה: 

    (1) תלוי במוצרי דם אחת לחודש לפחות; 

    (2) נזקק לטיפול אנטיביוטי בשל נויטרופניה עם זיהומים חוזרים; 

    (3) מטופל בטיפול ייעודי כגון כימותרפיה - 100% 

    (9)מחלת גושה 

    (א) בלא תלונות, עם ממצאים גבוליים קליניים או מעבדתיים - 0% 

    (ב) בלא צורך בטיפול ייעודי, עם ממצאים גבוליים קליניים ואוסטיאופורוזיס או לאחר כריתת טחול עקב המחלה - 20% 

    (ג) עם טיפול אנזימטי, בלא כריתת טחול ובלא מעורבות גרמית משמעותית (אירועים של bone crisis , נמק אווסקולארי או שברים פתולוגים) - 40% 

    (ד) עם טיפול אנזימטי וכן אחד מאלה: 

    (1) מצב לאחר כריתת טחול; 

    (2) עדות לנמק אווסקולרי (avn ) בלא הפרעה תפקודית; 

    (3) מצב לאחר החלפת פרק עם הפרעה תפקודית משמעותית - 60% 

    (ה) עם פתולוגיה מערכתית מורכבת כגון מעורבות גרמית נרחבת, סיבוכי טיפול אנזימטי, פרקינסון, או מחלות ממאירות - 100% 

    לעניין פרט משנה זה - 

    "ממצאים גבוליים קליניים" - הגדלה קלה של הטחול או של הכבד; 

    "ממצאים גבוליים במעבדה" - ערכים נמוכים מהנורמה של המוגלובין או טסיות. 

    (10) השתלת תאי אב עצמיים 

    (א) מעל 5 שנים לאחר ההשתלה - 10% 

    (ב) בין שנה ל–5 שנים לאחר ההשתלה - 30% 

    (ג) בשנה הראשונה לאחר ההשתלה - 100% 

    (11) השתלת תאי אב מתורם 

    (א) מעל 5 שנים לאחר ההשתלה מתורם א–תסמיני - 10% 

    (ב) מעל 5 שנים לאחר ההשתלה עם מחלה כרונית של שתל נגד מאחסן (gvhd) - 30% 

    (ג) בין שנה ל–5 שנים לאחר השתלה - 50% 

    (ד) בשנה הראשונה לאחר השתלה או עם מחלת שתל נגד מאחסן בצורה קשה - 100% 

    לעניין פרטי משנה (10) ו–(11), במקרים של השתלות תאי אב לא תיקבע נכות נפרדת בעד המחלה, שבשלה נזקקה ההשתלה, נוסף על הנכות בעד ההשתלה, אלא אם כן יש הישנות של המחלה; 

    (12) לימפומה מדרגת ממאירות גבוהה 

    (א) בתום התקופה האמורה בסעיף (ב), בהפוגה מלאה - 10% 

    (ב) בתום התקופה האמורה בסעיף (ג) ולמשך שנה - 30% 

    (ג) בתום השנה הראשונה שלאחר האבחנה או ממועד סיום הטיפול הייעודי, לפי המאוחר, למשך שנה - 50% 

    (ד) במהלך השנה הראשונה שלאחר האבחנה או בתקופת הטיפול הייעודי במחלה - 100% 

    (13) מיאלומה נפוצה 

    (א) בתום התקופה האמורה בסעיף (ב) ובהפוגה מלאה - 

    (i ) בלא צורך בטיפול - 10% 

    (ii ) עם טיפול מיצוק או עם טיפול אחזקה - 50% 

    (ב) במהלך השנה הראשונה שלאחר האבחנה או בתקופת הטיפול הייעודי במחלה, לפי המאוחר - 100% 

    (14) לימפומה מדרגת ממאירות נמוכה 

    (א) בתום התקופה האמורה בסעיף (ב), בהפוגה מלאה - 10% 

    (ב) בתום התקופה האמורה בסעיף (ג) ולמשך שנה - 30% 

    (ג) בתום השנה הראשונה שלאחר האבחנה או ממועד סיום הטיפול הייעודי, לפי המאוחר, למשך שנה - 50% 

    (ד) במהלך השנה הראשונה שלאחר האבחנה או בתקופת הטיפול הייעודי במחלה - 100% 

    (15) לאוקמיה מיאלוציטית כרונית (cml ) 

    (א) בהפוגה ציטוגנטית מלאה - 10% 

    (ב) בהפוגה המטולוגית בלא הפוגה ציטוגנטית - 30% 

    (ג) במהלך השנה הראשונה מהאבחנה או בזמן הטיפול הייעודי במחלה שנשנתה או במחלה עמידה - 50% 

    (ד) בהתמרה ללאוקמיה חריפה - 100% 

    (16) לאוקומיה לימפוציטית כרונית (cll ) 

    (א) בלא צורך בטיפול תרופתי - 10% 

    (ב) בתום התקופה האמורה בסעיף (ג) ובמהלך קבלת טיפול פומי - 30% 

    (ג) בתום התקופה האמורה בסעיף (ד) ולמשך שנה - 50% 

    (ד) במהלך השנה הראשונה מתחילת טיפול ייעודי - 100% 

    (17) המופיליה מסוג b , a ו– c וחסר בגורמי קרישה אחרים 

    (א) במעקב בלבד, בלא טיפול ועם רמת גורמי קרישה גדולה מ–30% - 0% 

    (ב) עם רמת גורמי קרישה בין 6% ל–30% ועם צורך בטיפולים ייעודיים בשל חבלה או ניתוח - 10% 

    (ג) עם רמת גורמי קרישה בין 1% ל–5% וצורך בשני טיפולים ייעודיים בשבוע - 50% 

    (ד) עם רמת גורמי קרישה בין 1% ל–5% וצורך בשלושה טיפולים ייעודים או יותר בשבוע - 75% 

    (ה) עם רמת גורמי קרישה מתחת ל–1% וכן צורך בטיפולים ייעודיים תכופים או התפתחות נוגדנים לגורם קרישה - 100% 

    (ו) במצבי המופיליה עם פגיעה במפרקים עקב דימום חוזר ייקבעו אחוזי נכות נוספים עקב בעיית המפרקים 

    (ז) בחסר מספר של גורמי קרישה, תיקבע הנכות לפי המצב החמור יותר 

    (18) הפרעות המטולוגיות המתבטאות בדימומים (למעט המופיליה) 

    (א) בלא הפרעה תפקודית, בלא דימומים חריגים ובלא צורך בטיפול - 0% 

    (ב) עם הפרעה תפקודית קלה או צורך בטיפולים חוזרים וכן עם דימומים מריריות או בעת מחזור הווסת - 10% 

    (ג) עם הפרעה תפקודית בינונית ודימום בודד בשנה שהצריך טיפול ייעודי - 30% 

    (ד) עם הפרעה תפקודית קשה ומספר אירועים של דימום שהצריכו טיפול ייעודי - 50% 

    (ה) עם הפרעה תפקודית קשה ואירוע דימומי עיקרי או טיפול בעירויי דם (יותר משתי מנות דם); - 100% 

    "אירוע דימומי עיקרי" - דימום מסכן חיים, דימום תוך מוחי, דימום מסכן איבר חיוני . 

    (19) תרומבופיליה תורשתית או נרכשת 

    (א) בלא טיפול בנוגדי קרישה - 0% 

    (ב) עם טיפול בנוגדי קרישה - 10% 

    2א.      כשל חיסוני נרכש   

    (תיקון התשס"ח) 

    2א. (1) בלא סימנים קליניים, בלא טיפול - 0% 

    (2) בלא סימנים קליניים, עם טיפול - 30% 

    (3) עם סימנים קליניים קלים - 50% 

    (4) עם סימנים קליניים תכופים אך לא קבועים - 70% 

    (5) עם תסמונת קלינית מלאה וקבועה - 100% 

    3.       מחלת הבלוטות להפרשה פנימית (בלוטות התריס, מצר התריס, יתרת המוח, יתרת הכליה)   

    3. הפרעות בפעילות (יתרה, מיעוטה או בלתי–סדירה) עם סימנים קליניים ברורים (לא ממצאים מעבדתיים למיניהם בלבד) - 

    א. בלי הפרעה ניכרת בכושר העבודה ובמצב הכללי של החולה או מצב לאחר ניתוח או טיפול, לא נשארו סימני–מחלה - 0% 

    ב. מצב כמתואר ב–א, בעזרת תרופות או טיפולים רפואיים אחרים הניתנים בהתמדה - 10% 

    ג. המצב הכללי מעורער, קיימים סימנים כלליים בינוניים או קיימת הפרעה בכושר העבודה למרות הטיפול - 20% 

    ד. קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה בינונית, כושר העבודה מוגבל בצורה בולטת - 40% 

    ה. קיימים סימנים קליניים ומעבדתיים המעידים על הפרעה קשה, כשכושר העבודה מוגבל בצורה ניכרת - 50% 

    ו. המצב חמור, אך מסוגל לעבודות–בית קלות בלבד - 75% 

    ז. המצב חמור מאוד, בלתי–מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד - 100% 

    4. 8סוכרת   

    [תיקונים: התשנ"ח, התשע"ד (מס' 2)] 

    4. 8 בפרט זה, "אברי המטרה" - עיניים, מערכת העצבים, כליות וכלי דם גדולים וקטנים (כולל מערכת קרדיו וסקולרית) . 

    (א) היפרגליקמיה או סוכרת, בלא טיפול תרופתי - 0% 

    (ב) סוכרת בטיפול פומי או אנלוג glp - 1 - 10% 

    (ג) סוכרת בטיפול אינסולין או בטיפול משולב עם אינסולין - 20% 

    (ד) סוכרת לא מאוזנת המטופלת טיפול אינטנסיבי באינסולין (ארבע זריקות ומעלה ביום או שימוש במשאבת אינסולין) - 40% 

    (ה) סוכרת המטופלת באינסולין ומתאפיינת באי יציבות קלינית בולטת הגורמת לאחד מאלה: חסר נוירולוגי (סוכרת שבירה), חמצת מטבולית, משבר היפראוסמוטי, אבדן הכרה או לשני אירועי היפוגליקמיה קשים במשך שנתיים המחייבים עזרה של גורם חיצוני (מתן זריקת גלוקוז, מתן עירוי גלוקוז או אשפוז); לעניין זה, "אירוע היפוגליקמיה קשה" - ירידה בערך גלוקוז הדם מתחת ל– 50 מג/דל הנמדדת באמצעות מד גלוקוז אישי או בדיקת מעבדה, והמלווה באיבוד הכרה, פרכוסים או הכרה מעורפלת - 50% 

    (ו) סוכרת עם סיבוך באחד מאברי המטרה בחומרה של 30% לפחות או עם שני סיבוכים לפחות באברי המטרה, שחומרת כל אחד מהם 20% לפחות - 65% 

    (ז) סוכרת עם שלושה סיבוכים לפחות באברי המטרה, כאשר חומרת כל אחד מהם 30% לפחות - 100% 

    (ח) סוכרת הריונית - הנכות בזמן ההיריון תיקבע לפי פרטי משנה (א) עד (ה). 

    הערה: לא תיקבע נכות נפרדת בעד ליקוי באברי המטרה שחומרתו 50% או פחות. 

    5.       מחלות ריאה כרוניות   

    [תיקון התשע"ט (מס' 2)] 

    5. לעניין סעיפים 5 ו–6 - 

    " fev1 " - זרימה נשיפתית מאומצת בשנייה הראשונה; 

    " fev 1/fvc " - זרימה נשיפתית מאומצת בשנייה ראשונה מחולקת בנפח החיוני המאומץ; 

    " dlco " - כושר הדיפוזיה; 

    " vo 2 מרבי" - תצרוכת חמצן מרבית מתוך מבחן מאמץ לב ריאה משולב; 

    "סטורציה" - ריווי חמצן בדם; 

    " tlc " - קיבולת ריאתית כוללת; 

    "מבחן תגר מטכולין" - מבחן זרימה נשיפתית בנוכחות תגר תרופתי על ידי מטכולין. 

    (1) חסמת הריאה (copd ) 

    לשם קביעת דרגת נכות נדרש יחס fev 1/fvc השווה ל–70% או הנמוך ממנו וזאת לפי שתי בדיקות לפחות של תפקודי ריאות שבוצעו בשנתיים האחרונות, כשהמחלה במצב יציב ובמרווח של חודש ימים בין בדיקה לבדיקה לפחות - 

    (א) עם fev 1 או dlco בין 65% ל–74% - 20% 

    (ב) עם fev 1 או dlco בין 50% ל–64% - 40% 

    (ג) עם fev 1 בין 30% ל–49% או dlco בין 35% ל–49% - 60% 

    (ד) עם fev 1 קטן מ–30% או dlco קטן מ–35% - 100% 

    הערה: לעניין פרטי משנה (ב), (ג) ו–(ד) - עם 2 התלקחויות מתועדות במהלך השנתיים האחרונות - תוגדל דרגת הנכות ב–10% נוספים בחישוב אריתמטי 

    (2) מחלות ריאה מצירות (רסטריקטיביות) 

    דרגת הנכות תיקבע לפי תוצאות של שתי בדיקות מלאות לפחות של תפקודי ריאות, הכוללות זרימה נשימתית, נפחי ריאה וכושר דיפוזיה, שבוצעו בשנתיים האחרונות ובמרווח של חודש ימים לפחות בין בדיקה לבדיקה - 

    (א) עם fev 1 בין 60% ל–79% או tlc בין 70% ל–79% או dlco בין 60% ל–79% - 20% 

    (ב) עם fev 1 בין 50% ל–59%, או tlc בין 50% ל–69% או dlco בין 40% ל–59% - 40% 

    (ג) עם fev 1 בין 30% ל–49% או tlc בין 40% ל–49% או dlco בין 30% ל–39% או vo 2 מרבי בבדיקת מאמץ לב-ריאה בין 10 ל–14 מ"ל לק"ג לדקה - 70% 

    (ד) עם fev1 מתחת ל–29% או tlc מתחת ל–40% או dlco מתחת ל–30% או vo2 בבדיקת מאמץ לב-ריאה מתחת ל–10 מ"ל לק"ג לדקה או עם סטורציית חמצן מתחת ל–90% וצורך בטיפול קבוע בהעשרת חמצן של 16 שעות ביממה לפחות בחודשיים האחרונים - 90% 

    (ה) עם צורך בהנשמה מלאכותית קבועה באמצעות מכשירי הנשמה (ולמעט מכשירי cpap או bipap ) - 100% 

    (3) מחלה ברונכיאקטטית 

    (א) עם fev 1 שווה ל–75% מהצפוי או גדול ממנו ועם אחד או יותר מהתסמינים - שיעול טורדני, ליחה מרובה או קוצר נשימה במנוחה - 10% 

    (ב) עם fev 1 נמוך מ–75% תיקבע דרגת הנכות על פי פרטי משנה (1) או (2), בהתאם לצורת הסתמנות המחלה (חסימתית או רסטרקטיבית). במקרה של הסתמנות מעורבת תיקבע דרגת הנכות בהתאם לליקוי החמור יותר. 

    (4) מחלות קרום הריאות 

    דרגת הנכות תיקבע לפי פרט משנה 5(2). 

    6.       קצרת הסימפונות (אסתמה)   

    [תיקון התשע"ט (מס' 2)] 

    6. דרגת הנכות תיקבע לפי סיכום הנקודות המתקבל מבחינת תפקודי הריאות בטבלאות 1 עד 3, כמפורט להלן: 

    סעיף סיכום הניקוד אחוזי הנכות 

    (א) 0 0 

    (ב) 1 עד 3 10 

    (ג) 4 עד 6 20 

    (ד) 7 עד 9 40 

    (ה) שווה ל–10 או גדול ממנו 60 

    (ו) גדול מ–5 ועם שני אשפוזים לפחות בטיפול נמרץ על רקע נשימתי 80 

    (ז) בעת הנשמה מלאכותית באמצעות מכשירי הנשמה (ולמעט מכשירי cpap או bipap ) 100 


    הערה: לא ייקבעו אחוזי נכות על פי פרט זה ועל פי פרט 5(1) במקביל. שיעור הנכות ייקבע על פי פרט הליקוי המקנה את אחוזי הנכות הגבוהים יותר. 

    טבלה מס' fev1 - 1 עם מרחיבי סמפונות 

    fev 1 (% מהצפוי) ניקוד 

    גדול מ–80 0 

    70 עד 80 1 

    60 עד 69 2 

    50 עד 59 3 

    קטן מ–50 4 

    טבלה מס' 2 - מידת רגישות היתר של דרכי האוויר (airwayhyperresponsiveness ) לפי אחוזי ההפיכות 

    אחוז השינוי (הפיכות) ב–fev 1 (לפני הטיפול ולאחריו) ניקוד 

    קטן מ–10 0 

    10 עד 19 1 

    20 עד 29 2 

    גדול או שווה ל–30 3 

    טבלה מס' 3 - אסתמה 

    טיפול ניקוד 

    בלא צורך בטיפול תרופתי 0 

    שימוש בטיפול תרופתי על פי צורך 1 

    שימוש במשאפים סטרואידילים לאסטמה (פלוטיקזון במינון של עד mcg 500 ליממה, או טיפול במשאף סטוירידאלי שווה ערך אחר), או טיפול יומי באנטי–לאוקוטריאנים 2 

    שימוש במשאפים סטרואידילים לאסטמה (פלוטיקזון במינון של מעל mcg 500 ליממה, או טיפול במשאף סטוירידאלי שווה ערך אחר), או צורך מתועד של שימוש מזדמן של פעמיים בשנה או יותר בסטרואידיים סיסטמיים 3 

    שימוש במשאפים סטרואידילים לאסטמה (פלוטיקזון במינון גבוה מ–mcg 1,000 ליממה או טיפול במשאף סטוירידאלי שווה ערך אחר) או שימוש באנטי xolair ) ige ) או טיפול ביולוגי אחר או שימוש יומי בסטרואידים סיסטמיים 4 


    7.       מחלות זיהומיות של הריאות   

    [תיקון התשע"ט (מס' 2)] 

    7. (1) שחפת 

    (א) פעילה (על פי תרבית) מיום הופעת הסימפטומים - 

    (i ) עד חודש לאחר הוכחת אי–פעילות המחלה (לפי תרביות שליליות) - 100% 

    (ii ) בתום התקופה האמורה בפרט משנה (i ) עד תום הטיפול האנטי–שחפתי - 50% 

    (ב) בעת קבלת טיפול מונע לזיהום לטנטי - 20% 

    (2) דלקות ריאה לסוגיהן (חיידקיות, פטרייתיות, ויראליות ואחרות) וכיסתות (ציסטות) 

    (א) מחלה פעילה בזמן אשפוז עד חודש אחריו - 100% 

    (ב) בתום התקופה המצוינת בפרט משנה (א) - אחוזי הנכות למחלת ריאה פעילה ייקבעו לפי הליקוי הריאתי, לפי פרט 5(1) 

    7א.      כריתת ריאה (חלקית או מלאה) וכריתת צלעות   

    [תיקון התשע"ט (מס' 2)] 

    7א. (1) כריתת ריאה 

    (א) עד חודשיים לאחר הניתוח - 100% 

    (ב) בחודש השלישי לאחר הניתוח - 70% 

    (ג) לאחר התקופה האמורה בסעיף קטן (ב) ייקבעו אחוזי הנכות לפי פרט 5(2) 

    (2) מצבים שלאחר כריתת צלעות 

    (א) לאחר כריתת צלע אחת - 0% 

    (ב) לאחר כריתת שתי צלעות מצד אחד - 10% 

    (ג) לאחר כריתת שלוש או ארבע צלעות מצד אחד - 20% 

    (ד) לאחר כריתת חמש או שש צלעות מצד אחד - 30% 

    (ה) לאחר כריתת יותר משש צלעות מצד אחד - 50% 

    8.       מחלה ראשונית של עורקי הריאה   

    [תיקון התשע"ט (מס' 2)] 

    8. (1) לחץ דם ריאתי מעל 40 מ"מ כספית - 20% 

    (2) לחץ דם ריאתי מעל 50 מ"מ כספית - 40% 

    (3) לחץ דם ריאתי מעל 60 מ"מ כספית או ירידה בסטורציה במאמץ מתחת ל–88% - 60% 

    (4) לחץ דם ריאתי מעל 75 מ"מ כספית או ירידה בסטורציה במנוחה מתחת ל–88% - 80% 

    (5) תצרוכת חמצן מרבית במבחן מאמץ לב-ריאה משולב מתחת ל–10 מ"ל/ק"ג לדקה" - 100% 

    9.       מחלות הלב   

    [תיקונים: התשס"ח, התשע"ו (מס' 2)] 

    9. (1) מחלות לב 

    א. לעניין פרט זה - 

    af - פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation ); 

    ar - אי–ספיקה אאורטלית (aortic regurgitation ); 

    as - הצרות אאורטלית (aortic stenosis ); 

    ava - שטח המסתם האאורטלי (aortic valve area ); 

    crt - קיצוב דו–חדרי לרסינכרוניזציה (cardiac resynchronization therapy ); 

    ct - בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת; 

    est - מבחן מאמץ (exercise stress test ); 

    echo - בדיקת על–קול גרפיה (אקו לב); 

    ecg - רישום פעילות חשמלית לבבית, אלקטרוקרדיו גרם (אקג); 

    holter - מעקב אקג ממושך; 

    icd - קוצב דפיברילטור (implantable cardioverter defibrillator ); 

    la - פרוזדור שמאלי (left atrium ); 

    lvedd - רוחב חדר שמאל בסוף דיאסטולה (left ventricular end diastolic diameter ); 

    lvh - התעבות שריר החדר השמאלי (left ventricular hypertrophy ); 

    lvot - מוצא החדר השמאלי (left ventricular outflow tract ); 

    mets - מדד לעומס מאמץ (metabolic equivalents ); 

    mr - אי–ספיקה מיטרלית (mitral regurgitation ); 

    mri - תהודה מגנטית של הלב; 

    ms - הצרות מיטרלית (mitral stenosis ); 

    ava - שטח המסתם האורטאלי (aortic valve area ); 

    mva - שטח המסתם המיטרלי (mitral valve area ); 

    nyha - דרגה תפקודית לפי , nyha ( new york heart association ) כמפורט בפרט משנה (ג); 

    vt - מהירות חדרית (ventricular tachycardia ); 

    (ב) מדרג התפקוד על פי nyh 

    (1) אין הגבלה בפעילות גופנית, פעילות גופנית יום–יומית שגרתית לא גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב - דירוג i 

    (2) הגבלה קלה בפעילות גופנית, הרגשה נוחה במנוחה ובביצוע פעילות יום–יומית שגרתית קלה, פעילות גופנית יותר משגרתית גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב - דירוג ii 

    (3) הגבלה ניכרת בפעילות גופנית, הרגשה נוחה במנוחה, פעילות יום–יומית שגרתית כגון הליכה של עד 100 מטרים גורמת לעייפות, פלפיטציות, קוצר נשימה או תעוקת לב - דירוג iii 

    (4) אי–יכולת לבצע פעילות גופנית כלשהי בלא הרגשה לא נוחה; סימני אי–ספיקת לב, גודש ריאתי או סיסטמי, קוצר נשימה ותעוקת לב מופיעים במנוחה וגוברים במאמץ - דירוג iv 

    (ג) מדרג מבחן מאמץ (esׁׁtׂׂׂ ), לפי פרוטוקול bruce 

    יותר מ–9 דקות (mets >11 ) - דירוג i 

    6.1 עד 9 דקות (7 <mets? 11 ) - דירוג ii 

    3 עד 6 דקות (5?mets? 7 ) - דירוג iii 

    פחות מ–3 דקות (mets <5 ) - דירוג iv 

    הערה לעניין מבחן מאמץ: במקרים שבהם לא ניתן לבצע בדיקת מאמץ מסיבות שאינן קרדיאליות יש להסתמך על הדרגה התפקודית לפי מדרג ה–nyha . קביעת הדרגה התפקודית לפי nyha תיעשה בהתבסס, בין השאר, על בדיקות אקו–דובוטמין, מיפוי לב פרמקולוגי או בדיקה מקבילה וקביעת אחוזי נכות תיעשה בהתאם. 

    (ד) רשימת הליקויים: 

    (1) מחלת לב כלילית (coronary artery disease ) 

    קביעת דרגת הנכות למחלת לב כלילית עם אוטם שריר הלב המתבטא בתיעוד של אקג, במיפוי לב או ב–echo עם אזור ברור, או מחלת לב כלילית עם איסכמיה הפיכה המתבטאת במיפוי לב, ב–echo במאמץ, או צנתור עם חסימה מעל - 50% בעורק כלילי, תהיה לפי הטבלה שלהלן: 

    מקטע פליטה לפי בדיקת ה–echo מדרג מבחן מאמץ/ nyha מדרג מבחן מאמץ/ nyha מדרג מבחן מאמץ/ nyha מדרג מבחן מאמץ/ nyha 

    i ii iii iv iv 

    (א) 60% < אין נכות 5% 10% 15% 

    (ב) 60%-45% 20% 25% 30% 35% 

    (ג) 44%-30% 40% 45% 50% 60% 

    (ד) 30% > 70% 80% 90% 100% 

    הערה: המספרים שבשורה המאוזנת והמסומנים בספרות רומיות i עד vi מציינים את הדרגות במדרג מבחן מאמץ על פי פרוטוקול bruce או על פי מדרג התפקוד nyha . האותיות שבטור המאונך א' עד ד' מציינות את מקטע הפליטה על פי בדיקת ה– echo . המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה; 

    (2) מחלת לב מסתמית (valvular disease ) 

    (א) 

    רמת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה–echo מדרג מבחן מאמץ/ nyha /או קוטר שורש האורטה מדרג מבחן מאמץ/ nyha /או קוטר שורש האורטה מדרג מבחן מאמץ/ nyha /או קוטר שורש האורטה מדרג מבחן מאמץ/ nyha /או קוטר שורש האורטה 

    i ii iii iv iv 

    (א) קל 0 10% 20% 30% 

    (ב) בינוני 30% 40% 50% 60% 

    (ג) בינוני 70% 80% 90% 100% 

    הערה: המספרים שבשורה המאוזנת והמסומנים בספרות רומיות i עד iv מציינים את הדרגות במדרג מבחן מאמץ על פי פרוטוקול bruce או על פי מדרג התפקוד nyha . האותיות שבטור המאונך א' עד ג' מציינות את רמת הליקוי המסתמי על פי בדיקת ה–echo . המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה. 

    (ב) לעניין פסקה זו - 

      רמת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה–echo רמת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה–echo רמת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה–echo 

    טור א' טור ב' 

    קל טור ג' 

    בינוני טור ד' 

    חמור 

    אי–ספיקה של המסתם האאורטלי (ar ) 

    lvedd <58 mm 

    lvedd 65-58 mm 

    lvedd >65 mm  

    אי–ספיקה של המסתם המיטרלי (mr ) 

    lvedd <57 mm 

    או la <40 mm 

    lvedd 60-57 mm או la 40-50 mm 

    lvedd >60 mm 

    או la <50 mm  

    היצרות מסתם האאורטלי (as ) 

    peak gradient 

    <25 mm hg 

    או ava 1.5 cm² 

    peak gradient 

    50-25 mm hg 

    או 

    ava 1.5-1 cm² 

    peak gradient 

    >50 mm hg 

    או ava <1cm2 

    או 

    mean gradient 

    >38 mmhg  

    היצרות מסתם מיטרלי (ms ) 

    mean gradient 

    <5 mm hg 

    או 

    mva <1.5 cm² 

    mean gradient 

    10-5 mm hg 

    או 

    m va= 1.5-1 cm² 

    mean gradient 

    <10 mm hg 

    או mva >1 cm² 

    או la diameter 

    >50 mmhg  

    (ג) הערות: 

    (1) לעניין אי–ספיקה של המסתם המיטרלי (mr ) ניתן להתחשב גם בסימנים אקוקרדיוגרפים מקובלים להגדרת חומרת אי–ספיקה מיטרלית; 

    (2) לעניין אי–ספיקה של המסתם האאורטלי (ar ) - במצבים שבהם קיימת גם הרחבת שורש האאורטה (aortic root dilatation ) - לצורך קביעת דרגת הנכות, ייבחן קוטר שורש האאורטה בשילוב חומרת הליקוי המסתמי לפי בדיקת ה–echo כמפורט בטבלה שבפסקת משנה א; דרגת קוטר האאורטה תהיה כדלקמן: 

    קוטר שורש האאורטה קוטר שורש האאורטה קוטר שורש האאורטה 

    טור א' 

    דרגה טור ב' 

    תיאור טור ג' 

    קריטריון 

    i תקין 37mm > 

    טור א' 

    דרגה טור ב' 

    תיאור טור ג' 

    קריטריון 

    ii קל 40mm - 37mm 

    iii בינוני 45mm - 41mm 

    iv חמור 45mm < 

    (3) לעניין פסקת משנה (ג) שבטבלה שבפסקת משנה (א) - דרגת הנכות תיקבע לתקופה העולה על 24 חודשים רק במקרים שבהם לא צפוי שינוי במצב הליקוי המסתמי; 

    (3) מחלות שריר הלב (cardiomyopathies ) 

    (א) מורחבת (dilated ) 

    מקטע הפליטה לפי ה–echo מדרג מבחן מאמץ/ nyha מדרג מבחן מאמץ/ nyha מדרג מבחן מאמץ/ nyha מדרג מבחן מאמץ/ nyha 

    i ii iii iv iv 

    (א) 40% < 0 10% 20% 30% 

    (ב) 40%-30% 30% 40% 50% 60% 

    (ג) 30% > 70% 80% 90% 100% 

    הערה: המספרים שבשורה המאוזנת והמסומנים במספרים רומים i עד iv מציינים את הדרגות במדרג מבחן מאמץ על פי פרוטוקול bruce או על פי מדרג התפקוד nyha . האותיות שבטור המאונך א' עד ג' מציינות את מקטע הפליטה על פי בדיקת ה– echo. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה. 

    (ב) היפרטרופיה ראשונית של שריר הלב (hypertrophic (cardiomyopathy 

    (1) בלא הגבלה תפקודית, או עם הגבלה תפקודית קלה, בלא מפל לחצים במוצא החדר השמאלי (lvot gradient ), בלא עדות להפרעות קצב משמעותיות בהולטר, בלא אי–ספיקה של המסתם המיטרלי (mr ), בלא היפרטרופיה משמעותית (עובי דופן פחות מ–13 מ"מ) של חדר שמאל או עם אבחנה ברורה של קרדיומיופתיה אפיקלית - 10% 

    (2) עם הגבלה תפקודית בינונית עם עדות להפרעה דיאסטולית או עם מפל לחצים בינוני ב–echo (עד 60 מ"מ כספית) במוצא החדר השמאלי, או פרפור פרוזדורים התקפי, או הפרעות קצב חדריות תכופות או עדות להיפרטרופיה של חדר שמאל ב– echo עד 30 מ"מ - 40% 

    (3) הגבלה תפקודית קשה עם הפרעה דיאסטולית קשה או מפל לחצים של יותר מ–60 מ"מ כספית במוצא החדר השמאלי או פרפור פרוזדורים קבוע או התקפים תכופים של פרפור (frequent or persistent af ) או עדות להפרעות קצב חדריות משמעותיות או non-sustained vt (מהירות חדרית לא ממושכת), או היפרטרופיה משמעותית של חדר שמאל - 30 מ"מ ומעלה ב–echo - 100% 

    (ג) רסטרקטיבית (restrictive ) 

    (1) עם nyha בדרגה iii - 70% 

    (2) עם nyha בדרגה iv - 100%; 

    (4) דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב (pericarditis/myocarditis ) דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב למעט קרדיותומיה (cardiotomy ), או תסמונת על שם דרסלר (dressler's syndrome ) וכן למעט מחלות משניות כגון זאבת (lupus ), אורמיה (uremia ) או משנית למחלה ממארת. 

    קיומה של דלקת חריפה של קרום הלב או שריר הלב תיקבע בהתבסס על בדיקות echo ,ct או mri וכן בהתבסס על שינויי אקג טיפוסיים עם עלייה בסימני הדלקת או עם עדות לתפליט פריקרדאלי (יותר ממזערי) ב–echo או ב–ct או הפרעה אזורית בהתכווצות ב–echo או ב–mri . 

    אחוזי הנכות ייקבעו לפי המפורט להלן: 

    (א) עם דלקת פעילה, עד 6 חודשים מפרוץ המחלה - 100% 

    (ב) בלא דלקת פעילה או לאחר ריפוי מלא - 0% 

    (ג) בלא דלקת פעילה, עם סמנים המתאימים ל–chronic constrictive pericarditis וכן - 

    (1) nyha בדרגה i - 10% 

    (2) nyha בדרגה ii - 25% 

    (3) nyha בדרגה iii - 50% 

    (4) nyha בדרגה iv - 100%; 

    (5) הפרעות קצב (arrhythmia ) 

    קיומן של הפרעות קצב תיקבע על פי בדיקת holter ל–24 שעות או תיעוד רפואי של אירוע הפרעת קצב. נוסף על כך, נדרשת קליניקה מתאימה, בדיקת תפקוד הלב (למשל echo ), מבחן מאמץ (est ) או תוצאת צנתור לב. 

    אחוזי הנכות ייקבעו כמפורט להלן: 

    (א) בהפרעות קצב הנלוות למחלת לב אורגנית הנכות תיקבע לפי המחלה; 

    (ב) בהפרעות קצב ראשוניות, לרבות מחלות של תעלות הולכה, מחלות גנטיות, שימוש ב–icd או crt , תיקבע דרגת הנכות כמפורט בפרט משנה ד(1); 

    (6) לחץ ריאתי מעל 40 ממ"כ לפי echo (pulmonary arterial (hypertension 

    (א) הנובע מליקוי קרדיאלי: 

    (1) עם תפקוד לב לא תקין - דרגת הנכות תיקבע על פי המחלה הבסיסית; 

    (2) עם תפקוד לב סיסטולי תקין, אך עם עדות להפרעה דיאסטולית חמורה (לא ממחלה ראשונית של עורק הריאה) וכן - 

    (א) nyha בדרגה i - 10% 

    (ב) nyha בדרגה ii - 25% 

    (ג) nyha בדרגה iii - 50% 

    (ד) nyha בדרגה iv - 100% 

    (ב) שאינו נובע מליקוי קרדיאלי - הנכות תיקבע לפי המחלה; 

    (7) מחלות לב מולדות (congenital heart disease ) דרגת הנכות תיקבע על פי פרט משנה ד(1). 

    (2) תעוקת הלב (anginapectoris ) - (בוטל) 

    (3) יתר לחץ–דם 

    א. לחץ–דם דיאסטולי קבוע שאיננו עולה על 95 מ"מ כספית, ללא סימנים אוביקטיביים של פגיעה בלב, בכליות או ברשתיות - 0% 

    ב. לחץ–דם דיאסטולי קבוע מעל ל–95 מ"מ כספית ועד 110 מ"מ כספית: 

    i . בלי הגדלה ברורה (קלינית, רנטגנית או אלקטרוקרדיוגרפית) של הלב - 10% 

    ii . עם הגדלה ברורה של הלב, קיימת נשמת בינונית לאחר מאמץ - 30% 

    ג. לחץ–דם דיאסטולי קבוע מעל 110 מ"מ כספית: 

    i . בלי הגדלה ברורה של הלב ונשמת - 25% 

    ii. עם הגדלה ברורה של הלב ונשמת בינונית לאחר מאמץ - 40% 

    ד. לחץ דם נמוך, או אורתוסטאטי 

    i . בלא סימנים קליניים - 0% 

    ii . עם תסמונת אופיינית - 

    (1) קלה - 10% 

    (2) קשה - 30% 

    (4) הפרעות בקצב - (בוטל) 

    (5) הפרעות מסיבות (n.c.a. ) neurocirculatory asthenia אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנפש. 

    (6) גוף זר בלב ובקרום הלב 

    א. ללא הפרעות - 0% 

    ב. הגורם להפרעות - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות. 

    10.      קרום חלב   

    10. (בוטל). 

    11.      כלי הדם   

    11. (1) דליות varices cruris 

    א. ורידים בולטים על הגפיים התחתונות ללא סיבוכים והפרעות - 0% 

    ב. ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו–צדדי, עם התכווצויות וכאבים - 10% 

    ג. ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו–צדדי, ישנם סימני eczema וצלקות לאחר כיבים שנתרפאו - 20% 

    ד. ורידים המשתרעים על חלק גדול של גפה תחתונה אחת, ישנה נטיה מתמדת לדלקת–עור וליצירת כיבים (צורה קשה של eczema cruris או ,ulcus varicosum ללא הפרעות במחזור הורידי העמוק) - 30% 

    ה. המצב כמתואר בסעיף–קטן (1)(ד) בשתי הרגליים - 40% 

    ו. ורידים בולטים על הגפיים התחתונות, חד או דו–צדדי, קיימות הפרעות קשות במחזור הדם הורידי העמוק עם כיבים גדולים ועמוקים ופיגמנטציות על שטח נרחב - 50% 

    (2) מצב לאחר נזק בכלי–הדם הפריפריים כגון phlebitis או thrombophlebitis או נזק בורידים 

    א. קיימת תפיחות קלה, קבועה שאינה גדלה עקב עמידה או הליכה; ישנן הפרעות בלתי–ניכרות ברגל אחת - 0% 

    ב. המצב כמתואר בסעיף–קטן (2)(א) - בשתי הרגליים - 10% 

    ג. קיימת תפיחות קבועה ניכרת עקב עמידה או הליכה, ישנם pigmentatio וכחלון ברגל אחת - 20% 

    ד. המצב כמתואר בסעיף–קטן (2)(ג) - בשתי הרגליים - 30% 

    ה. קיימת תפיחות קבועה, קשה שאינה יורדת בזמן המנוחה; ישנם כחלון, eczema או כיבים ברגל אחת - 30% 

    ו. המצב כמתואר בסעיף–קטן (2)(ה) - בשתי הרגליים - 40% 

    ז. בשתי הרגליים, בצורה קשה מאד - 50% 

    (3) מפרצת - aneurysma 

    א. של עורק קטן, בלי הפרעות - 10% 

    ב. של עורק קטן עם הפרעות קלות - 20% 

    ג. של עורק קטן עם הפרעות קשות - 30% 

    ד. של עורק גדול בגפיים העליונות עם הפרעות במחזור הדם - 40% 

    ה. של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קלות במחזור הדם - 50% 

    ו. של עורק גדול בגפיים התחתונות עם הפרעות קשות במחזור הדם - 60% 

    ז. של אב העורקים, בבית החזה או בבטן, ללא הפרעות קשות או מצב אחרי ניתוח של aneurysma כנ"ל - 60% 

    ח. של אב העורקים, בבית החזה או בבטן, עם הפרעות קשות - 100% 

    (4) arterio - venous fistula אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן (3). 

    (5) m. raynaud * endarteritis obliterans (m. buerger) 

    א. בצורה קלה ברגל אחת - 20% 

    ב. בצורה קלה בשתי הרגליים - 30% 

    ג. בצורה בינונית ברגל אחת - 40% 

    ד. בצורה בינונית בשתי הרגליים - 50% 

    ה. בצורה קשה - 60% 

    ו. בצורה קשה מאד - 100% 

    (6) נזקי–כפור ברגליים 

    א. קיימים סימנים קלים בלבד - בועות–כפור ( chillblains ) - 0% 

    ב. קיימת תפיחות מתמדת בצורה בינונית, כאבים, אודם וכד': 

    i. בגף אחד - 5% 

    ii. בשני הגפיים - 10% 

    ג. עם איבוד אצבעות הרגליים או חלקים מהן, ייקבעו אחוזי הנכות לקטיעות האצבעות. 

    12.      מערכת העיכול   

    (תיקון התשע"ו) 

    12. (1) לשון - (בוטל) 

    (2) ושט 

    א. מייצר strictura של הושט - 

    i. בצורה בינונית - 30% 

    ii. בצורה קשה - 50% 

    iii. בצורה קשה מאד, המאפשרת רק שתיית נוזלים, מצב כללי ירוד מאד- 80% 

    ב. סעיפי הושט (diverticulum) - 

    i. ללא הפרעות או עם הפרעות קלות - 0% 

    ii. הפרעות בינוניות - 10% 

    iii. הפרעות קשות - 30% 

    ג. אזופגיטיס (esophagitis) - 

    i. בצורה קלה - 10% 

    ii. בצורה בינונית - 30% 

    iii. בצורה קשה עם שטפי–דם חוזרים, אנמיה בולטת - 50% 

    ד. קרדיוספזמוס (cardiospasm) - 

    i. אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב הכללי ולדרגת היצרות של הושט 

    ii. לאחר ניתוח, אין הפרעות - 0% 

    iii. לאחר ניתוח, קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן ג. 

    ה. בקע סרעפתי (hernia diaphragmatica) - 

    א. אחוזי הנכות ייקבעו לפי המצב של הושט בהתאם לסעיף–קטן ג. 

    ב. בקע סרעפתי לאחר ניתוח 

    i. אין הפרעות - 0% 

    ii. קיימות הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן ג. 

    (3) קיבה 

    א. דלקת כרונית של הקיבה - 

    i. בצורה קלה, ללא הפרעות - 0% 

    ii. בצורה בינונית, המצב הכללי והתזונתי משביע רצון - 10% 

    iii. בצורה ניכרת, עם השפעה על המצב הכללי - 30% 

    ב. כיב הקיבה או כיב התריסריון 

    i. כיב שהתרפא, אין הפרעות - 0% 

    ii. בצורה קלה, התקפים קצרים ונדירים - 10% 

    iii. בצורה בינונית (התקפים חוזרים, ממושכים יותר) - 30% 

    iv. בצורה קשה עם סיבוכים כגון: שטפי–דם, היצרות השוער, השפעה ניכרת על המצב הכללי - 60% 

    ג. כיב הקיבה או כיב התריסריון לאחר ניתוח - אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 14. 

    13.      מעיים   

    13. (1) entero colitis chronica including spastic amebic colitis 

    א. הפרעות קלות, עצירות ושלשול לחליפין, ללא השפעה על המצב הכללי - 0% 

    ב. בצורה בינונית - 10% 

    (2) דלקת כיבית של המעי הגס 

    א. בצורה קלה עם 3-4 יציאות ביום, ללא אנמיה, ללא השפעה על המצב הכללי - 10% 

    ב. בצורה בינונית עם התלקחויות לעתים קרובות - 30% 

    ג. בצורה יותר מבינונית, עם התלקחויות תכופות, אנמיה, מצב תזונתי ירוד - 50% 

    ד. בצורה קשה, עם חום, אנמיה קשה, המצב הכללי ירוד מאד - 70% 

    ה. בצורה חמורה, זקוק לאשפוז - 100% 

    (3) diverticulitis diverticulosis 

    א. ללא הפרעות - 0% 

    ב. ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן (1) 

    (4) malabsorption syndrome including coeliac disease, sprue 

    א. בצורה קלה, שלשול שומני, 3 או 4 יציאות ליום, ללא השפעה על המצב הכללי, בלי אנמיה - 20% 

    ב. בצורה בינונית עם אנמיה, ירידה במשקל - 40% 

    ג. בצורה קשה עם ירידת חלבוני הדם ,(hypoproteinemia) בצקת ברגליים ואנמיה ניכרת, הפרעות באלקטרוליטים וכו' - 70% 

    (5) מחלות כגון: ,crohn s disease מחלות גרנולומטוטיות של המעיים, שחפת המעיים - אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן (2). 

    14.      פציעות וניתוחי קיבה ומעיים   

    14. (1) מצב שלאחר פציעה או ניתוחים של הקיבה והמעיים 

    א. ללא הפרעות, מצב התזונה הכללי טוב - 0% 

    ב. ישנן הפרעות קלות של מערכת העיכול, המצב הכללי טוב - 10% 

    ג. ישנן הפרעות בלתי–ניכרות של מערכת העיכול, המצב הכללי ירוד - 20% 

    ד. ישנן הפרעות ניכרות בדרכי העיכול, המצב הכללי ירוד - 40% 

    ה. מצב אחרי יותר מניתוח אחד עם סימנים של חסימה חלקית חשוכת–מרפא - 60% 

    ו. ישנן הפרעות קשות, אך מסוגל לעבודות–בית קלות בלבד - 80% 

    ז. ישנן הפרעות קשות בעיכול גם לאחר ניתוח נוסף, בלתי–מסוגל לכל פעולה, מרותק למיטה או זקוק לסיעוד - 100% 

    (2) נצור קבוע של המעיים 

    א. ישנה הפרשה קלה ונדירה של צואה - 20% 

    ב. ישנה הפרשה קלה וקבועה של צואה - 30% 

    ג. anus praeter naturalis - 80% 

    14א.     עודף משקל והשמנת יתר   

    (תיקונים: התשס"ח, התשע"ב) 

    14א. (1) bmi של 25-29.9 (עודף משקל קל) - 0% 

    (2) bmi של 30-34.9 (השמנת יתר, דרגה 1) - 0% 

    (3) bmi של 35-39.9 (השמנת יתר, דרגה 2) - 10% 

    (4) bmi של 40 או יותר (השמנת יתר, דרגה 3) - 20% 

    לעניין זה, יש לקבוע את חומרת הליקוי לפי מדד מסת הגוף (bmi - body mass (index , כפי שהוא מחושב על פי היחס בין משקל הגוף (בקילוגרמים) לבין גובהו (במטרים) בריבוע. 

    15.      פי הטבעת   

    15. (1) fissura ani 

    א. ללא הפרעות - 0% 

    ב. ישנן הפרעות ניכרות - 10% 

    (2) fistula ani 

    א. המפרישה לסירוגין ללא הפרעות ניכרות - 10% 

    ב. עם הפרשה ממושכת, תמידית או חוזרת (recidivans ) לאחר ניתוח, עם הפרעות ניכרות - 20% 

    (3) מצר - (strictura ) 

    א. בצורה בינונית - 30% 

    ב. בצורה קשה - 50% 

    (4) prolapsus mucosae recti 

    א. ללא הפרעות - 0% 

    ב. קיימות הפרעות - 10% 

    (5) prolapsus recti totalis 

    א. ניתן להחזרה - 20% 

    ב. הקבוע, ישנן הפרעות ניכרות - 40% 

    (6) איבוד מוחלט של השליטה על השוער (sphincter ) - 80% 

    (7) טחורים varices haemorrhoidales חיצוניים או פנימיים 

    א. בולטים, ישנן הפרעות בלתי–ניכרות - 0% 

    ב. בולטים, עם דימומים שכיחים - 10% 

    ג. בולטים בצורה קשה, ישנם דימומים שכיחים עם אנמיה סקונדרית וסיבוכים אחרים כגון fissura ani או fistula ani בצורה קלה - 20% 

    16.      מחלות הכבד ודרכי המרה   

    16. (1) שחמת הכבד 

    א. בצורה קלה, הגדלת הכבד, צהבת מזמן לזמן והפרעה קבועה בתפקודי הכבד - 20% 

    ב. בצורה בינונית, עם הפרעות בולטות יותר בתפקודי הכבד והשפעה בולטת על המצב הכללי - 40% 

    ג. בצורה קשה, עם דליות הושט, מיימת (ascites ), עם או בלי שטפי–דם, עם או בלי הפרעות חולפות במערכת העצבים - 70% 

    ד. בצורה חמורה, החולה זקוק לשכיבה וסיעוד - 100% 

    (2) מצב לאחר ניתוח דלף במחזור הדם של וריד השער 

    א. המצב הכללי משביע רצון, ללא מיימת וללא שטפי–דם חוזרים, אין הפרעות מצד מערכת העצבים - 40% 

    ב. קיימת מיימת או שטפי–דם חוזרים עם או בלי הפרעות חולפות מצד מערכת העצבים (portal systemic encephalopathia ) - 70% 

    ג. המצב חמור, החולה מרותק למיטה או זקוק לסיעוד - 100% 

    (3) מצב לאחר דלקת–כבד זיהומית (intectious hepatitis ) 

    א. לא נשארו הפרעות - 0% 

    ב. ישנן הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן (1). 

    (4) echinococcus of liver 

    א. מסויד שאיננו גורם להפרעות, אין פגיעה בתפקודי הכבד - 0% 

    ב. לאחר ניתוח, ללא הפרעות - 0% 

    ג. נשארו הפרעות לאחר הניתוח, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף סרכות הצפק 

    ד. פעיל - להעריך בהתאם להפרעות, לפי סעיף–קטן (1). 

    (5) מצב לאחר ניתוח של מורסה של הכבד abscess of liver 

    א. אין הפרעות - 0% 

    ב. נשארו הפרעות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף סרכות הצפק. 

    (6) דלקת כרונית של כיס המרה עם או בלי אבני המרה 

    א. ללא הפרעות - 0% 

    ב. בצורה קלה, התקפים נדירים ללא חום או צהבת, עם הפרעות בעיכול - 10% 

    ג. בצורה בינונית, התקפים די תכופים ללא חום או צהבת, הפרעות–עיכול בולטות - 20% 

    ד. בצורה קשה, עם התקפים תכופים המלווים לעתים בחום או בצהבת, עם הפרעה ניכרת במצב הכללי - 40% 

    (7) מצב לאחר ניתוח בכיס המרה ודרכי המרה 

    א. ללא הפרעות או הפרעות קלות בלבד - 0% 

    ב. קיימות הפרעות בינוניות - 10% 

    ג. post cholecystectomy syndrome בצורה בולטת - 20% 

    ד. הופעות חוזרות של cholangitis עם התקפי–חום מלווים בצמרמורת ולעתים צהבת - 40% 

    17.      טחול     

    (תיקון התשע"ו) 

    17. א. הגדלה קלה של הטחול ללא השפעה על המצב הכללי - 0% 

    ב. מצב לאחר כריתת הטחול - 10% 

    ג. טחול מוגדל עם תלונות - 

    (i ) בלא סיבה ברורה - 20% 

    (ii ) עם סיבה ברורה - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפריט המתאים שבשלו הוגדל הטחול. 

    17א.     לבלב     

    (תיקון התשס"ח) 

    17א. מצב לאחר דלקת או ניתוח - 

    (א) בלא תלונות או סימנים במערכת העיכול - 0% 

    (ב) עם כאבי בטן שכיחים לעליה באנזימים - 

    (1) בלא הפרעה בספיגה - 20% 

    (2) עם הפרעת ספיגה - 

    (א) המאוזנת באמצעות טיפול תרופתי - 40% 

    (ב) הגורמת לתת–תזונה באופן המחייב השלמת תזונה דרך פיום - 70% 

    (ג) המחייבת הזנת על - 100% 

    18.      צפק      

    18. (1) התדבקויות או תוצאות אחרות לאחר ניתוח, פציעה או מחלה בחלל הבטן 

    א. ישנן הפרעות נדירות וקלות - 0% 

    ב. ישנן הפרעות בינוניות כגון תקופות של שלשול, עצירות או מטאוריזמוס - 10% 

    ג. ישנן הפרעות כנ"ל והן קבועות - 20% 

    ד. ישנן הפרעות קשות - 30% 

    (2) שחפת של הצפק עם הופעות של חסימה חלקית (sub ileus ) 

    א. בשלב הפעיל - 100% 

    ב. במצב לאחר השלב החריף, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סרכות הצפק, סעיף–קטן (1). 

    19.      בקע      

    19. א. בקע המפשעה הניתן להחזרה (reponibilis ) חד או דו–צדדי, ישנן הפרעות בלתי–ניכרות - 0% 

    ב. מצב אחרי ניתוח בקע המפשעה, חד או דו–צדדי, עם תוצאות טובות - 0% 

    ג. בקע גדול חד–צדדי, הניתן להחזרה (reponibilis ) עם הפרעות בלתי–ניכרות, הדורש החזקה ע"י חגורה - 10% 

    ד. מצב כמתואר בסעיף–קטן (ג) דלעיל, והוא דו–צדדי - 15% 

    ה. בקע חוזר (recidivans ) חד–צדדי, עם הפרעות בלתי–ניכרות, הדורש החזקה ע"י חגורה - 10% 

    ו. מצב כמתואר בסעיף–קטן (ה) דלעיל, והוא דו–צדדי - 15% 

    ז. בקע גדול שאינו ניתן להחזרה (irreponibilis ) או בלתי–ניתן להחזקה ע"י חגורה - עם הפרעות בלתי–ניכרות, חד או דו–צדדי - 20% 

    ח. מצב כמתואר בסעיף–קטן (ז), עם הפרעות ניכרות - 30% 

    ט. בקע פמורלי (hernia femoralis ) - אחוזי הנכות ייקבעו כפי שנקבעו לגבי בקע במפשעה (hernia inguinalis ). 

    20.      פציעות ובקעים של קיר הבטן   

    20. א. מצב אחרי פציעה או ניתוח בבטן, ללא בקע וללא התרופפות קיר הבטן - 0% 

    ב. מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן, המלווה בהתרופפות קיר הבטן המצריך שימוש בחגורה אורטופדית - 10% 

    ג. מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם התרופפות ניכרת של דופן הבטן; ישנו חוסר שרירים או בקע גדול המצריכים שימוש בחגורה אורטופדית - 20% 

    ד. מצב אחרי פציעה או ניתוח בטן עם eventratio גדולה - 40% 

    ה. hernia iineae albae או hernia umbilicalis קטנות וללא הפרעות - 0% 

    ו. hernia lineae albae או hernia umbilicalis יותר גדולות או בקע בצלקת של קיר הבטן, עם הפרעות בלתי–ניכרות - 10% 

    21.      גידולים   

    21. גידולים ממאירים ושפירים 


    אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות באברים ובמערכות–הגוף השונים. 

    פרק שני 

    המערכת האורו–גניטלית 

    22.      כליות   

    22. (1) צניחת הכליות (ptosis או כליה נודדת ( ren migrans 

    א. ללא הפרעות - 0% 

    ב. ישנן הפרעות - ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות. 

    (2) כליה בצורת פרסה (horse shoe kidney ) 

    א. ללא סיבוכים - 0% 

    ב. ישנם סיבוכים - ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות. 

    (3) כריתה חלקית של כליה אחת 

    א. ללא הפרעות בפעולות החלק הנותר של הכליה והכליה השניה - 10% 

    ב. קיימים סיבוכים - ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות. 

    (4) כריתת כליה 

    א. כריתת כליה אחת, ללא הפרעות בפעולת הכליה השניה - 30% 

    ב. כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות קלות בפעולת הכליה השניה - 60% 

    ג. כריתת כליה אחת, כשישנן הפרעות בפעולת הכליה השניה הגורמות להפרעות קשות בפעולות מערכת הדם והלב - 100% 

    (5) כליה שאינה פועלת (non functionning kidney ) 

    א. אין יתר לחץ דם, אין הפרעות בכליה השניה - 30% 

    ב. ישנם סיבוכים - ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לסיבוכים. 

    (6) הפרשת חלבון בשתן בצורה כרונית 

    א. orthostatic albuminuria - 0% 

    ב. מסיבה בלתי–ידועה, ללא בצקת, בלי עליות לחץ הדם וללא הפרעה בתפקודי הכליות - 10% 

    (7) דלקת–כליות כרונית 

    א. הפרשת–חלבון קבועה בשתן, עם גלילים במשקע, בלי בצקת, בלי עליה של לחץ הדם, ללא uremia - 20% 

    ב. כמתואר בסעיף–קטן (א) עם בצקת, עם עליה קלה של לחץ הדם וללא uremia - 30% 

    ג. תסמונת נפרוטית בולטת או עליה בינונית בלחץ הדם, פגיעה בתפקודי הכליה, אוראה (urea ) בדם עד 50 מג"ר אחוז - 50% 

    ד. תסמונת נפרוטית בולטת עם עליה ניכרת של לחץ הדם, אוראה (urea ) בין 50 ל–80 מג"ר אחוז - 80% 

    ה. עם הפרעות קשות מצד הכליות ומחזור הדם, החולה איננו מסוגל לעבודה - 100% 

    (8) pyelonephritis chronica 

    אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיף–קטן (7). 

    (9) אבני הכליות 

    א. אבנים בכליה אחת, התקפים נדירים, ללא הפרעה בתפקודי הכליות או ללא פגיעה במצב הכללי - 10% 

    ב. אבנים בכליה אחת, התקפים תכופים עם זיהום, ללא פגיעה בתפקוד הכליה - 20% 

    ג. אבני–יציקה בכליה אחת, עם זיהום כרוני, ללא הפרעה בכליה השניה - 40% 

    ד. אבני–כליות דו–צדדיות, התקפים נדירים - 20% 

    ה. אבני–כליות דו–צדדיות, התקפים תכופים עם או בלי זיהום או הפרעה הידרומכנית - 40% 

    ו. מצב אחרי ניתוח אבני–כליה מצד אחד, לא נשארו אבנים, פעולת הכליה תקינה - 0% 

    קיים זיהום כרוני או פגיעה בתפקודי הכליה, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצב לפי סעיפים–קטנים (7) או (10). 

    (10) hydronephrosis 

    א. אקטזיה של אגן הכליה, ללא הפרעות - 0% 

    ב. בצורה קלה, התקפים נדירים, ללא דלקת - 10% 

    ג. בצורה בינונית, התקפים תכופים, עם או בלי דלקת - 30% 

    ד. עם זיהום או pyonephrosis - 50% 

    (11) essential haematuria 

    המטוריה מיקרוסקופית, ללא גלילים בשתן, ההמטוריה מופיעה בקביעות, ללא כל הפרעות לא מבחינה קלינית ולא מבחינה תפקודית - 10% 

    22א.     השתלת איברים סולידיים   

    (תיקון התשע"ט) 

    22א. השתלת איברים סולידיים; לעניין זה "איברים סולידיים" - איברים פנימיים, ובכלל זה לב, ריאות, כבד, כליות ואיברי מערכת העיכול. 

    (א) בשנה שלאחר ההשתלה, למעט השתלת לב מלאכותי - 100% 

    (ב) בתום התקופה האמורה בסעיף קטן (א) - 50% 

    (ג) לאחר השתלת לב מלאכותי - 100% 

    הערה: לעניין סעיף קטן (ב), בגין תפקוד האיבר המושתל תיקבע נכות נוספת בהתאם לליקויים המתאימים. 

    23.      שלפוחית השתן ודרכי השתן   

    23. (1) אורטר 

    אבנים באורטר והיצרות האורטר - אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 22(10). 

    (2) שלפוחית השתן 

    א. דלקת כרונית של שלפוחית השתן 

    i. דלקת קלה, ללא הפרעות - 0% 

    ii. דלקת קלה, עם תאי–מוגלה בשתן עם תכיפות בהטלת שתן ביום ובלילה - 10% 

    iii. דלקת בינונית, עם תכיפות בהטלת השתן ביום ובלילה, עם כאבים ועוויות - 20% 

    iv. דלקת קשה, עם תכיפות בהטלת השתן פעם לשעה או יותר, כשהשלפוחית מצומקת - 50% 

    v. אי–שליטה או אי–עצירה של מתן השתן ומצב המצריך שימוש מתמיד במכשירים - 70% 

    ב. דלקת בדפנות השלפוחית עם כיבים בתת–רירית (hunner’s ulcer ) - 60% 

    ג. אבן בשלפוחית, עם סימני–הפרעה בתפקוד - אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף–קטן (2)א. 

    ד. ניצור השלפוחית fistula vesicae - 50% 

    (3) שופכה 

    א. היצרות השופכה (uretra ) 

    i. בצורה קלה עד בינונית, אחרי הבראה, המצריכה רק הרחבות בודדות (1-2 פעמים לשנה) - 10% 

    ii. המצריכה הרחבות כל 2-3 חדשים - 20% 

    iii. המצריכה הרחבות תכופות, עם דלקת בשלפוחית - 30% 

    ב. ניצור בשופכה 

    i. בצורה קלה, עם הפרשה לסרוגין - 20% 

    ii. בצורה בינונית: ניצור אחד עם הפרשה תמידית המצריכה שימוש במכשיר או שימוש תמידי בחמרי–חבישה - 40% 

    iii. בצורה קשה: ניצורים קשים ורבים, עם ניקוז מתמיד המצריך שימוש תמידי במכשירים או החלפות רבות של חמרי–חבישה - 70% 

    iv. ניצורים רבים ב–perineum - 100% 

    24.      אשכים ואברי המין של הזכר   

    (תיקון התשס"ח) 

    24. (1) varicocoele 

    א. חד או דו–צדדי, ללא הפרעות או עם הפרעות בלתי–ניכרות - 0% 

    ב. עם הפרעות ניכרות - 10% 

    (2) hydrocoele 

    חד או דו–צדדי - 0% 

    (3) חוסר אשך אחד והשני תקין - 20% 

    (4) אבדן שני האשכים 

    א. אצל גבר עד גיל 45, מלווה בהפרעות נוירו–אנדוקריניות - 50% 

    ב. אצל גבר מעל לגיל 45 עד 60 שנה, מלווה בהפרעות נוירו–אנדוקריניות - 40% 

    ג. מעל לגיל 60 - 25% 

    (5) אבדן חלקי של ה– penis - 30% 

    (6) אבדן של ה–penis - 60% 

    (7) אספרמיה חבלתית 

    א. עד גיל 45 - 20% 

    ב. מעל לגיל 45 - 10% 

    לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילו של הנפגע ביום בו נוצרה הפגימה. 

    (8) אין אונות (על פי בדיקה במעבדת שינה מוכרת בלבד) 

    (א) קלה, יש זקפות אך עוצמתן ירודה - 0% 

    (ב) בינונית, זקפות לקויות במספרן ואיכותן - 10% 

    (ג) חמורה, אין זקפה כלל - 30% 

    לא יוקנו אחוזי נכות בגין סעיף זה לאחר גיל 70; לא יוקנו אחוזי נכות בגין אבדן מלא או חלקי של ה–penis ובגין סעיף זה גם יחד. 

    25.      אברי המין של האשה   

    25. (1) דלקת כרונית או מצב שלאחר דלקת של אברי מין האשה 

    א. ישנן הפרעות, המצב הכללי טוב - 0% 

    ב. ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי משביע רצון - 10% 

    ג. ישנן הפרעות ניכרות, המצב הכללי ירוד ואין סיכויים להטבה - 20% 

    (2) מצב לאחר כריתת שחלות 

    א. כריתה של שחלה אחת, עם או בלי כריתה חלקית של השחלה השניה - 10% 

    ב. כריתה של שתי השחלות 

    i. עד גיל 50 - 40% 

    ii. אחרי גיל 50 - 20% 

    (3) מצב לאחר כריתת הרחם 

    א. עד גיל 50 - 40% 

    ב. אחרי גיל 50 - 20% 

    (4) מצב לאחר panhysterectomy 

    א. עד גיל 50 - 50% 

    ב. אחרי גיל 50 - 30% 

    (5) צניחת הנרתיק והרחם (prolapsus vaginae et uteri ) - 30% 

    (6) ניצורים של אברי המין של האשה 

    א. ניצור בין שלפוחית השתן ואברי המין (fistula vesico-genit. ) - 50% 

    ב. ניצור בין החלחלה ואברי המין (fistula recto-genit. ) - 50% 

    לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה. 

    26.      שחפת אורוגניטלית   

    26. א. בתקופה החריפה והפעילה - 100% 

    ב. שחפת כרונית, עם שינויים רנטגניים ברורים, הפרשה של מתגי–קוך לסרוגין - 60% 

    ג. שחפת בלתי–פעילה תוך תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות - 30% 

    ד. שחפת בלתי–פעילה בתום תקופת השנתיים לאחר הפסקת הפעילות - 10% 

    27.      עקרות   

    27. עקרות 

    א. כשגורמיה אינם ברורים - 30% 

    ב. כשגורמיה ברורים - אחוזי הנכות ייקבעו לפי אחוזי הנכות הגבוהים ביותר שנקבעו בשביל הפגימות שגרמו לעקרות ולא פחות מ–30%. לא יינתנו אחוזי–נכות נפרדים בעד העקרות בנוסף לאחוזי הנכות לפי הפגימות שגרמו לעקרות. 

    28.      מצב לאחר כריתת שד או שדיים   

    28. א. שד אחד 

    i. עד לגיל 30 שנה - 30% 

    ii. מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה - 25% 

    iii. מעל לגיל 45 שנה - 15% 

    ב. שני השדיים 

    i. עד גיל 30 שנה - 50% 

    ii. מעל לגיל 30 ועד לגיל 45 שנה - 40% 

    iii. מעל לגיל 45 שנה - 30% 

    לענין סעיף זה ייקבעו אחוזי הנכות לפי גילה של הנפגעת ביום בו נוצרה הפגימה. 

    פרק שלישי: תסמונות נוירולוגיות 

    29.      

    29. תסמונות מוחיות, פגימות בעצבי המוח והפרעות נוירולוגיות מפושטות 

    (1) חולשת פלג גוף (hemiparesis ) 



      פלג גוף דומיננטי פלג גוף לא דומיננטי 

    (א) קלה מאוד - סימנים פירמידליים בלבד, כגון: עירות החזרים, פרונציה של היד, ספסטיות קלה, תגובה פלנטרית אקסטנסורית. בלא הפרעה תפקודית ביד או ברגל 10% 5% 

    (ב) קלה - הליכה עצמאית עם או בלי סדים קצרים, עם הפרעה תפקודית קלה של היד בתפקוד יום–יומי 30% 20% 

    (ג) בינונית - הליכה תוך שימוש בעזרים מעבר לסדים קצרים, עם הפרעה תפקודית בינונית של היד בתפקוד יום–יומי 50% 40% 



      פלג גוף דומיננטי פלג גוף לא דומיננטי 

    (ד) קשה - בלא הליכה עצמאית, הפרעה קשה של היד בתפקוד יום–יומי 80% 60% 

    (ה) שיתוק מלא (hemiplegia ) עם ובלי קונטרקטורות 100% 100% 

    הערה: במקרים שבהם קיים פער תפקודי בין היד לבין הרגל בשל חולשת פלג גוף - ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב התפקודי של הגפה החלשה יותר. 

    הערה: במקרים שבהם קיים פער תפקודי בין היד לבין הרגל בשל חולשת פלג גוף - ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב התפקודי של הגפה החלשה יותר. 

    הערה: במקרים שבהם קיים פער תפקודי בין היד לבין הרגל בשל חולשת פלג גוף - ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב התפקודי של הגפה החלשה יותר.  

    (2) חולשת פלג גוף תחתון ( paraparesis ) 

    (א) קלה - הליכה עצמאית עם או בלי סדים קצרים - 20% 

    (ב) בינונית - הליכה תוך שימוש בעזרים מעבר לסדים קצרים - 50% 

    (ג) קשה - בלא הליכה עצמאית - 80% 

    (ד) שיתוק מלא (paraplegia ) חוסר תנועתיות מוחלט - 100% 

    (3) חולשת ארבעת הגפיים ( quadriparesis ) 

    (א) קלה מאוד - הליכה עצמאית בלא אמצעי עזר והגבלה קלה מאוד של פעילות הידיים בתפקוד היום–יומי - 30% 

    (ב) קלה - הליכה עצמאית עם סדים קצרים, הגבלה קלה בפעילות הידיים בתפקוד היום–יומי - 50% 

    (ג) בינונית - הליכה תוך שימוש בעזרים מעבר לסדים קצרים והגבלה בינונית בפעילות הידיים בתפקוד היום–יומי - 80% 

    (ד) קשה - בלא הליכה עצמאית והגבלה קשה מאוד של תפקוד הידיים בתפקוד היום–יומי - 100% 

    הערה: בסעיפים קטנים (2)(א) ו–(ב) ו–(3)(א) ו–(ב) - ייקבעו אחוזי נכות נוספים לעניין הפרעות בפעילות הסוגרים ובתפקוד מיני לפי סעיפי הליקוי המתאימים. 

    (4) חולשת גפה ( monoparesis ) 

    אחוזי הנכות ייקבעו לפי פרטי הליקוי המתאימים לפגימות בעצבים ההיקפיים - פריטים 31 ו–32; במקרים של קונטרקטורה ייקבעו אחוזי הנכות לפי המצב התפקודי. 

    (5)פגימות בעצבי המוח 

    (א) עצב ׁׁtrigeminus ) v ) 

    (i ) קלה - כאב שאינו דורש טיפול מניעה יום–יומי בתרופה ייעודית - 5% 

    (ii ) בינונית - כאב הדורש טיפול מניעה מתועד יום–יומי בתרופות ייעודיות, למשך חצי שנה לפחות, לרבות תיעוד התגובה לטיפול וניטור רמות התרופות בדם, אם נוגע לעניין - 20% 

    (iii ) קשה - כאב הדורש טיפול מניעה יום–יומי בתרופות ייעודיות למשך חצי שנה לפחות, עם תגובה בלתי מספקת לשתי תרופות ייעודיות לפחות ועם תיעוד התגובה לטיפול וניטור רמות התרופות, אם נוגע לעניין - 40% 

    (ב) עצב facialis ) vii ) 

    (i ) קלה מאוד - סגירת עין מלאה, עיוות פנים קל בהפעלה - 0% 

    (ii ) קלה - סגירת עין מלאה במאמץ, עיוות פנים בינוני בהפעלה - 10% 

    (iii ) בינונית - סגירת עין חלקית, עיוות פנים קשה בהפעלה - 30% 

    (iv ) קשה - בלא אפשרות לסגירת עין, עיוות פנים קשה במנוחה - 40% 

    הערה: אחוזי נכות בשל סעיף זה ייקבעו נוסף על אחוזי הנכות בשל הליקוי בראייה 

    (ג) עצב vagus ) x ) 

    אחוזי הנכות לגבי סעיף זה (כגון לגבי הפרעת בליעה או הפרעת דיבור) ייקבעו לפי הפרעה התפקודית לפי סעיף הליקוי המתאים. 

    (ד) עצב accessorius ) xi ) 

    (i ) קלה - שמיטת כתף קלה, קושי קל בסיבוב הראש - 0% 

    (ii ) בינונית - שמיטת כתף בולטת, הטיית ראש עם הפרעה אסטטית - 10% 

    (iii ) קשה - שמיטת כתף קבועה שלא מתוקנת במאמץ, הטיית ראש קבועה ובולטת - 20% 

    (ה) עצב hypoglossus ) xii ) 

    אחוזי הנכות לגבי סעיף זה (כגון לגבי הפרעת בליעה או הפרעת דיבור) ייקבעו לפי ההפרעה התפקודית לפי סעיף הליקוי המתאים. 

    (6)פגיעה מפושטת בעצבים היקפיים או בשרירים (פולינוירופתיה, מיופתיה) 

    (א) עם הפרעה תחושתית בלבד, בלא טיפול תרופתי כרוני ייעודי לכאב נוירופתי - 0% 

    (ב) עם הפרעה תחושתית המלווה בכאב, בלא חולשת שרירים בבדיקה הקלינית, בלא אטקסיה או הפרעה ביציבות; עם טיפול תרופתי כרוני ייעודי לכאב נוירופתי, במשך חצי שנה לפחות; כולל תיעוד של גורם רפואי על התגובה לטיפול - 20% 

    (ג) עם הפרעה ביציבות, נטייה לנפילות על רקע אטקסיה סנסורית או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית בדרגה 4/5 ברגליים או בידיים, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית - 30% 

    (ד) עם הפרעה קשה ביציבות, נפילות חוזרות ומתועדות על רקע אטקסיה סנסורית; או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית ברגליים בדרגה 3/5, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית ושימוש באבזרי עזר; או חולשה מפושטת פרוקסימלית או דיסטלית בידיים בדרגה 3/5 עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית ועם הפרעה תפקודית קשה - 60% 

    (ה) עם חולשה פרוקסימלית או דיסטלית בידיים או ברגליים בדרגה 2/5 או מטה הגורמת להפרעה תפקודית קשה, עם ממצאים אופייניים בבדיקה הקלינית, בלא הליכה עצמאית (הליכה בתמיכת הזולת, או שימוש קבוע בכיסא גלגלים) - 100% 

    הערות: 

    א. בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת emg , בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות. 

    ב. במקרים של חולשה בגפיים עליונות ותחתונות גם יחד, ייקבעו אחוזי הנכות לפי הגפיים החלשות יותר. 

    (7) ליקויי שפה ודיבור 

    (א) הפרעת היגוי (דיסארטריה), גמגום או הפרעת דיבור עקב חרשות - 

    (i ) במידה קלה - שיבוש קל בלא פגיעה בהבנת הנאמר - 10% 

    (ii ) במידה בינונית - פגיעה משמעותית בהיגוי, הדיבור ניתן להבנה - 20% 

    (iii ) במידה קשה - קושי ניכר להבין את הנאמר, או הזדקקות לאמצעי עזר או שפת סימנים - 40% 

    (ב) אפזיה 

    (i ) הדיבור הספונטני פגוע קלות ומובן לזולת, לרבות עם אנומיה או פאראפאזיות בודדות, או עם פגיעה קלה בהבנת הנאמר לו; יכול לקיים תקשורת מילולית עם הזולת - 20% 

    (ii ) הדיבור הספונטני פגוע אך מעביר את המסר או עם הבנת שפה לקויה אך עם מסוגלות להבין את המסר המועבר לו; יכול לקיים תקשורת מילולית מוגבלת עם הזולת - 60% 

    (iii ) הדיבור ספונטני ופגוע מאוד או עם הבנת שפה לקויה במידה קשה עד כדי אי–הבנת המסרים; אינו יכול לקיים תקשורת מילולית עם הזולת - 100% 

    הערה: במקרים של פגיעה משולבת בדיבור ספונטני ובהבנת הנאמר גם יחד, ייקבעו אחוזי הנכות לפי הפגימה הקשה יותר. 

    (8) תנועות בלתי רצוניות 

    (א) פנים וצוואר 

    (i ) תנועות ממוקדות, מפריעות למראה החיצוני, בלא הפרעה תפקודית - 10% 

    (ii ) תנועות בכמה מוקדים המפריעות לתפקוד, בלא תנועות מתמשכות - 30% 

    (iii ) תנועות מתמשכות, או תנועות במספר רב של מוקדים המפריעות לתפקוד, או טיקים ווקלים מרובים - 40% 

    (ב) גפיים וגוו 

    (i ) תנועות קלות בגפה אחת או יותר, בלא עיוות מתמשך של הגפה ובלא הפרעה תפקודית - 0% 

    (ii ) תנועות קלות בגפה אחת או יותר, בלא עיוות מתמשך של הגפה, עם הפרעה תפקודית קלה - 10% 

    (iii ) תנועות בולטות בכמה מוקדים, הגורמות להפרעה תפקודית בינונית - 30% 

    (iv ) תנועות מפושטות בגפיים הגורמות לעיוות מתמשך ולהפרעה תפקודית ניכרת או תנועות גוו ועיוות תנוחה מתמשך - 60% 

    הערה: סעיף קטן זה כולל רעד, דיסטוניה, טיקים, כוריאה, מיוקלונוס (שאינו אפילפטי) וכיוצא באלה אך אינו כולל מחלת פרקינסון ופרקינסוניזם. 

    (9)מחלת פרקינסון ופרקינסוניזם 

    (א) בצורה קלה מאוד - תסמינים וסימנים קלים בצד אחד של הגוף, בלא הגבלה תפקודית - 10% 

    (ב) בצורה קלה - איטיות בתנועות וחוסר זריזות בגפיים, עם צורך בטיפול תרופתי סימפטומטי, בלא תנודות מוטוריות (motor fluctuations ) ועם הפרעה תפקודית קלה - 20% 

    (ג) בצורה בינונית - איטיות משמעותית בתנועות או דיסקינזיות לא טורדניות ולא מפושטות, עם הפרעה תפקודית משמעותית - 40% 

    (ד) בצורה קשה - איטיות משמעותית בתנועות הגוף, תנודות מוטוריות צפויות (predictable fluctuations ), או מצבי on/off והפרעה בשיווי משקל בהליכה, עם הפרעה תפקודית ניכרת - 60% 

    (ה) בצורה קשה - תנודות מוטוריות בלתי צפויות (random fluctuations ), או דיסקינזיות טורדניות וחמורות, עם הפרעה בולטת ביציבה ונפילות, עם הפרעה תפקודית קשה מאוד - 80% 

    (ו) כאמור בסעיף קטן (ה), בלא יכולת תפקוד עצמאית - 100% 

    (10) אטקסיה ממקור צרבלרי או ספינלי 

    (א) בצורה קלה מאד - תסמינים וסימנים קלים בצד אחד של הגוף, בלא הגבלה תפקודית - 10% 

    (ב) בצורה קלה - עם חוסר זריזות בידיים והליכה עצמאית על בסיס מעט רחב ובלא נפילות, עם הפרעה תפקודית קלה - 20% 

    (ג) בצורה בינונית - סרבול משמעותי בתנועות הידיים והליכה עצמאית על בסיס רחב, עם הפרעה תפקודית משמעותית - 40% 

    (ד) בצורה קשה - כאמור בסעיף קטן (ג) עם נפילות חוזרות ותלות מלאה בשימוש בעזרים, עם הפרעה תפקודית ניכרת - 60% 

    (ה) בצורה קשה מאוד - הגבלה קשה בתפקודי הידיים, בלא הליכה עצמאית גם תוך שימוש בעזרים, בלא יכולת תפקוד עצמאית - 100% 

    30.      

    30. אפילפסיה 

    (1) התקפים כפיוניים כלליים (או חלקיים עם הכללה משנית) עם פרכוסים טוניים או קלוניים, או טוניים-קלוניים או אטוניים, המלווים באבדן הכרה 

    (א) בלא התקפים במשך שנתיים - 0% 

    (ב) עד 2 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד - 20% 

    (ג) 3 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד - 40% 

    (ד) 4 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד - 60% 

    (ה) 5 עד 6 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד - 80% 

    (ו) מעל 6 התקפים מתועדים בשנה האחרונה, או אירועים חוזרים מתועדים של סטטוס אפילפטי טוני-קלוני כללי (generalized tonic-clonic status epilepticus ), תוך קבלת טיפול מתועד - 100% 

    (2) התקפים כפיוניים חלקיים מורכבים, עם שינוי במצב ההכרה אך בלא הכללה משנית, או התקפים כפיוניים כלליים מסוג absence , או התקפים כפיוניים המתרחשים דרך קבע מתוך שינה או בסמוך ליקיצה 

    (א) בלא התקפים מתועדים במשך שנתיים - 0% 

    (ב) התקף אחד בחודש בממוצע, בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד - 20% 

    (ג) 2 עד 4 התקפים בחודש בממוצע, בשנה האחרונה, תוך קבלת טיפול מתועד - 40% 

    (ד) 5 עד 7 התקפים בחודש בממוצע, בשנה האחרונה תוך קבלת טיפול מתועד - 60% 

    (ה) מעל 7 התקפים מתועדים בחודש בממוצע בשנה האחרונה תוך קבלת טיפול מתועד - 80% 

    (ו) כאמור בסעיף קטן (ה) וכן אירועים חוזרים ומתועדים בשנה האחרונה של סטטוס אפילפטי בלא פרכוסים (non convulsive status epilepticus ), תוך קבלת טיפול מתועד - 100% 

    (3) התקפים כפיוניים חלקייים פשוטים בלא שינוי במצב ההכרה או myoclonic seizures קצרים 

    (א) בלא התקפים מתועדים במשך שנתיים - 0% 

    (ב) עד התקף אחד בשבוע, בממוצע, בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד - 20% 

    (ג) מעל התקף אחד בשבוע, בממוצע, בשנה האחרונה, תוך טיפול מתועד - 40% 

    הערה: לצורך קביעת אחוזי נכות לפי סעיף זה נדרש תיעוד הכולל את תיאור ההתקפים, תדירות ההתקפים, סיכומי אשפוז, תוצאות בדיקות eeg (לצורכי אבחון בלבד ולא לצורך קביעת תדירות ההתקפים), בדיקות דימות, טיפול תרופתי ורמות תרופות בדם (אם נוגע לעניין). 

    31.      

    31. עצבי הגפיים העליונים 

    (1) פגיעה שורשית צווארית 

     

     

    אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים כמפורט בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: 

    אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים כמפורט בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: 

    אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים כמפורט בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: 



      פלג גוף דומיננטי פלג גוף לא דומיננטי 

    (א) בצורה קלה 20% 10% 

    (ב) בצורה בינונית 30% 20% 

    (ג) בצורה קשה 40% 30% 

    (2) פגיעה במקלעת הברכיאלית - אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: 

    (2) פגיעה במקלעת הברכיאלית - אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: 

    (2) פגיעה במקלעת הברכיאלית - אחוזי הנכות ייקבעו לפי הסעיפים המתאימים לפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים בסעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן:  

    (א) בצורה קלה 20% 10% 

    (ב) בצורה בינונית 30% 20% 

    (ג) בצורה קשה 40% 30% 

    (3) פגימה בעצב radialis 

     

       

    (א) הפרעה תפקודית קלה - יישור כף היד או אצבעות בדרגה 4/5 10% 10% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - יישור כף היד או אצבעות בדרגה 3/5 20% 15% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - יישור כף היד או אצבעות בדרגה 2/5 או מטה 40% 30% 

    (4) פגימה בעצב medianus 

     

       

    (א) הפרעה תחושתית בלבד עם מבחן טינל או מבחן פאלן חיובי 5% 5% 

    (ב) הפרעה תפקודית קלה - כיפוף אצבעות בדרגה 4/5 10% 10% 

    (ג) הפרעה תפקודית בינונית - כיפוף אצבעות בדרגה 3/5 30% 20% 

    (ד) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - כיפוף אצבעות בדרגה 2/5 ומטה 50% 40% 

    (5) פגימה בעצב ulnaris 

     

       

    (א) הפרעה תחושתית בלבד עם מבחן טינל חיובי 0% 0% 

    (ב) הפרעה תפקודית קלה - חולשת אינטראוסאי בדרגה 4/5 5% 5% 

    (ג) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת אינטראוסאי בדרגה 3/5 20% 10% 



      פלג גוף דומיננטי פלג גוף לא דומיננטי 

    (ד) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת אינטראוסאי בדרגה 2/5 ומטה 30% 20% 

    (6) פגימה בעצב musculocutaneous 

     

       

    (א) הפרעה תפקודית קלה - חולשת ביצפס בדרגה 4/5 0% 0% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת ביצפס בדרגה 3/5 20% 10% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת ביצפס בדרגה 2/5 ומטה 30% 20% 

    (7) פגימה בעצב axillary 

     

       

    (א) הפרעה תפקודית קלה - חולשת דלטואיד בדרגה 4/5 0% 0% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת דלטואיד בדרגה 3/5 10% 10% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת דלטואיד בדרגה 2/5 ומטה 30% 20% 

    הערות: 

    (1) בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת emg , בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות; 

    (2) בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודית של היד; 

    (3) אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת יד בגובה הכתף. 

    הערות: 

    (1) בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת emg , בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות; 

    (2) בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודית של היד; 

    (3) אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת יד בגובה הכתף. 

    הערות: 

    (1) בקביעת דרגת נכות לפי סעיף זה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים; בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת emg , בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות; 

    (2) בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודית של היד; 

    (3) אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת יד בגובה הכתף.  


    32.      

    32. עצבי הגפיים התחתונים 

    (1) פגיעה שורשית לומבוסקראלית - אחוזי הנכות ייקבעו לפי פגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים לפי סעיפים קטנים (3) עד (7); בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים האמורים, תיקבע הנכות כדלקמן: 

    (א) בצורה קלה - 20% 

    (ב) בצורה בינונית - 30% 

    (ג) בצורה קשה - 40% 

    (2) פגיעה במקלעת לומבוסקראלית - אחוזי הנכות ייקבעו לפי הפגיעות בעצבים ההיקפיים הספציפיים על פי סעיפים קטנים (7) - (3) להלן; בהסתמנויות קליניות שאין להן ביטוי בסעיפים הקטנים הנ"ל תיקבע הנכות כדלקמן: 

    (א) בצורה קלה - 20% 

    (ב) בצורה בינונית - 30% 

    (ג) בצורה קשה - 40% 

    (3) פגימה בעצב sciatic 

    (א) הפרעה תפקודית קלה - חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 4/5 - 10% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 3/5 - 20% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת דורסיפלקסיה וכן חולשת פלנטרפלקסיה של כף הרגל בדרגה 2/5 ומטה - 40% 

    (4) פגימה בעצב common peroneal 

    (א) הפרעה תפקודית קלה - חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 4/5 - 0% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 3/5 - 10% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת דורסיפלקסיה של כף הרגל בדרגה 2/5 ומטה - 20% 

    (5) פגימה בעצב tibial 

    (א) הפרעה תפקודית קלה - חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 4/5 - 0% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 3/5 - 10% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת פלנטרפלקסיה בדרגה 2/5 ומטה - 20% 

    (6) פגימה בעצב femoral 

    (א) הפרעה תפקודית קלה - חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 4/5 - 10% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 3/5 - 20% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - חולשת איליופסואס או קוואדריספס בדרגה 2/5 ומטה - 30% 

    (ד) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא של איליופסואס וקוואדריספס גם יחד בדרגה 2/5 ומטה - 40% 

    (7) פגימה בעצבי gluteal 

    (א) הפרעה תפקודית קלה - כוח ירוד של maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 4/5 - 10% 

    (ב) הפרעה תפקודית בינונית - כוח ירוד של maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 3/5 המתבטאת בחולשה ניכרת ביישור הירך, או סימן trendelenburg בולט בעמידה על רגל אחת או בהליכה - 20% 

    (ג) הפרעה תפקודית קשה עד שיתוק מלא - כוח ירוד של maximus gluteus או gluteus medius בדרגה 2/5 או מטה המתבטאת בחולשה קשה של יישור הירך או בצניחת אגן ניכרת לצד הבריא בעמידה על רגל אחת, עם הפרעה קשה בהליכה - 40% 

    הערות: 

    (1) בקביעת דרגת נכות לפי סעיפים אלה ייעשה שימוש בקריטריונים הקליניים. בדיקות אלקטרופיזיולוגיות, כגון בדיקת הולכה עצבית, בדיקת emg , בדיקה ממוחשבת של כוח השרירים וכיוצא באלה, ישמשו לפי הצורך כעזר לשיקול הדעת הקליני בקביעת הנכות; 

    (2) בעצבים שבהם בוצע ניסיון שיקומי כירורגי תיקבע הנכות לפי מצבה התפקודי של הרגל; 

    (3) אחוזי הנכות המצטברים לפי סעיף זה לא יעלו על אחוזי הנכות בשל קטיעת רגל בגובה מפרק הירך. 

    פרק שלישי 1: תסמונות נוירופסיכיאטריות 

    32א. 9תסמונות נוירופסיכיאטריות והפרעת קשב התפתחותית   

    (תיקון התשע"ד) 

    32א. 9 (1) קיהיון (דמנציה) לסוגיו, כולל bpsd ; תסמונת שכחה אורגנית שאינה תוצאה של שימוש בחומרים פסיכואקטיביים; אנצפלופתיה פוסט–טראומטית כתוצאה מפגיעה אורגנית במערכת העצבים המרכזית - 

    (א) בלא הפרעה מתועדת בתפקודי היום יום, התפקודים הניהוליים שמורים, עם מסוגלות לרמה תפקודית מצופה ותלונות על ליקוי קוגניטיבי או התנהגותי שאינו מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית, או שמודגם במידה גבולית - 0%; 

    (ב) עם ליקוי קוגניטיבי באחד מהתחומים האלה: קשב, זיכרון או תפקודים ניהוליים, שמודגם בצורה קלה בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית, ולאחר שנשלל רקע רגשי להפרעה, עם הפרעה תפקודית קלה בהתנהגות, בלא פגיעה בעצמאות ועם קושי מתועד לתפקד ברמה המצופה (הליקוי אינו מגיע לדרגת חומרה של דמנציה) - 10%; 

    (ג) כאמור בסעיף קטן (ב), עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים: קשב, זיכרון או תפקודים ניהוליים - 25%; 

    (ד) עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי, המפריעים באופן משמעותי לתפקוד בעבודה ולהקשרים החברתיים; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה התואמת בחומרתה סיווג אבחנתי של דמנציה קלה ובלא מסוגלות לתפקוד ברמת תפקודו הקודמת - 40%; 

    (ה) עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי, המפריעים באופן חמור לתפקוד בעבודה ולהקשרים החברתיים; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה שתואמת בחומרתה לסיווג אבחנתי של דמנציה בינונית ובלא מסוגלות לתפקוד ברמת תפקודו הקודמת; ייתכן צורך בעזרת הזולת לתפקוד - 60%; 

    (ו) עם ליקוי קוגניטיבי בשניים לפחות מהתחומים המפורטים בהגדרה או ליקוי התנהגותי; הליקוי מודגם בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה שתואמת לסיווג אבחנתי של דמנציה קשה ובלא מסוגלות לתפקוד עצמאי - 100%. 

    הערות: 

    (1) לגבי הפרעות נלוות לאנצפלופתיה פוסט– טראומטית, כגון: שיתוקים, אפילפסיה, הפרעות דיבור, שינויים באישיות, שינויים נפשיים וכיוצא באלה - ייקבעו בנוסף אחוזי הנכות לפי פרטי הליקוי המתאימים; 

    (2) למבוטח שנקבעו לו אחוזי נכות בגין פריט ליקוי 91, לא ייקבעו אחוזי נכות לפי פריט ליקוי זה, אלא במקרים שבהם התסמונת הנוירופסיכיאטרית אינה קשורה לליקוי האמור בפריט 91; 

    (2) הפרעת קשב התפתחותית (adhd ); בהפרעת קשב התפתחותית, עם היפראקטיביות או בלעדיה, שאבחן ותיעד רופא באמצעות ריאיון קליני; לפי הצורך, ונוסף על הראיון הקליני ניתן להיעזר באמצעים משלימים שלהלן - שאלונים, מבחנים ממוחשבים, מבחנים דידקטיים, בדיקה רפואית כללית, בדיקה נוירולוגית, בדיקה פסיכיאטרית, ועוד; עם עדות ברורה לפגיעה בתפקוד בשני תחומים לפחות מתוך השלושה האלה: חברתי, לימודי ותעסוקתי, והמלווה ברצף מתועד של הטיפול הרפואי ותוצאותיו - 

    (א) מגיבה היטב לטיפול תרופתי, אינה דורשת טיפול תרופתי יומיומי - 0%; 

    (ב) מגיבה היטב לטיפול תרופתי, עם צורך קבוע בטיפול תרופתי יומיומי רציף, לפי התיעוד הרפואי, למשך 12 חודשים לפחות - 10%; 

    (ג) עם צורך קבוע בטיפול תרופתי יומיומי רציף לפי תיעוד רפואי במשך 12 חודשים לפחות, עם תגובה חלקית לטיפול התרופתי, ועם פגיעה קשה בשניים מהתחומים האלה: חברתי, לימודי ותעסוקתי - 20%; 

    (ד) לפי תיעוד רפואי אין תגובה לטיפול תרופתי, למרות רצף מתועד של ניסיונות טיפול במשך 12 חודשים לפחות; או - לא ניתן לתת טיפול תרופתי בשל תופעות לוואי חמורות על אף ניסיונות טיפוליים חוזרים ומתועדים בתכשירים שונים שנתן גורם רפואי; או - לא ניתן לתת טיפול תרופתי מסיבות רפואיות מתועדות; כמו כן, ההפרעה מודגמת בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית בדרגה חמורה וכן קיים חוסר התאמה חמור ומתועד בשניים מהתחומים מתוך השלושה האלה: חברתי, לימודי או תעסוקתי - 40%; 

    לעניין סעיף זה - 

    ליקוי קוגניטיבי - אפרקסיה, אגנוזיה, ליקוי בתפקודי הקשב, בזיכרון, בתפקודי השפה, בכישורים החזותיים ובהתמצאות המרחבית, ובתפקודים הניהוליים (יוזמה, תכנון, גמישות מחשבתית, ניטור ובקרה), כפי שיוחלט בהערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית; 

    ליקוי התנהגותי - פגיעה ביכולת התפקוד בהקשרים חברתיים במסגרת המשפחה או החברה שביטוייה הם: קשיים באדפטציה, העדר אמפטיה, ירידה ביכולת האמוציונלית, ירידה בשיפוט וביכולת לקבל אחריות, אפטיה והתנהגות לא הולמת; bpsd - הפרעות התנהגות, תפיסה, חשיבה, ואפקט בחולי שיטיון (behavioral and psychological ;(symptoms of dementia 

    פגיעה אורגנית במערכת העצבים המרכזית - פגיעה כתוצאה מחבלה או ממחלה מבנית, טוקסית, אנוקסית, תרופתית, מטבולית או זיהומית. 

    פרק רביעי: מחלות נפש, תגובות והפרעות נפש 


    אחוזי הנכות בגין הליקויים המפורטים בפרק זה ייקבעו על פי פרט ליקוי אחד המייצג את מרב התסמינים והסימנים, ובחומרה המייצגת את מכלול הסימנים הקליניים. 

    33.      הפרעות נפשיות אורגניות, סכיזופרניה והפרעות דלוזיונליות   

    (תיקון התשע"ד) 

    33. (א) בהפרעות נפשיות פסיכוטיות כתוצאה ממחלה גופנית; הפרעה נפשית והתנהגותית פסיכוטית כתוצאה משימוש בחומרים פסיכו–אקטיביים ובהפרעה נפשית אורגנית לא מסווגת, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן: 

    (1) רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקודו בלא הגבלה של כושר העבודה - 0%; 

    (2) רמיסיה מלאה, עצמאות בתפקודי היום יום, הגבלה קלה של כושר העבודה בעבודות הדורשות כישורים מורכבים או הגבלה קלה בתפקוד החברתי - 10%; 

    (3) מצב פוסט פסיכוטי עם סימנים שארתיים קבועים, עצמאות בתפקודי היום יום, קיימת הגבלה בינונית בעבודה הדורשת כישורים קוגניטיביים מורכבים, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי - 25%; 

    (4) מצב פוסט פסיכוטי עם סימני ליקוי ניכרים, הגבלה של כושר העבודה והפרעה בולטת בדפוסי ההתנהגות והתפקוד הנפשי והחברתי - 40%; 

    (5) סימנים פסיכוטיים, הגבלה ניכרת של כושר העבודה, הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי - 50%; 

    (6) מצב פסיכוטי, קיימת תלות בזולת בתפקודי היום יום ובניהול ענייני היום יום או קיים צורך באשפוז יום ממושך - 70%; 

    (7) הזדקקות להשגחה מתמדת או לאשפוז מלא וכן תלות מלאה בעזרת הזולת - 100%; 


    הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין: 

    עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה; 

    התפקוד הנפשי והחברתי; 

    כושר העבודה. 

    (ב) בסכיזופרניה לסוגיה: פרנואידית, הבפרנית, קטטונית, לא מובחנת, שרידית, פשוטה, לא מסווגת; הפרעות דלוזיונליות מתמידות; הפרעות פסיכוטיות חריפות וחולפות; הפרעה דלוזיונלית מושרית; הפרעות סכיזואפקטיביות מטיפוס מאני, דיכאוני, מעורב או מטיפוס לא מסווג ופסיכוזה לא אורגנית ולא מסווגת ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן: 

    (1) רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה - 0%; 

    (2) רמיסיה, בלא סימנים "חיוביים" או "שליליים", קיים צורך בטיפול תרופתי, הגבלה קלה של כושר העבודה - 10%; 

    (3) רמיסיה עם סימנים "שליליים" קלים עד בינוניים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה בינונית של כושר העבודה - 25%; 

    (4) רמיסיה חלקית, עם סימנים "שליליים" בולטים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה ניכרת של כושר העבודה, קיימת פגיעה בתפקוד הנפשי והחברתי - 40%; 

    (5) רמיסיה חלקית, ריבוי התקפים פסיכוטיים עם סימנים "חיוביים" או "שליליים" בולטים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, ישנה הגבלה ניכרת של כושר העבודה וכן ירידה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי - 50%; 

    (6) מחלה פעילה עם קיום סימנים "חיוביים" ו"שליליים" רצופים, הגבלה קשה בכושר העבודה ובתפקוד הנפשי והחברתי או קיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך - 70%; 

    (7) מחלה פעילה, זקוק לאשפוז פסיכיאטרי מלא או להשגחה מתמדת - 100%; 


    הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין: 

    עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה; 

    מספר התקפים בשנתיים האחרונות; 

    מספר האשפוזים, משכם וסיבתם בשנתיים האחרונות; 

    קיומם של סימנים "חיוביים" או "שליליים"; 

    אורך תקופות הרמיסיה; 

    היענות ותגובה לטיפול תרופתי/אחר; 

    התפקוד הנפשי והחברתי; 

    כושר העבודה. 

    34.      הפרעות במצב הרוח (הפרעות אפקטיביות), הפרעות חרדה, הפרעות תלויות דחק, הפרעות סומטופורמיות והפרעות אכילה   

    34. (א) באפיזודה מאנית; הפרעה פקטיבית דו–קוטבית; אפיזודה דיכאונית; הפרעה דיכאונית עם מרכיבים פסיכוטיים; הפרעה דיכאונית חוזרת; הפרעות אפקטיביות מתמידות והפרעות אפקטיביות לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן: 

    (1) רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקודו בלא הגבלה של כושר העבודה - 0%; 

    (2) רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים אפקטיביים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית של כושר העבודה - 10%; 

    (3) רמיסיה, סימנים קליניים אפקטיביים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה - 20%; 

    (4) רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים אפקטיביים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה - 30%; 

    (5) רמיסיה חלקית עם אפיזודות אפקטיביות חוזרות ועם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה - 50%; 

    (6) הפרעה אפקטיבית פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך - 70%; 

    (7) מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא - 100% 

    (ב) בהפרעות של חרדה בעתית (פוביה); הפרעות חרדה אחרות; הפרעה טורדנית-כפייתית (הפרעה אובססיבית קומפולסיבית); תגובה לדחק חריג; הפרעת דחק בתר–חבלתית (פוסט טראומטית)ptsd ; הפרעות הסתגלות לסוגיהן; הפרעות דיסוציאטיביות (קונברסיביות); הפרעות סומטופורמיות; הפרעות אכילה: אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעות אכילה לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן: 

    (1) רמיסיה מלאה, בלא הפרעה בתפקוד ובלא הגבלה של כושר העבודה - 0%; 

    (2) רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית בכושר העבודה - 10%; 

    (3) רמיסיה, סימנים קליניים קלים, קיים צורך בטיפול תרופתי, קיימת הפרעה בינונית בתפקוד הנפשי או החברתי וכן הגבלה בינונית של כושר העבודה - 20%; 

    (4) רמיסיה חלקית, עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד הנפשי והחברתי, קיימת הגבלה ניכרת של כושר העבודה - 30%; 

    (5) רמיסיה חלקית עם סימנים קליניים ברורים, קיים צורך בטיפול תרופתי קבוע, קיימת הפרעה קשה בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה של כושר העבודה - 50%; 

    (6) מחלה פעילה עם הפרעה קשה מאוד בתפקוד הנפשי והחברתי, ישנה הגבלה קשה מאוד של כושר העבודה או שקיים צורך באשפוז יום פסיכיאטרי ממושך - 70%; 

    (7) מחלה פעילה, קיים צורך בהשגחה מתמדת או אשפוז פסיכיאטרי מלא - 100%; 


    הערה: לצורך קביעת אחוזי הנכות בגין פרט זה ייבחנו גם הקריטריונים המפורטים להלן, כולם או חלקם, לפי העניין: 

    עוצמה, תדירות ומשך ההפרעה; 

    מספר ההתקפים בשנתיים האחרונות; 

    מספר אשפוזים, משכם וסיבתם בשנתיים האחרונות; 

    אורך תקופת הרמיסיה; 

    היענות ותגובה לטיפול תרופתי/אחר; 

    התפקוד הנפשי והחברתי; 

    כושר העבודה. 

    פרק חמישי 

    מחלות ופגימות במערכת הלוקומוטורית 

    35.      מחלות העצמות והפרקים   

    35. (1) ארטריטיס רבמטואידית, ניוונית או מכל סוג אחר 

    א. אין השפעה על כושר הפעולה הכללי ואין הגבלת תנועות - 0%; 

    ב. קיימת השפעה קלה על כושר הפעולה הכללי או התנועות - 10%; 

    ג. קיימת השפעה בינונית על כושר הפעולה - 20%; 

    ד. ההשפעה על כושר הפעולה הכללי היא יותר מבינונית או קיימת הגבלה ניכרת בתנועות - 30%; 

    ה. בצורה קשה, קיים קשיון בפרקים הקטנים בלבד - 50%; 

    ו. בצורה קשה מאד, קשיון בפרקים הגדולים, המצב הכללי ירוד - 80%; 

    ז. בצורה חמורה, החולה רתוק לכסא גלגלים או הופיעו סיבוכים רציניים - 100%; 

    (2) osteomyelitis chronica 

    א. ישנו גת (sinus) מפריש, תמידי 

    i. אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים והפרעות בתנועות - 10%; 

    ii. אין החמרה חריפה, אין סימנים כלליים, קיימות הפרעות קלות בתנועה - 20%; 

    ב. ישנם sequester והפרשה מוגבלת - 30%; 

    ג. הצורה האמורה בפסקה ב, אך קיימים גם סימנים כלליים - 50%; 

    ד. הצורה האמורה בפסקה ג, אך קיימים סימנים כלליים תמידיים המחייבים שכיבה מתמדת במיטה - 100%; 

    (3) שחפת העצמות והפרקים 

    א. בתקופה החריפה של המחלה 

    i. בצורה קלה או בינונית - 50% 

    ii. בצורה קשה, ישנן הפרעות ניכרות בפעולה - 70% 

    iii. בצורה קשה מאד, ישנם סימנים לשחפת כללית - 100% 

    ב. לאחר חילוף10 התקופה החריפה 

    i. הטיפול נמשך, אין סימני פעילות - 30% 

    ii. הטיפול נמשך וקיימים עדיין סימני פעילות - 50% 

    ג. מצב שלאחר שחפת שנתרפאה - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות בעצמות ובפרקים. 

    36.      גולגולת   

    36. (1) ליקויי צורה בין אם נגרם חסר מועט של העצם ובין אם לאו 

    א. אין הפרעות אובייקטיביות - 0% 

    ב. ישנן הפרעות אובייקטיביות - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנוירולוגיות. 

    (2) חסר בעצמות הגולגולת 

    א. עד שלושה סנטימטרים מרובעים - 5% 

    ב. מעל לשלושה ועד חמישה סנטימטרים מרובעים - 10% 

    ג. מעל ל–5 ועד ל–10 סנטימטרים מרובעים - 20% 

    ד. ביותר מ–10 סנטימטרים מרובעים 

    i. ללא hernia cerebri - 30% 

    ii. ישנה hernia cerebri - 80% 

    (3) במצבים שלאחר תיקון פלסטי של חסר בעצמות הגולגולת ייקבעו מחצית אחוזי הנכות בהתאם לסדר גודל החסר שהיה קיים לפני התיקון לפי סעיף–קטן (2). 

    (4) במקרים לאחר פציעה בגולגולת עם סיבוכים תוך–גולגולתיים המלווים הופעות של שיתוקים, התקפים ג'קסוניים או הפרעות פונקציונליות אחרות, ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם לפגימות. 

    37.      עמוד השדרה   

    37. (1) קבוע עמוד השדרה הצוארי (cervical ankylosis ) 

    א. בזווית נוחה - 30% 

    ב. בזווית בלתי נוחה - 50% 

    זווית נוחה - הקבוע הוא בגדר היציבה התקינה; זווית בלתי נוחה - היציבה הכוללת מופרעת, קיימת סטיה בציר. 

    (2) קבוע עמוד השדרה הגבי (dorsal ankylosis ) 

    א. בזווית נוחה - 10% 

    ב. בזווית בלתי נוחה - 30% 

    זווית נוחה - זווית שאינה עוברת את הקיפוזיס הנורמלית ואין אנגולציה צדדית או קדמית–אחורית חדה. 

    (3) קבוע עמוד השדרה המתני (lumbar ankylosis ) 

    א. במצב נוח - 30% 

    ב. במצב בלתי נוח - 40% 

    ג. במצב של דפורמציה קשה עם הפרעה בולטת ביציבה - 50% 

    מצב נוח - שמירה על היציבה בגבולות הנורמה; 

    מצב בלתי נוח - שינוי ניכר או גס ביציבה 

    (4) קבוע מוחלט של כל עמוד השדרה 

    א. בזווית נוחה - 60% 

    ב. בזווית בלתי נוחה, גם אם קיימות תנועות קלות של הצוואר - 100% 

    זווית העולה על 300 לגבי הקו המאונך (vertical) נחשבת לבלתי נוחה 

    (5) הגבלת התנועות בעמוד השדרה הצוארי (cervical spine) 

    א. בצורה קלה - 10% 

    ב. בצורה בינונית - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    ד. אי–יציבות של עמוד השדרה הצוארי שהוכחה ע"י צילומי רנטגן בתנוחות שונות - 30% 

    (6) הגבלת התנועות בעמוד השדרה הגבי (dorsal spine) 

    א. בצורה קלה - 0% 

    ב. בצורה בינונית או קשה - 10% 

    (7) הגבלת התנועות בעמוד השדרה המתני (lumbar spine) 

    א. בצורה קלה - 10% 

    ב. בצורה בינונית - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (8) שבר של גוף חוליה שהתרפא 

    א. בלי תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו - 5% 

    ב. עם תזוזה ניכרת ובלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו - 10% 

    ג. עם תזוזה ניכרת ושינויים ארטרוטיים, אבל בלי הגבלת התנועה של עמוד השדרה בקרבת החוליה הזו - 20% 

    (9) הפרעות לאחר שבר של processus spinosus עם או בלי ה – transversus שלא התחבר - 5% 

    (10) תסמונת של בקע הדיסקוס (hernia disci syndrome) 

    א. שהתרפאה - 0% 

    ב. כשקיימות הפרעות: ייקבעו אחוזי הנכות בהתאם להגבלת התנועות בקטע של עמוד–השדרה המתאים, או בהתאם לממצא הנוירולוגי. 

    38.      בית החזה   

    (תיקון התשנ"ח) 

    38. (1) שינויים בצורת בית החזה הנגרמים כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח 

    א. השינויים הם בלתי–ניכרים, אין הפרעות בנשימה ובפעולות הלב - 0% 

    ב. מצבים שאחרי כריתת צלעות או שברים בצלעות - אחוזי הנכות ייקבעו בנוסף לליקוי תפקודי ריאות: 

    (1) לאחר שבר בצלעות שהתרפא - אין נכות 

    (2) לאחר שבר בצלעות שלא התאחה מעל 3 חודשים - 0% 

    (3) לאחר כריתת צלע אחת - 0% 

    (4) לאחר כריתת 2 צלעות מצד אחד - 10% 

    (5) לאחר כריתת 3 או 4 צלעות מצד אחד - 20% 

    (6) לאחר כריתת 5 או 6 צלעות מצד אחד - 30% 

    (7) לאחר כריתת יותר מ–6 צלעות מצד אחד - 50% 

    (2) פציעת שרירי בית החזה 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה קשה - 20% 

    39.      עצם הבריח ועצם השכם   

    39. (1) חיבור גרוע בלי התקצרות לאחר שבר של עצם הבריח או עצם השכם - 0% 

    (2) אי–התאחות (non union) בחלק האמצעי או הפנימי של עצם הבריח - 10% 

    (3) נקע של עצם הבריח (acromio clavicular dislocation) ללא הגבלה בתנועות - 5% 

    (4) sterno clavicular dislocation (anterior) - 5% 

    (5) sterno clavicular dislocation (posterior) - 20% 

    40.      עצמות הגפיים העליונים   

      ימין שמאל 

    40. (1) חיבור גרוע של עצם הזרוע ,(humerus) קיים קיצור ניכר או זווית ניכרת עם הגבלה בתנועות המרפק או בכתף בצורה קלה או בינונית 20% 10% 


    עצמות הגפיים העליונים   

      ימין שמאל 

    (2) חיבור גרוע של עצם הזרוע עם השחתת; צורה קשה והגבלת התנועות במפרק המרפק או פרק הכתף בצורה קשה 30% 20% 

    (3) אי–התאחדות עצם הזרוע בלי התהוות פרק נד מדומה כגון (fibrous union) 30% 20% 

    (4) אי–התאחות עצם הזרוע עם התהוות פרק נד מדומה (false flail joint) 50% 40% 

    (5) אי–התאחות שתי עצמות האמה, רדיוס ואולנה (radius et ulna) עם התהוות פרק נד מדומה 40% 35% 



      ימין שמאל 

    (6) אי–התאחות האולנה בחצי העליון או אי–התאחות הרדיוס בחצי התחתון בלי דפורמציה ניכרת 20% 15% 

    (7) כמו בסעיף–קטן (6), קיימת דפורמציה ניכרת 30% 20% 

    (8) אי–התאחות האולנה בשליש התחתון 10% 10% 

    (9) אי–התאחות הרדיוס בשליש העליון 20% 15% 

    (10) חיבור גרוע של האולנה (ulna) 10% 5% 

    (11) חיבור גרוע של הרדיוס (radius) 10% 10% 

    (12) אבדן גף עליון 

     

     

       

    א. בפרק הכתף 80% 70% 

    ב. מעל מקום החיבור m. deltoideus 75% 65% 

    ג. מתחת למקום החיבור m. deltoideus 70% 60% 

    (13) אבדן האמה 

     

     

       

    א. מעל מקום החיבור הרדיאלי של m. pronator teres 65% 55% 

    ב. מתחת למקום החיבור הרדיאלי של m. pronator teres 60% 50% 

    (14) אבדן היד בשורש 60% 50% 

    (15) אבדן כף היד בהישמר פרק שורש היד 55% 50% 


    41.      הפרקים העליונים של הגפיים העליונים   

    41. (1) נקיעה חוזרת של הכתף (recurrent humero scapular dislocation) 

     

     

     

    א. בקיעות שכיחות והכרח להיזהר מתנועות מעל גובה השכם 20% 20% 

    ב. נקיעות שכיחות המופיעות בכל תנועה 30% 20% 

    ג. נקיעות שכיחות הניתנות להחזרה רק בעזרה רפואית 40% 30% 

    ד. לאחר ניתוח - פעולת הזרוע טובה 5% 5% 

    (2) מפרק נד של הכתף (flail shoulder) 50% 40% 

    (3) קשיון (ankylosis) של פרק הכתף 

     

     

       

    קשיון נוח 30% 25% 

    קשיון לא–נוח 50% 40% 

    בקשיון נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 500-450 מהגוף בתנוחת–מה קדימה 

     

     

       

    פרק המרפק 

    ציור מס' 1 

     

    פרק המרפק 

    ציור מס' 2 

     



      ימין שמאל 

    בקשיון לא–נוח נמצאת הזרוע בריחוק של 250 מהגוף או בריחוק מעבר ל–600. 

     

     

       

    (4) הגבלת התנועות בפרק הכתף 

     

     

       

    א. מעל לגובה השכם 0% 0% 

    ב. עד לגובה השכם 15% 15% 

    ג. עד 450 מהגוף או הגבלה ניכרת בסיבוב כלפי חוץ או פנימה 25% 25% 

    ד. עד 300 מהגוף 35% 35% 



      ימין שמאל 

    (5) פרק המרפק 

     

     

       

    א. מצב אחרי שבר או חבלה בפרק שהתרפא מבלי להשאיר שינויים או הגבלות תפקודיות 0% 0% 

    ב. מצב אחרי שבר במרפק שהתרפא, עם שינוי בזוויות כגון cubitus varus cubitus valgus; או הוצאת ראש הרדיוס, ללא הגבלת התנועות 10% 10% 

    (6) קשיון במרפק 

     

     

       

    א. קשיון נוח 30% 20% 

    ב. קשיון לא–נוח 40% 30% 

    קשיון נוח משמע - תנוחת המרפק בזוית שבין 700 עד 900 

     

     

       

    היד 

    ציור מס' 3 

    כיפוף ויישור 

    (ראה ציור מס' 1) ובעמדה אמצעית של האמה; 

    קשיון לא–נוח - תנוחה מעבר לגבולות הנ"ל, עם הגבלה בסיבובי האמה. (pro supinatio) 

      ימין שמאל 

    (7) הגבלת התנועות במרפק 

     

     

       

    א. הגבלות בכיפוף 

     

     

       

    קיים יישור מלא של המרפק או שהוא מוגבל בלא יותר מ–250 והכיפוף אפשרי: 

     

     

       

    i. מ–00 עד 350 40% 30% 

    ii. מ–00 עד 600 30% 20% 

    iii. מ–00 עד 900 15% 10% 

    iv. מ–00 עד 1500 0% 0% 

    ב. הגבלות ביישור 

     

     

       

    קיים כיפוף מלא של המרפק או שהוא מוגבל מ–1500 עד ל–900 והיישור אפשרי עד לתנוחה 

     

     

       

    i. של 900 40% 30% 

    ii. של 600 15% 10% 

    iii. של 300 10% 10% 

    iv. מ–00 עד 1500 0% 0% 

    (8) במקרים עם הגבלות ביישור ובכיפוף גם יחד, כשכל הגבלה כשלעצמה אינה מצדיקה קביעה של יותר מ–0% נכות, ייקבעו 10% נכות. במקרים של הגבלות–תנועה במרפק גם ביישור וגם בכיפוף יש לנהוג לפי תקנה 12 לתקנות אלו, ובלבד שאחוזי הנכות הכוללים לא יעלו על אחוזי הנכות בסעיף קשיון לא נוח של המרפק. 

     

     

       

    (9) מפרק נד של המרפק (flail elbow) 40% 30% 

    (10) שורש היד 

     

     

       

    א. מצב אחרי חבלה בפרק כף היד ללא הפרעות בתנועות 0% 0% 

    ב. קשיון נוח 20% 15% 

    ג. קשיון לא–נוח 40% 30% 

    ד. קשיון בעמדה בינונית, בין נוח ובין לא–נוח קשיון נוח - כף היד נמצאת בכיפוף גבי של 250-150 ובאבדוקציה אולנרית או נויטראלית.קשיון לא–נוח - כף היד נמצאת בכיפוף פלמרי כלשהו או באבדוקציה רדיאלית. 30% 20% 



    ה. הגבלה בתנועות פרק שורש היד עם אפשרות כיפוף גבי של 150 10% 5% 

    ו. איבוד ה–pronatio וה–supinatio היד קבועה במצב של supinatio או hyperpronatio 30% 20% 

    ז. איבוד ה–supinatio וה–pronatio או הגבלת תנועותיהם במצב נוח ובמצב של pronatio בעמדה נויטרלית 20% 10% 

    הגבלת התנועות בפרק שורש היד כתוצאה מתהליכים הגורמים לארטרוזיס כגון pseudoarthrosis of carpal scaphoid; lunato malacia etc. - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 35 

     

       

    סטיה רדיאלית ואולנרית 

    ציור מס' 4 

     

    42       שרירי הגפיים העליונים   

      ימין שמאל 

    42 (1) פציעת שרירי הכתף 

     

     

       

    א. trapezius, serratus magnus, levator scapulae 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 10% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 20% 10% 

    iii. בצורה קשה 30% 20% 

    ב. pectoralis major, minor, latissimusdorsi, terres major 

     

     

       



      ימין שמאל 

    i. בצורה בינונית 10% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 20% 20% 

    iii. בצורה קשה 30% 30% 

    ג. deltoideus 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 20% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 30% 20% 

    iii. בצורה קשה 40% 30% 

    ד. supraspinatus, infraspinatus, teres minor, subscapularis, coracobrachialis 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 10% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 20% 10% 

    iii. בצורה קשה 30% 20% 

    (2) פציעת שרירי המרפק 

     

     

       

    א. biceps, brachialis, brachioradialis 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 10% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 20% 20% 

    iii. בצורה קשה 30% 30% 

    ב. triceps, anconeus 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 10% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 20% 20% 

    iii. בצורה קשה 30% 30% 

    ג. flexor carpi, digiti 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 10% 10% 

    ii. בצורה ניכרת 20% 10% 

    iii. בצורה קשה 30% 20% 

    ד. extensor carpi, digiti 

     

     

       

    i. בצורה בינונית 10% 0% 

    ii. בצורה ניכרת 10% 10% 

    iii. בצורה קשה 20% 10% 


    43.      קטיעה של אצבע בודדת או חלק ממנה   

    אצבעות הידיים 

    43. (1) אגודל 

    א. קטיעת אגודל עם עצם המסרק או חלק ממנה 25% 20% 



      ימין שמאל 

    ב. קטיעת שני גלילים או גליל וחצי 20% 15% 

    ג. קטיעת הגליל הסופי 15% 10% 

    ד. קטיעת חצי הגליל הסופי 8% 8% 

    (2) אצבע 2 

     

     

       

    א. קטיעת אצבע 2 עם עצם המסרק או חלק ממנה 15% 12% 

    ב. קטיעת לפחות ½2 גלילים 12% 10% 

    ג. קטיעת 2 או ½1 גלילים 10% 10% 

    ד. קטיעת הגליל הסופי או חצי ממנו 5% 5% 

    (3) אצבע 3 

     

     

       

    א. קטיעת אצבע 3 עם עצם המסרק או חלק ממנה 15% 12% 

    ב. קטיעת לפחות ½2 גלילים 12% 10% 

    ג. קטיעת 2 או ½1 גלילים 10% 10% 

    ד. קטיעת גליל סופי או חצי ממנו 5% 5% 

    (4) אצבע 4 או אצבע 5 

     

     

       

    א. קטיעת אצבע 4 או 5 עם עצם המסרק או חלק ממנה 10% 10% 

    ב. קטיעת לפחות ½2 גלילים 10% 8% 

    ג. קטיעת 2 או ½1 גלילים 8% 5% 

    ד. קטיעת גליל סופי או חצי ממנו 5% 5% 


    44.      קשיון אצבעות היד   

    44. קשיון לא–נוח של האצבעות - קשיון באחד או יותר מפרקי האצבעות אשר אינו מאפשר תפיסה או פתיחת היד ומפריע לפעולת האצבעות הסמוכות; 

    קשיון לא–נוח של האגודל - תנוחה המונעת אחיזה; 

    קשיון נוח - קשיון המאפשר תפיסה ובאגודל הוא מאפשר אחיזה (pinch) - 

     

     

     

    (1) קשיון לא–נוח של האצבעות - ייקבעו אחוזי הנכות כפי שנקבע לגבי קטיעה בלי ראש עצם המסרק 

     

     

     

    (2) קשיון נוח של האגודל 10% 10% 

    (3) קשיון נוח של אצבע 2 7% 7% 

    (4) קשיון נוח של אצבע 3 או 4 או 5 5% 5% 

     

     

     

       


    45.      mallet finger   

    45. (1) של האגודל או של אצבע 2 7% 

    (2) של יתר האצבעות (פרט לאצבע 1 ואצבע 2) לכל אצבע 5% 

    בפגימות מרובות של אצבעות הידיים: קטיעות, קשיון בפרקי האצבעות או פגימות אחרות וכן בשילוב פגימות שונות, ייקבעו אחוזי הנכות לאחר סיכום אחוזי הנכות לכל פגימה ופגימה בהתאם לסעיפים 43, 44, 45. 

    46.      האגן     

    46. שינוי צורת האגן: 

    (1) אין השפעה על האברים הפנימיים שבאגן ואין הגבלה בתנועות - 0% 

    (2) ישנה השפעה על האברים הפנימיים שבאגן וקיימת הגבלה בתנועות - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להפרעות הנגרמות לאברים הפנימיים של האגן בתוספת אחוזי הנכות עבור הגבלת התנועות, לפי תקנה 12 לתקנות אלו. 

    (3) symphysiolysis או תזוזה של מחצית האגן עם נזק בפרק sacroiliaca והפרעות סטטיות או הפרעות בהליכה - 25% 

    47.      עצמות הגפיים התחתונים   

    47. (1) אי –התאחות של עצם ה –femur 

    א. הגוף נתמך בעזרת מכשיר אורטופדי - 50% 

    ב. מפרק נד מדומה ואין הגוף יכול להיתמך ברגל גם בעזרת מכשיר - 70% 

    (2) חיבור גרוע של עצם הירך או של השוקה ( tibia) (faulty union of femur or tibia) 

    א. ללא הגבלת התנועות במפרקים הסמוכים - 10% 

    ב. עם הגבלת התנועות, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלה. לענין זה, חיבור גרוע של אחת מהעצמות הנ"ל, פירושו - סטיה של הציר מכיוונו התקין או מכיוונו המקורי עד להפרעה בסימטריה של הגפיים. 

    (3) אי–התאחות של הטיביה והפיבולה או הטיביה בלבד, ישנן תנועות רפות המחייבות שימוש במשענת - 30% 

    (4) אי–התאחות עצמות ה –tarsus או metatarsus או תוצאות אחרות של פציעות בכף הרגל המשפיעות על כושר התנועות 

    א. בצורה קלה - 0% 

    ב. בצורה בינונית - 10% 

    ג. בצורה קשה - 20% 

    ד. בצורה קשה מאד - 30% 

    (5) התקצרות של רגל אחת 

    א. עד 2 סנטימטרים - 0% 

    ב. מעל ל–2 ועד 3 סנטימטרים - 5% 

    ג. מעל ל–3 ועד 5 סנטימטרים - 10% 

    ד. מעל ל–5 ועד ½7 סנטימטרים - 20% 

    ה. מעל ל–½7 סנטימטרים - 40% 

    (6) קטיעת הגף התחתון 

    א. בפרק הירך - 80% 

    ב. בשליש העליון של עצם הירך או בסמוך מתחת לשליש - 80% 

    ג. באמצע הירך או בשליש התחתון, ישנה אפשרות של התקנת תחליף מלאכותי - 65% 

    (7) קטיעת השוק 

    א. עד 5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך או בסמוך לזה - 55% 

    ב. ביותר מ–5 סנטימטרים מתחת לחיבור שריר מיתר הברך, כולל syme's amputation - 50% 

    48.      הפרקים הגדולים של הגפיים התחתונים   

    48. (1) פרק הירך 

    א. מפרק נד - 70% 

    ב. קשיון לא–נוח - 50% 

    ג. קשיון נוח - 40% 

    לענין זה, קשיון נוח - מצב בו הגוף נמצא בכיפוף מ–200 עד 300, האבדוקציה היא מ–00 עד 100; הרוטציה - נויטרלית. 

     

    פרק הירך - ציור מס' 5 

    הגבלות התנועה בכיפוף 

    ד. הגבלה במתיחה: (extensio) 

    הגף איבד התנועה בזווית מ–00 עד 150 - 15% 

    ה. הגבלה בכיפוף המפריעה לישיבה - 20% 

    ו. הגבלה בהטייה, (abductio) קירוב (adductio) או סיבוב (rotatio) של הגף - 20% 

    ז. הגבלה בינונית בכל התנועות - 30% 

    (2) הברך 

    א. אי–יציבות צדדית קשה (הברך מתעקמת תחת כובד משקל הגוף לצד אחד) - 30% 

    ב. אי–יציבות אחורית–קדמית עם התעקמות הברך תחת כובד משקל הגוף - 20% 

    ג. קשיון נוח - 30% 

    ד. קשיון לא–נוח - 50% 

    קשיון לא–נוח - פירושו: עמדת הברך ביישור יתר של יותר מ–100 (genu recurvatum) או כיפוף ביותר מ–300 או סטיה צדדית (valgus varus) של יותר מ–200. 

    ה. הגבלת תנועות הכיפוף 

    i. הכיפוף אפשרי בזווית מ–00 עד 900 - 0% 

    ii. הכיפוף אפשרי בזווית מ–00 עד 700 - 5% 

    iii. הכיפוף אפשרי בזווית מ–00 עד 450 - 10% 

    iv. הכיפוף אפשרי בזווית מ–00 עד 300 - 20% 

    v. הכיפוף אפשרי בזווית מ–00 עד 150 - 30% 

    ו. הגבלה ביישור הברך 

    i. יישור הברך אפשרי עד 50 - 0% 

    ii. יישור הברך אפשרי עד 100 - 10% 

    iii. יישור הברך אפשרי עד 150 - 20% 

    iv. יישור הברך אפשרי עד 300 - 40% 

    v. יישור הברך אפשרי עד 450 - 50% 

    ז. נזק במניסקוס 

    i. נזק במניסקוס בצורה קלה - 10% 

    ii. נזק במניסקוס עם locking - 20% 

    iii. מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס ללא הפרעות תפקודיות - 0% 

     

    פרק הברך - ציור מס' 6 

    מדידת הגבלות התנועה. 

    iv. מצב לאחר ניתוח הוצאת המניסקוס, קיימים שינויים ארטרוטיים קלים ודלדול קל של השרירים - 10% 

    (3) קרסול 

    א. הגבלה ניכרת של התנועות בקרסול - 10% 

    ב. קשיון נוח - 20% 

    ג. קשיון לא–נוח - 30% 

    49.      כף הרגל   

    49. (1) רגל שטוחה pes planus - pes valgus חד או דו–צדדית 

    א. בכל הדרגות, אך התנועות במפרקי כף הרגל חפשיות; אין כיווץ–שרירים - 0% 

    ב. בצורה בינונית - ישנה הגבלה בתנועות בפרקי הטרסוס - 10% 

    ג. בצורה קשה - קיים כיווץ–שרירים ו–callositas נרחבים - 20% 

    (2) pes cavus חד או דו –צדדית 

    א. בצורה קלה, התנועות בפרקי כף הרגל חופשיות - 0% 

    ב. עם כיווץ קבוע (clawing) של האצבעות והגבלה בתנועות מפרק כף הרגל - 10% 

    ג. הדפורמציה המתוארת בסעיף–קטן ב בצורה יותר קשה ועם callositas נרחבים - 15% 

    ד. בצורה קשה מאד - 20% 

    ה. talipes cavovarus קשה - 30% 

    ו. הגבלת התנועות בפרקי כף הרגל; subtalar joint או tarsal joints עם דפורמציה או כאבים - 20% 

    (3) קשיון נוח של פרקי ה–tarsus כגון אחרי triple arthrodesis - 10% 

    (4) metatarsalgia טראומטית אחרי דפורמציה של הקשת הרחבית - 10% 

    (5) קטיעה לפי lisfranc או לפי chopart עם נטיה לעמדת equinus - 30% 

    (6) קטיעה כמתוארת בסעיף–קטן (5) לאחר ארטרודזיס בתנוחה נוחה - 25% 

    (7) קטיעה transmetatarsal - 25% 

    50.      אצבעות הרגל   

    50. (1) קטיעת האצבעות: 

    א. של כל האצבעות 

    i. עם ראשי ה–metatarsalia - 25% 

    ii. בלי ראשי ה–metatarsalia - 15% 

    ב. של אצבע 1 

    i. עם ראש ה–metatarsus - 20% 

    ii. בלי ראש ה–metatarsus - 10% 

    ג. של אצבע בודדת או שתי אצבעות, פרט לבוהן 

    i. עם ראש ה–metatarsus - 10% 

    ii. בלי ראש ה–metatarsus - 5% 

    ד. של שלוש או ארבע אצבעות, פרט לבוהן 

    i. עם ראש ה–metatarsus - 15% 

    ii. בלי ראש ה–metatarsus - 10% 

    (2) hallux valgus חד–צדדית קשה - 5% 

    (3) hallux rigidus - 10% 

    (4) אצבע פטיש 

    א. אצבע בודדת - 0% 

    ב. בכל האצבעות, חד–צדדית ומבלי pes cavus - 10% 

    (5) המצב שלאחרי ניתוח של hallux valgus כשהוא מלווה בהרחקת ראש ה–metatarsus - 10% 

    (6) מצב שלאחרי ניתוח hallux valgus תוד כדי שמירת ראש ה–metatarsus - 5% 

    51.      שרירי הגפיים התחתונים   

    51. (1) פציעת קבוצת השרירים 

    .pyriformis, gamellus, obturator, quadratus fem 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (2) gluteus maximus, medius, minimus 

    א. בצורה בינונית - 20% 

    ב. בצורה ניכרת - 30% 

    ג. בצורה קשה - 50% 

    (3) illio psoas, pectineus 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (4) adductor longus, brevis, magnus, gracilis 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (5) sartorius, rectus femoris, vastus externus, intermedius internus, tensor fasciae latae 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (6) semitendinosus, biceps femoris, semi membranosus 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (7) tibialis anterior, extensor digit. longns, peroneus tretius 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 10% 

    ג. בצורה קשה - 20% 

    (8) ttriceps surae, tibialis posterior, peroneus longus, flexor hallusic longus, flexor digit, longus, popliteus 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 20% 

    (9) extensor hallucis brevis, extensor digit. brevis, interossei 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 10% 

    ג. בצורה קשה - 20% 

    (10) flexor digit, brevis, abductor hallucis, quadratus adductor hallucis, flexor hallucis 

    א. בצורה בינונית - 10% 

    ב. בצורה ניכרת - 20% 

    ג. בצורה קשה - 30% 

    (תיקון התשנ"ב)   

    פרק ששי 

    ליקויי–ראיה, פציעות ומחלות עיניים 

    52.      

    52. ליקויים בכושר הראייה והגבלת שדה הראייה 

    (1) ליקויים בכושר הראייה (חדות הראייה נמדדת עם תיקון אופטי מלא). 

    לוח קביעת אחוזי הנכות לפי חדות הראייה (להלן - הלוח) 



      חדות (א) (ב) (ג) (ד) (ה) (ו) (ז) (ח) (ט) (י) 

      ראייה 6/6 6/9 6/12 6/15 6/21 6/30 6/60 3/60 1/60 nlp 

      6/18 6/24 6/36  

    (1) 6/6 0 0 0 10 10 15 20 25 30 30 

    (2) 6/9 0 0 5 10 10 15 20 25 30 30 

    (3) 6/12 0 5 10 15 15 20 25 30 35 40 

    (4) 6/15  

      6/18 10 10 15 20 25 30 30 35 40 45 

    (5) 6/21  

      6/24 10 10 15 25 30 40 40 45 50 55 

    (6) 6/30  

      6/36 15 15 20 30 40 50 55 60 65 70 

    (7) 6/60 20 20 25 30 40 55 70 75 80 90 

    (8) 3/60 25 25 30 35 45 60 75 90 90 95 

    (9) 1/60 30 30 35 40 50 65 80 90 100 100 

    (10) nlp 30 30 40 45 55 70 90 95 100 100 


    המספרים שבשורות המאוזנות והמסומנות במספרים (1) עד (10) מציינים חדות ראייה של עין אחת, והמספרים שבטורים המאונכים והמסומנים באותיות א' עד י' - את חדות הראייה של העין השניה. המספרים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות. 

    (2) הגבלת שדה הראייה הבדיקה לצורך תקנת משנה זו תיעשה במכשיר ועל פי השיטה המקובלת והמתאימה לעניין; אם על פי הקריטריונים של מכשיר שדה הראייה, תרשים שדה הראייה אינו אמין, גם בבדיקה חוזרת, תיקבע נכות בהתאם לממצאים הקליניים הכוללים - 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    i . אבדן של פחות מרביע שדה הראייה 0% 0% 

    ii . אבדן של רביע שדה הראייה 

     

     

     

       

    (1) אפי (נזאלי) עליון 0% 0% 

    (2) רקתי (טמפוראלי) עליון 5% 15% 

    (3) אפי תחתון 5% 15% 

    (4) רקתי תחתון 10% 25% 

    (5) אפי תחתון עין אחת, ורקתי תחתון עין שנייה 25% 

    iii . אבדן מחצית שדה הראייה 

     

     

     

       

    (1) עליונה 10% 30% 

    (2) פנימית 10% 25% 

    (3) הומונימית, ימנית או שמאלית מוחלטת 60% 

    (4) חיצונית 20% 50% 

    (5) תחתונה 20% 65% 

    iv . צמצום היקפי של שדה הראייה — הנכות תיקבע לפי קוטר שדה הראייה: 

     

     

     

       

    (1) מעל 80 מעלות 0% 0% 

    (2) 61 עד 80 מעלות 0% 5% 

    (3) 41 עד 60 מעלות 5% 20% 

    (4) 20 עד 40 מעלות 10% 40% 

    (5) פחות מ–20 מעלות 30% 100% 

    בפרט משנה (iv (2, "קוטר שדה הראייה" — ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי . 

    בפרט משנה (iv (2, "קוטר שדה הראייה" — ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי . 

    בפרט משנה (iv (2, "קוטר שדה הראייה" — ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי . 

    בפרט משנה (iv (2, "קוטר שדה הראייה" — ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי . 

    בפרט משנה (iv (2, "קוטר שדה הראייה" — ממוצע הקוטר האנכי והרוחבי .  


    53.      

    53. עקירת עין או שינוי במנח העין 

    (1) (א) מצב אחרי עקירת עין אחת או הצטמקות העין (phthisis) . בחישוב אריתמטי נוסף על אחוזי נכות לפי הלוח - 5% 

    (ב) פגמים בעין עיוורת - פזילה של 15 מעלות לפחות, עיוות קשה בעפעפיים כולל צניחת עפעף (ptosis) המהווה פגם קוסמטי קשה, בחישוב אריתמטי נוסף על אחוזי נכות לפי הלוח - 5% 

    לא יינתנו אחוזי נכות בגין יותר מפגם אחד מהפגמים (א) ו–(ב); בפרט זה, "עין עיוורת" - חדות ראיה מתוקנת של 1/60 ומטה. 

    (2) מצב אחרי עקירת שתי עיניים - 100% 

    (3) בלט עין (exophthalmus) 

     

     

     

     

      בעין אחת בשתי העיניים 

    i . קל או בינוני 0% 0% 

    ii . קשה - המהווה פגם קוסמטי ניכר או הגורם לסימני חשיפה בקרנית 10% 15% 

    (4) enophthalmus כולל pseudoptosis 

     

     

     

     

      בעין אחת בשתי העיניים 

    i . קל או בינוני 0% 0% 

    ii . קשה - המהווה פגם קוסמטי ניכר 10% 15% 


    54.      

    54. מצב שלאחר הוצאת גוף זר מפנים העין או לאחר פציעה חודרת בעין - 

    הנכות תיקבע לפי הפגימות שגרמה הפציעה. 

    55.      

    55. עפעפיים ולחמית 

    (א) צניחת עפעף (ptosis) - מידת הצניחה תיקבע במבט לפנים, לפי המרחק בין שפת העפעף העליון לבין רפלקס האור באישון (marginal reflex distance ). 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    i . גדול מ–2.5 מ"מ 0% 0% 

    ii . 2.5 מ"מ ופחות אך לא מכסה את האישון 10% 10%* 

    iii . הפרש של 2 מ"מ ויותר בגובה שפת העפעף העליון בין העיניים 10%* 

    iv . אישון מכוסה עד למרכז אך מאפשר ראייה בהטיית ראש 15% 30% 

    v. צניחה מלאה - ראייה אפשרית בהרמה ידנית של העפעף 25% 50% 

    לא ינתנו במקביל אחוזי נכות בגין פסקאות i עד v בעבור אותה העין. 

     

     

     

       

    (ב) אקטרופיון או אנטרופיון 

     

     

     

       

    i . קל או בינוני 0% 0% 

    ii . קשה - המלווה בסימנים של נזק ללחמית התחתונה או לקרנית 10% 15% 

    (ג) לגופטלמוס 

     

     

     

       

    i . קל או בינוני 0% 0% 

    ii . קשה - הגורם לסימני חשיפה בקרנית 10% 15% 

    לא ינתנו במקביל אחוזי נכות בגין פרט 53(3). 

     

     

     

       

    (ד) דלקת כרונית בעפעף או בלחמית או עין יבשה 

     

     

     

       

    i . קלה או בינונית 0% 0% 

    ii . קשה - המלווה בסימנים של נזק לקרנית או ללחמית הטרסלית 10% 15% 

    (ה) חוסר בעפעף או צלקות בעפעף - דרגת הנכות תיקבע על פי פרט 75(2) 

    בפרט זה, לא יינתנו אחוזי נכות בגין סעיפים קטנים (ב) עד (ד), במקביל. 

    56.      

    56. דרכי הדמעות 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    (1) היצרות קלה של דרכי הדמעות, הפרעות בלתי ניכרות 0%  

    (2) חסימה במערכת ניקוז הדמעות המלווה בדמעת חיצונית והמוכחת בבדיקת עזר 5%* 10%* 

    (3) (נמחקה) 

     

     

     

       

    (4) (נמחקה) 

     

     

     

       


    57.      

    57. תנועות העיניים 

    (1)heterophoria או חולשת קונברגנציה הגורמים להפרעות תפקודיות - 10% 

    (2) פזילה (heterotropia) 

    i . של 1.5 p.d (פריזם דיופטר) לפחות ובלא כפילות ראייה (דיפלופיה) - 10% 

    ii . עם כפילות ראייה - 

    (א) במבט למעלה - 10% 

    (ב) במבט למטה או לצדדים - 15% 

    (ג) במבט לפנים - 20% 

    הנכות בפרט זה תיקבע על פי מדידות הפזילה או התפקוד הדו–עיני; במקרים שקיימת כפילות ראייה בכמה כיווני מבט, הנכות תיקבע לפי כיוון המבט המקנה את שיעור הנכות הגבוה יותר. 

    58.      

    58. גלאוקומה ולחץ תוך עיני מוגבר - 

    גלאוקומה ולחץ תוך עיני מוגבר - דרגת הנכות תיקבע לפי ההגבלה בשדה הראייה והליקוי בכושר הראייה. 

    59.      

    59. דלקת הלחמית והעפעפיים 

    (נמחק). 

    60.      

    60. גרענת trachoma 

    גרענת - דרגת נכות תיקבע לפי פרט 55(ד). 

    61.      

    61. כתמי קרנית 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    (א) הגורמים לליקוי בחדות הראייה המזכה בנכות — הנכות תיקבע לפי חדות הראייה בלבד 

     

     

     

       

    (ב) בקוטר של 2 מ"מ ומעלה, בארבעת המילימטרים המרכזיים של הקרנית, שאינם גורמים לליקוי בראייה המזכה בנכות 5% 10% 

    (ג) שאינם עונים לאמור בפרטי משנה (א)ו–(ב) 0% 0% 


    62.      

    62. עדשה 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    (א) אבדן אקומודציה (למעט פרסביופיה) 5% 5% 

    לא יוקנו אחוזי נכות בגין פרט משנה (א) אם הפגם נוצר לאחר גיל 45 

     

     

     

       

    (ב) מצב לאחר השתלת עדשה תוך עינית 0% 0% 

    (ג) תת–נקע (סוב–לוקסציה) 5% 10% 

    (ד) חוסר עדשה או נקע (דיסלוקציה) של העדשה 10% 15% 

    (ה) ירוד (קטרקט) - דרגת הנכות תיקבע לפי הליקוי בכושר הראייה 0% 


    63.      

    63. אישון 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    אישון רחב או מעוות (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) - 

     

     

     

       

    (א) אישון המתכווץ באור לקוטר של 5 מ"מ או פחות 0% 0% 

    (ב) אישון המתכווץ באור לקוטר העולה על 5 מ"מ 5% 10% 


    64.      

    64. קשתית 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    קולובומה של הקשתית (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) - 

     

     

     

       

    (א) קטנה או מוסתרת על ידי העפעף 0% 0% 

    (ב) גדולה ולא מוסתרת על ידי העפעף 5% 10% 

    לא יינתנו אחוזי נכות בגין פרט 63 ופרט זה במקביל 

     

     

     

       


    65.      

    65. ענבית: דלקת הענבית uveitis 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    דרגת הנכות תיקבע לפי הליקוים שנוצרו כתואה מדלקת הענבית 0% 


    66.      

    66. זגוגית 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    (א) עכירות בזוגית (נוסף על ליקוי בחדות הראייה) - 

     

     

     

       

    i . קלה או בינונית 0% 0% 

    ii . קשה 5% 10% 

    (ב) מצב לאחר כריתת זגוגית (קדמית או אחורית) (בנוסף לליקוי בחדות הראייה) 0% 0% 


    67.      

    67. עדשה: ירוד cataract 

    (נמחק) 

    68.      

    68. רשתית 



      בעין אחת בשתי העיניים 

    (א) מצב לאחר טיפול מוצלח בהיפרדות הרשתית 0%* 0%* 

    (ב) רטינופתיה מכל סוג 0%* 0%* 

    (ג) עיוורון לילה המוכח בבדיקות אלקטרו–פיזיולוגיות 10%*  

    הנכות לפי פרטי משנה (א) ו–(ב) תיקבע לפי הליקוי בחדות הראייה או בשדה הראייה. 

    פרק שביעי 

    מחלות אף, פה, אוזן וגרון 

    69.      אף       

    (תיקון התשנ"ח) 

    69. (1) שינויים בצורת האף החיצוני - 

    א. בצורה קלה ללא הפרעות בנשימה - 0% 

    ב. בצורה ניכרת עם הפרעות בנשימה או חסר של חלק מהאף: נחיריים לא גלויים - 20% 

    ג. חסר אף כולו או חלקו: נחיריים גלויים - 30% 

    (2) הפרעות בנשימה דרך האף כתוצאה משינויים בחלל האף כולל: 

    sinusitis, allergic & vasomotor rhinitis; atrophic rhinitis 

    א. הפרעה קלה עד בינונית - 0% 

    ב. הפרעה ניכרת, חסימה מוחלטת חד–צדדית קבועה - 10% 

    ג. חסימה מוחלטת דו–צדדית קבועה - 20% 

    (3) אובדן חוש הריח והטעם 

    א. האובדן חוש הריח או חוש הטעם - 0% 

    ב. אובדן חוש הריח והטעם - 5% 

    70.      חך       

    (תיקון התשנ"ח) 

    70. חך ובית הבליעה 

    (1) ליקויים בחך הרך 

    א. הבצורה קלה - 10% 

    ב. בצורה קשה עם ליקויים ניכרים בדיבור - 20% 

    (2) חסך בחך הקשה 

    א. איבוד פחות ממחצית - 10% 

    ב. איבוד מחצית או יותר - 20% 

    (3) הלוע (pharynx ) 

    א. דלקת כרונית בצורה בינונית עם גירוי קבוע - 0% 

    ב. דלקת כרונית בצורה ניכרת עם קשיים קבועים בבליעה - 5% 

    ג. הפרעה קשה בבליעה שמחייבת שימוש בזונדה - 20% 

    71.      לארינקס, מיתרי הקול וקנה (larynk & vocal cords, trachea)   

    (תיקון התשנ"ח) 

    71. (1) הפרעות בדיבור כתוצאה ממחלה, פציעה או ניתוח של לארינקס ו/או קנה 

    א. צרידות לא קבועה (אינטרמיטנטית) - 0% 

    ב. צרידות קבועה 

    (1) בצורה קלה עד בינונית, הדיבור ברור - 5% 

    (2) בצורה ניכרת, אין קשיים בקליטת הדיבור - 10% 

    (3) בצורה קשה, הגורמת לקשיים לזולת בהבנת הדיבור או קליטתו - 20% 

    (4) איבוד קול (aphonia) ללא טראכאוסטומיה - 30% 

    (2) הפרעות בנשימה 

    א. בצורה קלה, ללא השפעה על תפקודי ריאות - 5% 

    ב. עם השפעה על תפקודי הריאות - דרגת הנכות תיקבע בהתאם לחומרת הליקוי התפקודי לפי פרט 5(1) 

    ג. טראכאוסטומיה קבועה (כולל אפוניה) (permanent tracheostomy) - 50% 

    72.      אוזניים   

    72. (1) ליקוי שמיעה 

    אחוזי הנכות בליקוי שמיעה ייקבעו לפי הלוח הבא: 

    לוח אחוזי הנכות לפי מדידה אודיומטרית: 



      הפחתת כושר א ב ג ד ה ו ז ח ט י י"א י"ב י"ג י"ד 

      השמיעה 15 21 26 31 36 41 46 51 56 61 66 71 76 למעלה 

      בדציבלים 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 מ–80 

    (1) 15-20 0 0 0 0 5 5 5 5 5 5 10 10 10 10 

    (2) 21-25 0 5 5 5 5 10 10 10 10 10 10 10 15 15 

    (3) 26-30 0 5 10 10 10 10 10 15 15 15 15 15 15 20 

    (4) 31-35 0 5 10 15 15 15 15 15 15 20 20 20 20 20 

    (5) 36-40 5 5 10 15 20 20 20 20 20 20 25 25 25 25 

    (6) 41-45 5 10 10 15 20 25 25 25 25 25 25 25 30 30 

    (7) 46-50 5 10 10 15 20 25 25 30 30 30 30 30 30 30 

    (8) 51-55 5 10 15 15 20 25 30 30 30 35 35 35 35 35 

    (9) 56-60 5 10 15 15 20 25 30 30 35 35 40 40 40 40 

    (10) 61-65 5 10 15 20 20 25 30 35 35 40 40 40 45 45 

    (11) 66-70 10 10 15 20 25 25 30 35 40 40 45 45 45 50 

    (12) 71-75 10 10 15 20 25 25 30 35 40 40 45 50 50 50 

    (13) 76-80 10 15 15 20 25 30 30 35 40 45 45 50 55 55 

    (14) למעלה מ–80 10 15 20 20 25 30 30 35 40 45 50 50 55 60 

    המסרים שבשורות המאוזנות המסומנות במספרים 1-14 מציינים את הפחתת כושר השמיעה בדציבלים באוזן אחת והמספרים שבטורים המאונכים המסומנים באותיות א'-י"ד באוזן השניה. 



      הפחתת כושר א ב ג ד ה ו ז ח ט י י"א י"ב י"ג י"ד 

      השמיעה 15 21 26 31 36 41 46 51 56 61 66 71 76 למעלה 

      בדציבלים 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 75 80 מ–80 

    (1) 15-20 0 0 0 0 5 5 5 5 5 5 10 10 10 10 

    (2) 21-25 0 5 5 5 5 10 10 10 10 10 10 10 15 15 

    (3) 26-30 0 5 10 10 10 10 10 15 15 15 15 15 15 20 

    (4) 31-35 0 5 10 15 15 15 15 15 15 20 20 20 20 20 

    (5) 36-40 5 5 10 15 20 20 20 20 20 20 25 25 25 25 

    (6) 41-45 5 10 10 15 20 25 25 25 25 25 25 25 30 30 

    (7) 46-50 5 10 10 15 20 25 25 30 30 30 30 30 30 30 

    (8) 51-55 5 10 15 15 20 25 30 30 30 35 35 35 35 35 

    (9) 56-60 5 10 15 15 20 25 30 30 35 35 40 40 40 40 

    (10) 61-65 5 10 15 20 20 25 30 35 35 40 40 40 45 45 

    (11) 66-70 10 10 15 20 25 25 30 35 40 40 45 45 45 50 

    (12) 71-75 10 10 15 20 25 25 30 35 40 40 45 50 50 50 

    (13) 76-80 10 15 15 20 25 30 30 35 40 45 45 50 55 55 

    (14) למעלה מ–80 10 15 20 20 25 30 30 35 40 45 50 50 55 60 

    המסרים שבשורות המאוזנות המסומנות במספרים 1-14 מציינים את הפחתת כושר השמיעה בדציבלים באוזן אחת והמספרים שבטורים המאונכים המסומנים באותיות א'-י"ד באוזן השניה. 

    האחוזים שבמשבצות בהצטלבות כל אחת מהשורות עם כל אחד מהטורים הם אחוזי הנכות לפגימה הנדונה. 

    בקביעת אחוזי הנכות עבור הפחתת השמיעה יש לקחת בחשבון ירידת כושר השמיעה הממוצע בתדירויות הדיבור של 500-1000 - 2000 מחזורים בשניה. 

    (2) אוזן חיצונית 

    א. חוסר אפרכסת אחת - 10% 

    ב. חוסר שתי האפרכסות - 20% 

    ג. דלקת האוזן החיצונית 

    i. ישנן החמרות נדירות והפרשה - 5% 

    ii. ישנן החמרות תכופות וקשות עם הפרשה מרובה או היצרות תעלת האוזן החיצונית - 10% 

    (3) אוזן תיכונה 

    א. צלקת ושקע בעור התוף או מצב שלאחר ניתוח ב– processus mastoideus - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקוי השמיעה. 

    ב. מצב לאחר ניתוח רדיקלי 

    i. החלל יבש - 0% 

    ii. קיימת הפרשה קבועה - 10% 

    ג. דלקת כרונית של האוזן התיכונה עם הפרשה מוגלתית ללא פגיעה בעצם 

    i. חד–צדדית - 10% 

    ii. דו–צדדית - 15% 

    ד. המצב כמו בסעיף–קטן (3)ג, קיימת פגיעה בעצם 

    i. חד–צדדית - 20% 

    ii. דו–צדדית - 25% 

    לאחוזי הנכות שנקבעו בהתאם לסעיף–קטן (3)ב, ג, ד, יש להוסיף את אחוזי הנכות שייקבעו עבור ליקויי שמיעה. 

    (4) אוזן פנימית 

    א. פגיעה בחלק הקוכלארי 

    אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לליקויי השמיעה 

    ב. פגיעה בחלק הוסטיבולרי 

    i. בצורה קלה (קיימת סחרחורת, בחילה) - 10% 

    ii. בצורה בינונית - ישנם סימנים אובייקטיביים, כגון ניסטגמוס רפלקסים פתלוגיים - 20% 

    iii . בצורה קשה - ישנם סימנים וסטיבולריים אובייקטיביים ספונטניים - 40% 

    iv . בצורה חמורה - הדורשת ריתוק למיטה - 100% 

    ג. מחלת meniere 

    אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לנזק בחלק הוסטיבולרי והקוכלארי על–ידי צירוף של אחוזי הנכות לפגימות אלה. 

    ד. חבלה אקוסטית (עם עקומת שמיעה אופיינית) 

    i . ללא רעש ובלי הפחתת השמיעה בתדירויות הדיבור - 0% 

    ii . עם רעש תמידי באוזניים בלי הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור - 10% 

    iii . כשקיימת הפחתת שמיעה בתדירויות הדיבור, יש להוסיף את אחוזי הנכות שנקבעו לליקויי השמיעה בהתאם לתקנה 12 לתקנות אלו. 

    פרק שמיני 

    חלל הפה, לסתות ושיניים 

    73.      לסתות   

    73. (1) לסת עליונה 

    א. שבר הלסת העליונה עם העתקה (displacement ) 

    i . בצורה קלה, המנשך תקין - 0% 

    ii . בצורה בינונית עם הפרעה קלה במנשך - 10% 

    iii . בצורה קשה עם הפרעות ניכרות במנשך - 20% 

    ב. אי–התאחות (non union ) של הלסת העליונה 

    i . בצורה קלה עם הפרעות קלות במנשך - 10% 

    ii . בצורה בינונית - 20% 

    iii . בצורה קשה עם הפרעות קשות במנשך - 30% 

    ג. אבדן המכתשית 

    (processus alveolaris ossis maxillae superioris ) 

    i . לאורך מחצית הלסת העליונה - 10% 

    ii . לאורך כל הלסת - 20% 

    ד. אבדן לסת עליונה 

    (i ) אבדן חלקי - 30% 

    (ii ) אבדן חצי לסת - 50% 

    (iii ) אבדן לסת שלמה - 100% 

    (2) לסת תחתונה 

    א. פריקה זמנית 

    i . בצורה קלה, המופיעה לעתים רחוקות ללא הפרעה בלעיסה או במנשך - 0% 

    ii . בצורה בינונית, המופיעה לעתים תכופות עם הפרעות קלות בלעיסה - 10% 

    iii . בצורה קשה, המופיעה עם כל פתיחת הפה והפרעות קשות בלעיסה - 20% 

    ב. הגבלות התנועות בפרק הטמפורו–מנדיבולרי (temporo mandibularis ) 

    i . בצורה קלה: פתיחת הפה אפשרית רק בין 3.5 ועד 2.5 ס"מ - 10% 

    ii . בצורה בינונית: פתיחת הפה אפשרית פחות מ–2.5 ועד 1.5 ס"מ - 20% 

    iii . בצורה קשה: פתיחת הפה אפשרית פחות מ–1.5 ס"מ - 40% 

    ג. איבוד כל הלסת התחתונה, כולל הפרקים, ללא תקנה - 100% 

    ד. איבוד חצי הלסת 

    i . איבוד חצי הלסת התחתונה, כולל פרק אחד ללא תקנה - 50% 

    ii . איבוד חצי הלסת התחתונה, הפרקים נשארו - 40% 

    ה. איבוד ענף עולה או חלק ממנו יחד עם החלק הקונדילרי של המפרק הטמפורו-מנדיבולרי 

    i . מצד אחד - 30% 

    ii . משני הצדדים - 50% 

    ו. איבוד ענף עולה או חלק ממנו, הקונדיל קיים 

    i . מצד אחד - 10% 

    ii . משני הצדדים - 20% 

    ז. איבוד המכתשית בלא הפסקת הרציפות 

    i . מצד אחד - 10% 

    ii . משני הצדדים - 20% 

    ח. איבוד ה–condyle 

    i . מצד אחד - 10% 

    ii . משני הצדדים - 30% 

    ט. איבוד ה–processus coronoideus - (נמחקה) 

    (3) תת–פעילות (היפופונקציה) של בלוטות הרוק בעקבות גידולים בבלוטות הרוק והטיפול בהן, או דלקות חוזרות בבלוטות אלה [על פי תוצאות מעבדה (סיאלומטריה)] 

    (i ) קלה - הפרשת רוק קטנה מ–0.2 מ"ל לדקה וגדולה מ–0.15 מ"ל לדקה - 10% 

    (ii ) בינונית - הפרשת רוק קטנה מ–0.15 מ"ל לדקה וגדולה מ–0.1 מ"ל לדקה - 30% 

    (iii ) קשה - הפרשת רוק קטנה מ–0.1 מ"ל לדקה - 50% 

    (4) חלל הפה 

    (א) מחלות שלפוחיות וכיביות כרוניות או חוזרות של חלל הפה (3 מקרים בשנה האחרונה לפחות) 

    (i ) קלה - 0% 

    (ii ) בינונית - 20% 

    (iii ) קשה - 50% 

    לעניין פרט משנה זה, "מקרה" - התקף הנמשך יותר מ–14 ימים 

    (ב) כאבים תכופים, כרוניים, שמקום בשרירי הפנים, חלל הפה או הלסתות (כולל המפרקים) 

    (i ) בצורה בינונית - 0% 

    (ii ) בצורה קשה עם ממצאים אובייקטיבים שלא מגיבים לטיפול - 10% 

    (ג) אבדן או חוסר מולד של רקמה רכה באזור חלל הפה, הפנים והלסתות - דרגת הנכות תיקבע לפי פרט משנה 75(2); 

    (5) לשון 

    (א) איבוד פחות ממחצית הלשון - 

    (i ) בלא השפעה בולטת על הדיבור והבליעה - 10% 

    (ii ) עם השפעה בולטת על הדיבור והבליעה - 20% 

    (ב) איבוד מחצית הלשון או יותר מכך - 

    (i ) בלא איבוד מוחלט של הדיבור והבליעה - 40% 

    (ii ) עם איבוד מוחלט של הדיבור והפרעה ניכרת בבליעה - 60% 

    74.      שיניים   

    (תיקון התשע"ו) 

    74. (1) אבדן שיניים בלא אפשרות להתקין תותבת מכל סיבה שהיא (מקומית או מערכתית) 

    א. כל השיניים - 40% 

    ב. כל השיניים של הלסת העליונה - 20% 

    ג. כל השיניים של הלסת התחתונה - 20% 

    ד. אבדן שן בודדת - 

    (i ) שאינה ניתנת לשיקום - 0.50% 

    (ii ) הניתנת לשיקום - 0.25% 

    לעניין זה, "שן" - שן טבעית שיש לה כותרת שלמה או חלקית, לרבות שן סתומה או שן מכוסה בכתר, או שן בנויה על שורש. 

    ה. באבדן מספר שיניים - אחוזי הנכות ייקבעו ע"י צירוף אריתמטי של אחוזי הנכות לפי פרט משנה (1)ד. 

    ו. באבדן שן מלאכותית, לרבות שן בגשר או בתותבת חלקית שנאבדה ביחד עם שן או שיניים טבעיות - אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעים11 לשן טבעית. 

    ז. אבדן תותבת שלמה או חלקית, או חלק של השיניים המלאכותיות שבה, או נזק לגשר קבוע ללא אבדן שיניים טבעיות, אינו מזכה אחוזי–נכות. 

    ח. באבדן שיניים עם אפשרות התקנת תותבת - אחוזי הנכות ייקבעו לפי מחצית הנכות המגיעה12 בהתאם לפרט משנה (1)(א, ב, ג). 

    (ט) באבדן כל השיניים בלא אפשרות החדרת שתלים (אפילו לא לאחיזת תותבת) מוכח על פי מדידות באמצעות הדמיה של c .t - 

    (i ) לכל הפה - 30% 

    (ii ) לכל לסת - 15% 

    (י) באבדן שיניים עם אפשרות להתקנת תותבת קבועה (שתלים או כתרים) - 

    (i ) לכל הפה - 10% 

    (ii ) לכל הלסת (העליונה או התחתונה) - 5% 

    פרק תשיעי 

    צלקות, מחלות ופגימות בעור 

    75.      76.      77.      78.      79.      80.      81.      82.      83.      84.      85.      86.      צלקות   

    75. (1) צלקות בגוף 

    א. שאינן מפריעות, אינן מכערות וצלקות שאינן גורמות להתרופפות קיר הבטן - 0% 

    ב. מכאיבות או מכערות - 10% 

    ג. נרחבות באזורים מרובים - 20% 

    ד. המלוות בהתרופפות קיר הבטן והדורשות שימוש בחגורה אורטופדית, אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 19. 

    ה. מחוברות לרקמות או אברים, אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם להגבלת התנועות או הפגיעות באברים אליהם מחוברות הצלקות. 

    (2) צלקות הפנים והצואר 

    א. שטחיות ובלתי–מכערות - 0% 

    ב. מכערות או הגורמות לשינוי צורת העפעפיים, האף, השפתיים, האוזניים - 10% 

    ג. רחבות עם כיעור ניכר - 20% 

    ד. רחבות או הגורמות לשינויים בולטים בצורת הפנים - 30% 

    ה. הגורמות לשינויים בצורת הפנים המעוררים דחיה - 50% 


    76. alopecia areata - 0% 


    77. alopecia universalis - 20% 


    78. ulcus tropicum 

    (1) ההפרעות בלתי–ניכרות - 10% 

    (2) ההפרעות בינוניות - 20% 

    (3) ההפרעות ניכרות - 30% 


    79. acne conglobata, acne vulgaris 

    (1) בצורה קלה ומוגבלת - 0% 

    (2) בצורה בינונית, הצורה הפוסטולרית על שטח רחב - 10% 

    (3) הצורה הקשה עם היווצרות keloids המעוררים דחיה - 20% 


    80. eczema כרונית 

    (1) ההפרעות בלתי–ניכרות - 0% 

    (2) ההפרעות קלות - 10% 

    (3) ההפרעות בינוניות - 20% 

    (4) בצורה קשה, ההפרעות כלליות, ניכרות ומעוררות דחיה - 30% 


    81. lupus erythematosus discoid form 

    (1) בצורה קלה - 0% 

    (2) בצורה בינונית - 10% 

    (3) בצורה קשה - 20% 


    82. callositas; verrucae plantares 

    (1) בצורה קלה - 0% 

    (2) בצורה קשה, הפרעות בהליכה - 10% 


    83. dermatitis 

    dermatitis מכל הסוגים פרט ל–dermatitis actinica או x ray dermatitis - אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 80. 


    84. dermatitis actinica 

    אחוזי הנכות ייקבעו לפי סעיף 81. 


    85. x ray dermatitis 

    אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75. 


    86. erysipelas recidivans 

    (1) בצורה קלה, 1-6 התקפים לשנה - 10% 

    (2) בצורה בינונית, לפחות התקף אחד לחודש - 20% 

    (3) בצורה קשה: יותר מהתקף אחד לחודש ובצורה של elephantiasis nostras 

    א. ברגל אחת - 30% 

    ב. בשתי הרגליים - 50% 

    87.      88.      89.      90.      91.      שחפת העור   

    87. (1) במצב של פעילות התהליך 

    א. בצורה קלה, שינויים מוגבלים - 30% 

    ב. בצורה קשה, שינויים נרחבים - 50% 

    (2) במצב של יציבות 

    א. בצורה קלה, השינויים מוגבלים - 10% 

    ב. בצורה קשה, השינויים נרחבים - 20% 

    (3) שחפת העור שנתרפאה נשארו צלקות בלבד - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75. 


    88. erythema induratum bazin - 20% 


    89. pemphigus vulgaris 

    (1) בשלב החריף הדרוש אשפוז - 100% 

    (2) בשלב של רמיסיה - 50% 


    90. leishmaniasis 

    (1) בשלב פעיל עם כיבים מרובים - 20% 

    (2) בשלב פעיל עם כיבים בודדים - 10% 

    (3) צלקות לאחר leishmaniasis - אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לסעיף 75. 

    פרק עשירי: מוגבלות שכלית התפתחותית 


    91. 1. מוגבלות שכלית התפתחותית גבולית (מנת משכל 70 עד 79) - 20% 

    2. מוגבלות שכלית התפתחותית קלה (מנת משכל 55 עד 69) - 40% 

    3. מוגבלות שכלית התפתחותית בינונית (מנת משכל 40 עד 54) - 65% 

    4. מוגבלות שכלית התפתחותית קשה (מנת משכל 30 עד 39) - 75% 

    5. מוגבלות שכלית התפתחותית חמורה (מנת משכל 0 עד 29) - 100% 

    92. 13

    חלק ב' - מחלות–מקצוע 

    פרק אחד עשר: עייפות כרונית 

    92. 13 תסמונת פיברומיאלגיה (fibromyalgia ) או תסמונת תשישות כרונית (chronic fatigue syndrome ), הכוללות כאבים או עייפות: 

    (1) ברמיסה, בלא הפרעות בתפקוד - 0% 

    (2) עם סימנים קליניים הגורמים להפרעה קלה בתפקוד - 10% 

    (3) עם סימנים קליניים בחומרה קלה, כמו כן קיימת הפרעה בינונית בתפקוד - 20% 

    (4) עם סימנים קליניים בחומרה בינונית, כמו כן קיימת הפרעה ניכרת בתפקוד - 30% 

    (5) עם סימנים קליניים בחומרה קשה המצריכים טיפול רפואי קבוע, כמו כן קיימת הפרעה קשה בתפקוד - 40% 

    (6) במקרים שבהם אחוז הנכות בשל אחת או יותר מהפגימות הנלוות לתסמונת גבוה מ–40%, ייקבע שיעור הנכות מכוח סעיף זה על פי אחוז הנכות הגבוה מבין הפגימות הנלוות לתסמונת ששיעורן עולה על 40% נכות. 

    הערות: 

    (1) לא ייקבעו אחוזי נכות בשל פרט ליקוי זה ובשל פגימות הנלוות לתסמונת, במקביל; 

    (2) לעניין פרט זה, "פגימות נלוות לתסמונת" - לרבות מעי רגיז, שלפוחית רגיזה, הפרעות בשינה, פגיעה בריכוז ובזיכרון, דיכאון וכאבי גוף, לרבות כאבי ראש, כאבי גוף מפושטים ו–tmj . 

    חלק ב' - מחלות–מקצוע 

    פרק ראשון: הרעלות ומחלות–עור 

    1. הרעלות 


    הרעלת זרניך, ניקל, ניקל קרבוניל, קד–מיום ותרכבותיו, כרום, עופרת, פלואור, מנגן, כספית, זרחן, בריליאום, תלום, תחמוצת הפחמן, בנצול וההומולוגים שלו, 


    פחמן דו–גפריתי, תכשירי ניטרו ואמינו של בנצול, הרעלה על ידי תכשירים הלוגנים של הפחמנים המימניים - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות כתוצאה מההרעלה. 



    2. מחלות עור 


    הנגרמות על ידי אבק, נוזלים, חמרים יציבים או גזים occupational dermatoses -

    (א) ישנו גורם ידוע; אין הפרעות בהעדר של מגע עם הגורם - 0% 

    (ב) ישנו גורם ידוע; הפרעות (ממושכות וחוזרות גם ללא מגע עם הגורם - 10% 

    (ג) ישנו גורם ידוע; הפרעות ניכרות 20% 

    (ד) ישנו גורם ידוע; הפרעות ניכרות ברוב חלקי הגוף 30% 



    פרק שני: מחלות מידבקות ושאר המחלות המקצועיות 




    3. מחלה המועברת לאדם מכל חי שאיננו אדם - בהתאם לפגימות כמערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 




    4. הופעות אלרגיות כתוצאה מחיסון נגד כלבת - בהתאם לפגימות כמערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 

    5. שחפת 


    (1) שחפת הריאות 

    (א) שחפת פעילה - 

    (1) שחפת פעילה (unstable) הדורשת טיפול - 100% 

    (2) שחפת שפעילותה בספק, או שחפת בצורה כרונית עם הפרשה של מתגי קוך בתרבית בלבד ובהפסקות גדולות, קיים כושר פעולה מוגבל - 75% 

    (ב) שחפת בלתי פעילה - 

    (1) (א) בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (stable quiescent) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה - 50% 

    (ב) בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ–? של שטח הריאה, או שינויים פיברוטיים רחבים - 60% 

    (ג) בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד. קיימים מזמן לזמן שטפי–דם בלתי–ניכרים - 70% 

    (ד) בשנתיים הראשונות לאחר הפסקת הפעילות (stable quiescent) שטח הנשימה הוקטן באופן 

    ניכר, קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור cor pulmonale או שטפי–דם חדירים וניכרים pulmonale - 80% 

    (2) (א) שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (stable arrested) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה (stable arrested) - 30% 

    (ב) שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (stable arrested) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ–? של שטח הריאה או שינויים פיברוטיים רחבים - 40% 

    (ג) שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים עד לתקופה של חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (stable arrested) של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד. קיימים מזמן לזמן שטפי–דם - 50% 

    (ד) שפעילותה פסקה לפני יותר משנתיים ועד לתקופה של חמש שנים. לאחר הפסקת הפעילות (stable arrested) שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר, קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור הדם (cor pulmonale) או שטפי–דם ניכרים - 70% 

    (3) (א) שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (recovered) קיימות הפרעות בלתי ניכרות בכושר הפעולה - 10% 

    (ב) שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (recovered) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של יותר מ–1 /3 של שטח הריאה או שינויים פיברוטיים רחבים - 20% 

    (ג) שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (recovered) שטח הנשימה הוקטן כתוצאה מהצטמקות של שטח ריאה אחת או שינויים פיברוטיים רחבים מאד, קיימים מזמן לזמן שטפי–דם בלתי ניכרים - 30% 

    (ד) שפעילותה פסקה לפני יותר מחמש שנים (recovered) שטח הנשימה הוקטן באופן ניכר קיימים סימנים ברורים של הפרעות במחזור הדם (cor pulmonale) שטפי–דם תדירים וניכרים - 60% 

    (4) (א) שנרפאה לאחר ניתוח טורקופלסטי של פחות מחמש צלעות - 5% 

    (ב) שנרפאה לאחר ניתוח טורקופלסטי חד–צדדי או דו–צדדי של יותר מחמש צלעות - 10% 

    (ג) שנרפאה לאחר כריתה של סגמנט - 5% 

    (ד) שנרפאה לאחר כריתה של שטח הריאה המתאים לשטח של אונה - 10% 

    (ה) שנרפאה לאחר ניתוח 

    כריתה של אונה עם תוספת של טורקופלסטיקה - 15% 

    (ו) שנרפאה לאחר כריתה של יותר מאונה אחת עם תוספת של טורקופלסטיקה - 20% 

    (ז) שנרפאה לאחר כריתה של ריאה אחת וקיימים שינויים גם בריאה השניה - 30% 

    הערה: בסעיף קטן זה יש להוסיף לאחוזים המפורטים בו אחוזי נכות כפי שנקבעו בתוספת זו לצד כל פגימה 

    (ג) שחפת בלתי פעילה שנרפאה: 

    (1) קיימת הגבלה ניכרת בכושר הנשימה על ידי התעבות רחבה של הפלוירה - 10% לאחוז האמור יש להוסיף אחוזי נכות כפי שנקבעו בתוספת זו לצד של פגימה. 

    (2) שחפת מחוץ לריאות: 

    דרגת הנכות תיקבע בהתאם לפגימות במערכות השונות שהן תוצאה של מחלת השחפת 


    6. ברוצלוזיס - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 


    7. שיתוק ילדים - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 

    8. קדחת צהובה, פילראאסיס, ליישמניוסיס, חולירע, דבר, טרופנוזומיאזיס - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 


    9. צפדת - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 

    10. סרטן עור וכיב ממאיר של קרנית העין וסרטן הרירית של האף או הגתות הקשורים באף - בהתאם לפגימות השונות שהנן תוצאה ממחלות אלה. 

    11. (1) צורנית עם שחפת - בהתאם לאחוזי הנכות של שחפת 

    (2) צורנית בלעדי שחפת - בהתאם להפרעה במערכת הנשימה תוך התאמה עם אחוזי הנכות שנקבעו לגבי השחפת. 

    12. אמיינתית - בהתאם להפרעה במערכת הנשימה תוך התאמה עם אחוזי הנכות שנקבעו לגבי השחפת. 

    13. ירוד - בהתאם לליקויים בכושר הראייה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי ירוד כתוצאה מתאונת עבודה. 

    14. מחלות קייסון 


    15. עוויות - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 


    16. מחלות קרינה - בהתאם לפגימות במערכות הגוף השונות שהן תוצאה ממחלות אלה. 

    17. מחלות עצבים, פרקים, גידים, שרירים, כלי הדם או העצבים של הגפיים -בהתאם לפגימות במערכות אלה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו להן. 

    18. בורסיטיס - תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי פגימות בברך. 

    19. ליקויי שמיעה - בהתאם לליקוים בכושר השמיעה תוך התאמה עם אחוזי הנכות אשר נקבעו לגבי ליקויי שמיעה כתוצאה מתאונת עבודה. 

    חלק ג': מבחנים בנסיבות מיוחדות 

    חלק ג': מבחנים בנסיבות מיוחדות 

    (בוטל) 

    י"א באייר התשט"ז (22 באפריל 1956) 

    גולדה מאירסון 

    שרת העבודה 

    [1.] ק"ת 612, התשט"ז, עמ' 864 (1094, מפתח).

    תיקונים:ק"ת 974, התש"ך, עמ' 499;

    ק"ת 1019, התש"ך, עמ' 1269;

    ק"ת 1138, התשכ"א, עמ' 1635;

    ק"ת 1259, התשכ"ב, עמ' 1246;

    ק"ת 1504, התשכ"ד, עמ' 150;

    ק"ת 1634, התשכ"ה, עמ' 142;

    ק"ת 1777, התשכ"ה, עמ' 2791 [התשכ"ה (מס' 2)];

    ק"ת 1805, התשכ"ו, עמ' 406;

    ק"ת 1973, התשכ"ז, עמ' 1046;

    ק"ת 2116, התשכ"ז, עמ' 3435 [התשכ"ז (מס' 2)];

    ק"ת 2211, התשכ"ח, עמ' 1276;

    ק"ת 2278, התשכ"ח, עמ' 2258 [התשכ"ח (מס'2)];

    ק"ת 2449, התשכ"ט (11.9.1969), עמ' 2199;

    ק"ת 2533, התש"ל (15.3.1970), עמ' 1159;

    ק"ת 2554, התש"ל (30.4.1970), עמ' 1536 (התשל"א 73) [התש"ל (מס' 2)];

    ק"ת 2719, התשל"א (22.7.1971), עמ' 1404;

    ק"ת 2785, התשל"ב (16.12.1971), עמ' 387;

    ק"ת 2850, התשל"ב (18.5.1972), עמ' 1185 [התשל"ב (מס' 2)];

    ק"ת 3131, התשל"ד (14.2.1974), עמ' 663;

    ק"ת 3189, התשל"ד (27.6.1974), עמ' 1381 [התשל"ד (מס' 2)];

    ק"ת 3219, התשל"ד (30.8.1974), עמ' 1848 [התשל"ד (מס' 3)];

    ק"ת 3377, התשל"ה (31.7.1975), עמ' 2411;

    ק"ת 3463, התשל"ו (15.1.1976), עמ' 841;

    ק"ת 3515, התשל"ו (28.4.1976), עמ' 1438 [התשל"ו (מס' 2)];

    ק"ת 3599, התשל"ז (11.10.1976), עמ' 54;

    ק"ת 4367, התשמ"ב (15.6.1982), עמ' 1207;

    ק"ת 4655, התשמ"ד (27.6.1984), עמ' 1871;

    ק"ת 5180, התשמ"ט (4.5.1989), עמ' 645;

    ק"ת 5340, התשנ"א (12.3.1991), עמ' 722;

    ק"ת 5461, התשנ"ב (26.7.1992), עמ' 1403; ת"ט: ק"ת התשנ"ג, עמ' 764;

    ק"ת 5737, התשנ"ו (22.2.1996), עמ' 580;

    ק"ת 5856, התשנ"ח (12.10.1997), עמ' 2;

    ק"ת 5905, התשנ"ח (15.6.1998), עמ' 894 [התשנ"ח (מס' 2)];

    ק"ת 6006, התש"ס (18.11.1999), עמ' 101;

    ק"ת 6026, התש"ס (27.3.2000), עמ' 412 [התש"ס (מס' 2)];

    ק"ת 6125, התשס"א (13.9.2001), עמ' 1069;

    ק"ת 6425, התשס"ה (28.9.2005), עמ' 1009;

    ק"ת 6675, התשס"ח (28.5.2008), עמ' 914;

    ק"ת 7057, התשע"ב (8.12.2011), עמ' 236;

    ק"ת 7095, התשע"ב (27.2.2012), עמ' 837 [התשע"ב (מס' 2)];

    ק"ת 7404, התשע"ד (4.8.2014), עמ' 1572;

    ק"ת 7405, התשע"ד (7.8.2014), עמ' 1585 [התשע"ד (מס' 2)];

    ק"ת 7584, התשע"ו (22.12.2015), עמ' 286 ו–294 (ת"ט בק"ת 7704, התשע"ו, עמ' 1832);

    ק"ת 7642, התשע"ו (6.4.2016), עמ' 966 ו–972 [התשע"ו (מס' 2)] (שני תיקונים);

    ק"ת 7678, התשע"ו (29.6.2016), עמ' 1460 [התשע"ו (מס' 3)] (שני תיקונים - דחיית תחילת תוקפו של תיקון התשע"ו);

    ק"ת 8087, התשע"ט (22.10.2018), עמ' 497;

    ק"ת 8101, התשע"ט (4.11.2018), עמ' 704 [התשע"ט (מס' 2)];

    ק"ת 8104, התשע"ט (7.11.2018), עמ' 1308 [התשע"ט (מס' 3)];

    ק"ת 8580, התש"ף (1.6.2020), עמ' 1478;

    ק"ת 9751, התשפ"ב (24.11.2022), עמ' 960.

    [2.] ההגדרה "מזכיר" חלה לגבי מי שעניינו נדון בוועדה לעררים מיום 1.5.16 ועד תום שש שנים מהתאריך האמור (תיקון התשע"ו (מס' 2) והתש"ף).

    [3.] תחילתה של תקנה זו ביום א' בניסן התשל"ו (1 באפריל 1976) או ביום קביעת דרגת הנכות או הגדלתה עקב החמרה לפי סימן ג', כאמור בתקנה 12, הכל לפי המאוחר.

    [4.] תחילתה של תקנה זו ביום א' בניסן התשל"ו (1 באפריל 1976) או ביום קביעת דרגת הנכות או הגדלתה עקב החמרה לפי סימן ג', כאמור בתקנה 12, הכל לפי המאוחר.

    [5.] המילים "ההחלטה למוסד" בתקנה 27(א), חלות לגבי מי שעניינו נדון בוועדה לעררים מיום 1.5.16 ועד תום שש שנים מהתאריך האמור. על מי שאינו מנוי בהגדרה זו, במקום "ההחלטה למוסד" בא "ההחלטה למזכיר" (תיקון התשע"ו (מס' 2) והתש"ף).

    [6.] בבג"צ 558098, סופר נ' שר העבודה (פורסם בדינים עליון נח, 332), הכריז בג"צ על תקנה זו כבטלה החל מיום 1.2.2001. בתיקון התשע"ב היא נמחקה.

    [7.] בתיקון התשס"ח נקבע כי על אף הוראות תקנה 36(א), רשאי נפגע בעבודה לבקש כי דרגת נכותו תיקבע מחדש לפי תיקון התשס"ח, אף אם טרם חלפו שישה חודשים מאז נקבעה לאחרונה דרגת נכותו ואף אם לא חלה החמרה בפגימה שבקשר אליה מוגשת הבקשה, ובלבד שבקשתו לבדיקה מחדש כאמור הוגשה בתוך שישה חודשים מיום 1.6.2008.

    [8.] תחילתו של פרט 4 (סוכרת) ב–1.12.14 והוא יחול על מי שעניינו נדון בוועדה או בוועדה לערעורים מהתאריך הנ"ל ואילך. על אף זאת, במהלך 36 החודשים שלאחר התאריך הנ"ל, תקבע ועדה או ועדה לערעורים, לפי העניין, את דרגת נכותו של אדם שהגיש את תביעתו לפני יום התחילה, על פי הגבוה מבין אלה: (1) דרגת הנכות בהתאם לתקנות העיקריות כנוסחן ערב התאריך הנ"ל; (2) דרגת הנכות בהתאם לפרט 4 כנוסחו בתיקון התשע"ד (מס' 2).

    [9.] תחילתו של פרט 32א ביום 1.12.14 והוא יחול על מי שעניינו נדון בוועדה לערעורים מהתאריך הנ"ל ולאחריו. על אף זאת, במהלך 36 החודשים שלאחר התאריך הנ"ל תקבע ועדה או ועדה לערעורים, לפי העניין, את דרגת נכותו של אדם שהגיש את תביעתו לפני התאריך הנ"ל, על פי הגבוה מבין אלה: (1) דרגת הנכות בהתאם לתקנות העיקריות כנוסחן ערב התאריך הנ"ל; (2) דרגת הנכות בהתאם לפרט 32א.

    [10.] צ"ל חלוף. במקור כתוב: חילוף.

    [11.] צ"ל מחצית הנכות המגיעה. במקור כתוב: מחצית הנכות המגיעים.

    [12.] תחילת תוקפו של פרט 92 בחלק אחד עשר - ביום 1.3.22 והוא יחול לגבי מי שעניינו נדון בוועדה או בוועדה לערעורים מהתאריך הנ"ל ואילך.


  • חוק בית המשפט לעניני משפחה

    1.       

    הגדרות 

    (תיקונים: התשנ"ו, התשנ"ח, התשס"ט, התש"ע) 

    בחוק זה, "עניני משפחה" - אחת מאלה: 

    (1) תובענה בעניני המעמד האישי, כמשמעותם בדברי המלך במועצה על ארץ-ישראל, 1922-1947, למעט הנהלת נכסי אנשים נעדרים; 

    (2) תובענה אזרחית שהגיש אדם בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא; לענין פסקה זו - 

    "בן משפחתו" - 

    (א) בן זוגו, לרבות הידועה בציבור כאישתו, בן זוגו לשעבר, בן זוגו שנישואיו עמו פקעו ובלבד שנושא התובענה נובע מהקשר שהיה ביניהם בתקופה שבה היו בני זוג; 

    (ב) ילדו, לרבות ילדו של בן זוגו; 

    (ג) הוריו, הורי בן זוגו או בני זוגם; 

    (ד) נכדו; 

    (ה) הורי הוריו; 

    (ו) אחיו ואחיותיו, שלו או של בן זוגו; 

    "הורה" - לרבות הורה מאמץ או אפוטרופוס; 

    (3) תובענה למזונות או למדור; 

    (4) תובענה לאבהות או לאמהות; 

    (5) תובענה בענין החזרתו של קטין חטוף, לרבות תובענה לפי חוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), התשנ"א-1991; 

    (6) תובענה לפי חוקים אלה: 

    (א) חוק גיל הנישואין, התש"י-1950; 

    (ב) חוק השמות, התשט"ו-1956 ; 

    (ג) חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, ובכללה זכויות משמורת, חינוך, ביקור, הבטחת קשר בין קטין להורהו או יציאת קטין מן הארץ; 

    (ד) חוק קביעת גיל, התשכ"ד-1963; 

    (ה) חוק הירושה, התשכ"ה-1965, לרבות תובענה שעילתה סכסוך בקשר לירושה, יהיו הצדדים אשר יהיו; 

    (ו) חוק שיפוט בעניני התרת נישואין (מקרים מיוחדים), התשכ"ט-1969; 

    (ז) חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973; 

    (ח) חוק אימוץ ילדים, התשמ"א-1981; 

    (ט) חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991; 

    (י) חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור ההסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו-1996; 

    (7) הליך לפי סעיף 20 לחוק להגנה על עדים, התשס"ט-2008; 

    (8) 2 הליך לפי סעיף 36 לחוק תרומת ביציות, התש"ע-2010. 

    2.       

    כינון בית המשפט לעניני משפחה 

    (תיקון התשס"ז) 

    (א) שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, רשאי להסמיך בצו בית משפט שלום מסוים לשבת כבית משפט לעניני משפחה, אשר ידון בעניני משפחה, ולקבוע את תחום שיפוטו לצורך חוק זה; צו כאמור יכול שיסמיך את בית המשפט לדון בכל הענינים או בחלקם. 

    (ב) שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, רשאי למנות שופטים מבין שופטי בית משפט השלום, שידונו בבית המשפט לעניני משפחה, וכן למנות סגן נשיא לעניני משפחה. על מינוי של סגן נשיא לעניני משפחה ועל כהונתו יחולו הוראות סעיף 9(ב) ו–(ג) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, החלות על מינויו וכהונתו של סגן נשיא בית משפט שלום. 

    (ג) כשיר להתמנות לשופט בית משפט לעניני משפחה מי שהינו בעל ידע ונסיון מקצועי בתחום זה. 

    (ד) הוראות חוק זה אינן באות לגרוע מסמכותו של שופט בית משפט לעניני משפחה לדון בענינים הנדונים בבית משפט השלום. 

    (ה) נשיא בית המשפט העליון, באישור שר המשפטים, רשאי למנות שופט, או אדם הכשיר להתמנות שופט של בית משפט שלום, לרשם של בית משפט לעניני משפחה, ודינו כדין רשם של בית משפט שלום. 

    (ו) שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע בצו ענינים נוספים שבית המשפט לעניני משפחה יהיה מוסמך לדון בהם על פי חוק זה. 

    3.       

    סמכות בית המשפט לעניני משפחה 

    (תיקונים: התשס"ב, התשע"א, התשע"ז) 

    (א) עניני משפחה לפי חוק זה יידונו בבית המשפט לעניני משפחה. 

    (ב) בית המשפט לעניני משפחה יהא מוסמך לדון בתובענה לאכיפה של פסק חוץ בעניני משפחה או להכרה בו. 

    (ב1) על אף הוראות סעיף 25, בית המשפט לעניני משפחה יהא גם הוא מוסמך לדון בעניני משפחה של מי שנקבעה לגביו סמכות שיפוט ייחודית בסימנים 52 או 54 לדבר המלך במועצה על ארץ ישראל 1922-1947, למעט עניני נישואין וגירושין. 

    (ג) כל ענין שלגביו נתונה לבית המשפט לעניני משפחה סמכות לפי חוק זה, גם אישור הסכם בקשר אליו במשמע, אף אם אינה תלויה ועומדת אותה שעה תובענה לגביו, ובית המשפט יהיה רשאי ליתן להסכם תוקף של פסק דין. 

    (ד) בענין מעניני המשפחה הנוגע לקטין, רשאי עובד סוציאלי שמונה לפי חוק, באמצעות או באישור היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו, להגיש תובענה לפי חוק זה; וכן רשאי הקטין, בעצמו או על ידי ידיד קרוב, להגיש תובענה כאמור בכל ענין שבו עלולה זכותו להיפגע פגיעה של ממש; לענין סעיף זה - 

    "הגשת תובענה" - לרבות הגשת בקשה במסגרת תובענה שהוגשה על ידי אחר ולרבות הופעה בבית המשפט; 

    "עובד סוציאלי שמונה לפי חוק " - עובד סוציאלי שמונה לפי כל אחד מהחוקים המפורטים להלן, לפי העניין: 

    (1) חוק גיל הנישואין, התש"י-1950; 

    (2) חוק הסעד (סדרי דין בענייני קטינים, חולי נפש ונעדרים), התשט"ו-1955; 

    (3) חוק שירותי הסעד, התשי"ח-1958; 

    (4) חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960; 

    (5) חוק ההגנה על חוסים, התשכ"ו-1966; 

    (6) חוק הסעד (טיפול באנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית), התשכ"ט-1969; 

    (7) חוק אימוץ ילדים, התשמ"א-1981; 

    (8) חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו-1996. 

    4.       

    הוראות נוספות בענין סמכות 

    (תיקון התשנ"ז) 

    (א) בשבתו כבית משפט לעניני משפחה יהיו נתונות לבית המשפט אף הסמכויות הנתונות לבית משפט לנוער לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960. 

    (ב) (בוטל). 

    (ג) מתן צו לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991, יכול שיידון בבית משפט שלום שאינו בית משפט לעניני משפחה. 

    (ד) ערעור על החלטה אחרת של רשם לפי סעיף 96(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, בתובענה בעניני משפחה, או ערעור על החלטה או צו של ראש הוצאה לפועל לגבי ביצוע פסק דין בעניני משפחה יידון לפני בית המשפט לעניני משפחה, בפני שופט אחד; לענין סעיף זה, "פסק דין" - כמשמעו בחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967. 

    5.       

    יחידת סיוע בבית המשפט לעניני משפחה 

    [תיקונים: התשס"א, התשע"א (מס' 2)] 

    (א) שר המשפטים ושר העבודה והרווחה יקימו בצו באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, יחידת סיוע בבית המשפט לעניני משפחה, אשר תיתן לבעלי הדין, בעצמה או באמצעות אחרים, לפי הוראות סעיף זה, שירותי אבחון, ייעוץ, טיפול וגישור בעניני משפחה, לרבות העמדת מומחים לרשות בית המשפט, ויקבעו את דרכי הפעלתה של יחידת הסיוע וכללים לסדרי עבודתה. 

    (ב) שר העבודה והרווחה, בהסכמת שר המשפטים, יקבע בצו את כישוריהם המקצועיים של עובדי יחידת הסיוע ודרכי הפיקוח המקצועי עליהם. 

    (ג) בית המשפט לעניני משפחה רשאי להפנות בעל דין ליחידת הסיוע, הכל כפי שיפרט בהחלטתו; ורשאי הוא להורות ליחידת הסיוע להגיש חוות דעת בכתב, בעניין הנדון לפניו, ככל שהדבר נדרש לצורך מיידי, ובלבד שאין אפשרות סבירה לקבל תסקיר בעניין זה מאת עובד סוציאלי; סירב בעל דין להופיע בפני יחידת הסיוע, יודיע על כך בכתב לבית המשפט תוך 15 ימים מיום ההפניה; בסעיף קטן זה, "עובד סוציאלי" - עובד סוציאלי שמונה לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960 או לעניין חוק הסעד (סדרי דין בענייני קטינים, חולי נפשי ונעדרים), התשט"ו-1955. 

    (ד) מבלי לגרוע מהוראות כל חוק, רשאי רשם של בית המשפט לעניני משפחה להפנות ליחידת הסיוע, כאמור בסעיף קטן (ג). 

    (ה) בית המשפט לעניני משפחה או רשם של בית המשפט לעניני משפחה, רשאי, מטעמים שיירשמו, להפנות ליחידת הסיוע גם בן משפחתו של בעל דין בתובענה בעניני משפחה שהוגשה לבית המשפט, ובלבד שאותו בן משפחה הסכים לכך; לענין זה, "בן משפחתו" - כהגדרתו בסעיף 1, בפסקה (2) להגדרה "עניני משפחה". 

    (ו) אין בהפניה ליחידת הסיוע, במתן שירותים על ידה לפי סעיף 5, בגיבוש הסכם בסיועה, וכן בהסכמת בעלי הדין לכל אלה, כדי להקנות לבית המשפט סמכות לדון בנושא שלא היה בסמכותו בטרם ההפניה ליחידת הסיוע; אין באמור בסעיף קטן זה כדי לגרוע מהוראות הדין בעניין הקניית סמכות באמצעות בקשה ליישוב סכסוך. 

    5א.      

    איסור פרסום, חיסיון ואי–קבילות של מידע שנמסר ליחידת הסיוע 

    [תיקון התשע"א (מס' 2)] 

    (א) דברים שנאמרו ומידע שנמסר ליחידת הסיוע יראו אותם לעניין איסור פרסום כדברים שנאמרו לפני בית משפט הדן בדלתיים סגורות. 

    (ב) טענות בדבר ההשתתפות בדיון ביחידת הסיוע, מהלך הדיון בה או הפסקתו, לא יובאו בחשבון על ידי בית המשפט. 

    (ג) אין אדם חייב למסור ובית משפט, בית דין, או כל רשות או אדם המוסמכים על פי דין לגבות ראיות, לא יקבלו, דברים שנאמרו ומידע שנמסר ליחידת הסיוע, אלא אם כן מתקיים אחד מאלה: 

    (1) הדברים או המידע נאמרו או נמסרו ליחידת הסיוע לצורך מתן חוות דעת, לבקשת בית המשפט, ובית המשפט הודיע לבעלי הדין, מראש, כי לא יחול חיסיון על הדברים או המידע כאמור; 

    (2) כל בעלי הדין ומי שהופנה ליחידת הסיוע לפי סעיף 5(ה) ויתרו בכתב על החיסיון. 

    (ד) על אף הוראות סעיף קטן (ג)(2), פעל עובד יחידת הסיוע ליישוב סכסוך בדרך של גישור, לא יובאו דברים שנאמרו על ידי אותו עובד, לפני בית משפט, לפני בית דין או לפני כל רשות או אדם המוסמכים על פי דין לגבות ראיות, אלא בהסכמתו, נוסף על הוויתור על חיסיון מאת בעלי הדין ומי שהופנה ליחידת הסיוע, הנדרש לפי סעיף קטן (ג)(2). 

    (ה) הוראות סעיפים קטנים (ג) ו–(ד) לא יחולו על דברים שנאמרו ומידע שנמסר ליחידת הסיוע, שמהם עולה חשש כי נעברה או עומדת להתבצע עבירה בקטין או בחסר ישע בנסיבות שבהן חלה חובת דיווח לפי סעיף 368ד(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, או שמהם עולה חשש כי התקיימה העילה למתן צו הגנה לפי סעיף 3(2) לחוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991. 

    (ו) דברים שהיה אפשר להציגם לפני בית משפט, לפני בית דין או לפני כל רשות אדם המוסמכים על פי דין לגבות ראיות, בלא קשר להליך ביחידת הסיוע, לא יהיו חסויים רק בשל כך שהובאו לפני יחידת הסיוע. 

    (ז) על אף הוראות סעיפים קטנים (ג) ו–(ד), בהליך פלילי יחולו הוראות פרק ג' לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971. 

    6.       

    איחוד תיקים 

    (א) הוגשו תובענות בעניני משפחה לכמה בתי משפט באותו אזור שיפוט, יידונו התובענות יחדיו בבית המשפט לעניני משפחה שיקבע נשיא בית משפט השלום או סגן הנשיא לעניני משפחה, לפי סעיף 49(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984. 

    (ב) הוגשו תובענות כאמור לבתי משפט באזורי שיפוט שונים, רשאי נשיא בית המשפט העליון או המשנה לנשיא להורות על העברת הדיון לבית המשפט לעניני משפחה שיקבע, שידון בהם יחדיו. 

    (ג) נשיא בית משפט השלום או סגן הנשיא לעניני משפחה רשאי להורות, שסוג תובענות בעניני משפחה יידונו בבית משפט לעניני משפחה, שיקבע. 

    (ד) תובענה חדשה בעניני משפחה תוגש על ידי בעלי הדין לאותו בית משפט לעניני משפחה שדן בתובענה קודמת בענינם, אלא אם כן הורה נשיא בית משפט השלום או סגן הנשיא לעניני משפחה, אחרת. 

    (ה) הוגשה תובענה לבית משפט לעניני משפחה והוגשה תובענה אחרת לבית משפט אחר, לגבי ענין שנדון בתובענה בבית המשפט לעניני משפחה, רשאי בית המשפט לעניני משפחה להורות על צירוף התובענות ולדון בהן יחדיו, יהא נושא התובענה האחרת או שוויה אשר יהא, אם לדעתו הצדק והתועלת בצירוף התובענות עולים על הפגיעה בענינו של אדם אחר שהוא צד לתובענה; החל הדיון בתובענה בבית המשפט האחר, לא תצורף התובענה כאמור אלא בהסכמת השופט שהחל לדון בה. 

    (ו) בית משפט לעניני משפחה רשאי לצרף לתובענה מי שלצורך בירור התובענה והכרעה בסכסוך נדרש שיהיה צד לה, יהא נושא התובענה או שוויה אשר יהא. 

    (ז) היתה תובענה תלויה ועומדת בבית משפט לעניני משפחה בענינו של קטין, והוגשה תובענה בענינו לבית משפט לנוער על פי חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960, יועבר הדיון בתובענה לבית המשפט לעניני משפחה. 

    (ח) נשיא בית משפט השלום רשאי להורות כי תובענה שהוגשה לבית משפט לנוער, לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960, ואשר קדמה להגשת תובענה לבית המשפט לעניני משפחה, תועבר לדיון לבית המשפט לעניני משפחה, אם יש בה כדי להשפיע על ענינו של הקטין הנדון בבית משפט לעניני משפחה. 

    (ט) הועבר הענין כאמור בסעיפים קטנים (ז) ו-(ח), רשאי בית המשפט לעניני משפחה להמשיך לדון בו, מן השלב שבית המשפט לנוער הגיע אליו. 

    7.       

    הליכי ביצוע 

    הליכי ביצוע בתובענה לאיזון משאבים בין בני זוג או בתובענה לפירוק שיתוף בנכס של בני זוג או בתובענה בענינו של קטין, למעט בעניני רכושו, יבוצעו על פי החלטת בית המשפט לעניני משפחה ובפיקוחו, זולת אם הורה בית המשפט על ביצועם באמצעות לשכת ההוצאה לפועל; כן רשאי בית המשפט להורות על ביצועם בדרך אחרת הנראית לו יעילה וצודקת יותר בנסיבות הענין. 

    8.       

    סדרי דין וראיות 

    (א) בכל ענין של דיני ראיות וסדרי דין, שאין עליו הוראה אחרת, לפי חוק זה, ינהג בית המשפט בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית משפט צדק; אין בהוראה זו כדי לגרוע מכללי חסיונות עדים או כללי ראיות חסויות. 

    (ב) בית המשפט לעניני משפחה רשאי לשמוע עדות של קטין שלא בנוכחות איש או בנוכחות מי שבית המשפט התיר לו להיות בדיון, וכן רשאי הוא להורות על הפסקת שמיעת עדותו של קטין או למנוע את חקירתו אם הוא סבור שעלול להיגרם נזק לקטין. 

    (ג) מונה מומחה או יועץ מטעם בית המשפט, לא יהיה בעל דין רשאי להביא עדות נוספת של מומחה מטעמו, אלא ברשות בית המשפט. 

    (ד) הוראות סעיף זה יחולו גם על בית משפט שלום בדונו בתובענות לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991. 

    (ה) הוראות סעיף זה לא יחולו על תובענה לפי חוק הירושה, התשכ"ה-1965, שעילתה אינה סכסוך בתוך המשפחה. 

    9.       10 - 24.   

    ערעור 

    לבית משפט הדן בערעור על פסק דין או על החלטה של בית משפט לעניני משפחה, יהיו הסמכויות הנתונות, לפי חוק זה, לבית המשפט לעניני משפחה, לרבות שמיעת עדויות או הבאת ראיות נוספות, אם הוא סבור שהדבר דרוש לבירור הערעור. 


    (תיקונים עקיפים בחוקים שונים - התיקונים שולבו בחוקים עצמם). 

    25.      

    שמירת סמכויות 

    (תיקון התשנ"ח) 

    (א) חוק זה אינו בא לגרוע מסמכויותיהם של בתי הדין הדתיים ובית הדין לעבודה. 

    (ב) בענין הנתון לסמכותו המקבילה של בית דין דתי, יהיה בית המשפט לעניני משפחה מוסמך לדון כל עוד אין בית הדין הדתי דן בו. 

    26.      

    ביצוע ותקנות 

    (א) שר המשפטים רשאי להסדיר בתקנות, את סדרי הדין והנוהג לפני בית המשפט לעניני משפחה, ובכלל זה הוראות בדבר סמכויות בית המשפט לצוות בענינים הבאים: 

    (1) הזמנת עד מטעם בית המשפט; 

    (2) מינוי מומחה או יועץ מטעם בית המשפט, דרכי פעולתו ושכרו; 

    (3) מינוי כונס נכסים על ידי בית המשפט, דרכי פעולתו ושכרו; 

    (4) העברת ענין להליך של פישור כמשמעותו בסעיף 79ג(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, לרבות סדרים וכללים בהליך הפישור וניהולו; 

    (5) אגרות. 

    (ב) בכל ענין מן הענינים המפורטים בסעיף קטן (א) בפסקאות (1) עד (4) מוסמך בית המשפט ליתן כל צו וכל סעד אחר שיראה לנכון לתיתם בנסיבות הענין. 

    (ג) תקנות לפי סעיף קטן (א)(5) טעונות אישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת. 

    27.      

    הוראות מעבר 

    (תיקונים: התשנ"ז, התשנ"ח) 

    (א) הקמת בתי משפט לעניני משפחה, שידונו בכלל עניני המשפחה, תושלם בכל הארץ, לא יאוחר מתום שנתיים מיום תחילתו של חוק זה ואולם, הסמכתם של בתי משפט לעניני משפחה לדון בתובענות לפי חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן - חוק הירושה), תושלם לא יאוחר מיום י' באלול התשנ"ח (1 בספטמבר 1998); שר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון, רשאי להורות בצו על העברתן של תובענות כאמור לבית משפט לעניני משפחה מסוים במועד מוקדם יותר; לענין חוק זה יראו כל בקשה לפי חוק הירושה כתובענה. 

    (ב) הוקם בית משפט לעניני משפחה, תוקם בו יחידת סיוע, כאמור בסעיף 5, לא יאוחר מתום ששה חודשים מיום הקמתו. 

    (ג) תובענות או סוגי תובענות בעניני משפחה, שהיו תלויות ועומדות ביום תחילתו של חוק זה בבית משפט מחוזי או בבית משפט שלום, רשאי מנהל בתי המשפט באישור שר המשפטים להורות בצו על העברתן לבית משפט שלום, שהוסמך לשבת כבית משפט לעניני משפחה, לאחר תיאום עם הנשיאים של בתי המשפט הנוגעים בדבר; בית המשפט שאליו הועברה תובענה כאמור רשאי להמשיך ולדון בה מן השלב שאליו הגיע בית המשפט הקודם. 

    (ד) על אף הוראות סעיף קטן (ג), רשאי נשיא בית המשפט שבו נדונה התובענה, לבקשת בעל דין, להורות כי התובענה תמשיך להידון באותו בית משפט. 

    (ה) בכל תחום שיפוט שטרם הוקם בו בית משפט לעניני משפחה יידונו עניני המשפחה וערעורים על החלטות ראש ההוצאה לפועל, בענין ביצוע פסק דין בעניני משפחה, בבית המשפט המוסמך לכך ערב תחילתו של חוק זה, ובאותו תחום לא יחולו הוראות חוק זה. 



     

    יצחק רבין 

     

    דוד ליבאי 

     

    ראש הממשלה 

     

    שר המשפטים 

    עזר ויצמן 

     

    שבח וייס 

     

    נשיא המדינה 

     

    יושב ראש הכנסת 

     


    [1.] ס"ח 1537, התשנ"ה (7.8.1995), עמ' 393, ראה הוראות מעבר בסעיף 27 לחוק. (ת"ט בס"ח 1600, התשנ"ו, עמ' 386).

    תיקונים:ס"ח 1577, התשנ"ו (17.3.1996), עמ' 180;

    ס"ח 1634, התשנ"ז (5.8.1997), עמ' 210;

    ס"ח 1670, התשנ"ח (30.6.1998), עמ' 243 (ת"ט בס"ח התשנ"ט, עמ' 27);

    ס"ח 1767, התשס"א (27.12.2000), עמ' 80;

    ס"ח 1810, התשס"ב (14.11.2001), עמ' 16;

    ס"ח 2103, התשס"ז (12.7.2007), עמ' 384. הצ"ח - ממשלה 298, התשס"ז, עמ' 612;

    ס"ח 2192, התשס"ט (16.11.2008), עמ' 115. הצ"ח - ממשלה 380, התשס"ח, עמ' 520;

    ס"ח 2242, התש"ע (13.6.2010), עמ' 534. הצ"ח - ממשלה 289, התשס"ז, עמ' 292;

    ס"ח 2264, התשע"א (9.12.2010), עמ' 83. הצ"ח - ממשלה 507, התש"ע, עמ' 1058;

    ס"ח 2297, התשע"א (26.5.2011), עמ' 920 [התשע"א (מס' 2)]. הצ"ח - ממשלה 549, התשע"א, עמ' 304;

    ס"ח 2596, התשע"ז (10.1.2017), עמ' 331. הצ"ח - כנסת 665, התשע"ז, עמ' 12.

    [2.] תחילתה של פיסקה (8) בהגדרה "ענייני משפחה" שבסעיף 1 לחוק ביום 13.12.10.


  • כיצד קובעים מזונות ?

    החוק שעוסק בזה הוא החוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), התשי"ט-1959 יחד עם זאת הפסיקה ונסיבות המקרה הם בסופו של דבר מה שיכריע את הקבעה בפועל


    1.       

    חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), התשי"ט-1959 1 

    (א) בחוק זה - 

    "בגיר" - מי שמלאו לו שמונה-עשרה שנה; 

    "קטין" - מי שאינו בגיר; 

    "ילד" - בין שנולד מנישואין ובין שלא מנישואין לרבות מאומץ. 

    (ב) אומץ ילד, יבואו לענין חוק זה המאמץ ובני-משפחתו במקום הורי המאומץ ובני-משפחתם. 

     

    2.       

    מזונות לבן-זוג 

    (א) אדם חייב במזונות בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה. 

    (ב) אדם שאינו יהודי או מושלמי או דרוזי או חבר אחת העדות הדתיות המפורטות בתוספת הראשונה לפקודת הירושה, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונות בן-זוגו, והוראות חוק זה יחולו על מזונות אלה. 

    2א.      

    התחשבות בהכנסות של בן-זוג 

    (תיקון התשל"ו) 

    על אף האמור בחוק שיווי זכויות האשה, התשי"א-1951, בקביעת מידת המזונות שאדם חייב לספק לבן-זוגו רשאי בית המשפט להתחשב בהכנסותיו של בן הזוג מעבודה ומנכסים, ואם ראה לנכון - גם מכל מקור אחר. 

    3.       

    מזונות לילדים קטינים 

    (א) אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלה. 

    (ב) אדם שאינו חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונותיהם, והוראות חוק זה יחולו על מזונות אלה. 

    3א.      

    מזונות קטין 

    (א) אביו ואמו של קטין חייבים במזונותיו. 

    (ב) בלי להתחשב בעובדה בידי מי מוחזק קטין יחולו המזונות על הוריו בשיעור יחסי להכנסותיהם מכל מקור שהוא. 

    4.       

    מזונות בין שאר בני-משפחה 

    אדם חייב במזונות שאר בני-משפחתו, והם - 

    (1) הוריו והורי בן-זוגו; 

    (2) ילדיו הבגירים ובני-זוגם; 

    (3) נכדיו; 

    (4) הורי-הוריו שלו ושל בן-זוגו; 

    (5) אחיו ואחיותיו שלו ושל בן-זוגו. 

    5.       

    סולם המזונות 

    אין אדם חייב לספק מזונות לבן-משפחה לפי סעיף 4 אלא במידה שנתקיימו שלוש אלה: 

    (1) יש בידו לעשות כן לאחר סיפוק הצרכים של עצמו, של בן-זוגו ושל הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן-זוגו; 

    (2) אותו בן-משפחה, על אף מאמציו, אינו יכול לספק צרכיו מעבודה, מנכסיו או ממקור אחר; 

    (3) אותו בן-משפחה אינו יכול לקבל מזונות לפי סעיף 2 או לפי סעיף 3 או מעזבון, ואינו יכול לקבלם מבן-משפחה הקודם לאותו אדם לפי הסדר שנקבע בסעיף 4. 

    6.       

    היקף המזונות 

    היקף המזונות, מידתם ודרכי סיפוקם ייקבעו, באין הסכם בין הצדדים, על-ידי בית המשפט בשים לב לנסיבות, ופרט למזונות על פי סעיף 3 - לפי מחסורו של הזכאי ויכלתו של החייב. 

    7.       

    חייבים אחרים 

    היו שניים או יותר בני אותה קירבה חייבים במזונות לזכאי, רשאי בית המשפט לקבוע את מידת החיוב של כל אחד מהם, ורשאי הוא לחייבם ביחד ולחוד. 

    8.       

    הבטחת מזונות 

    בית המשפט רשאי להורות על מתן ערובה למזונות או על השלשתם לתקופה שיקבע, ורשאי הוא לצוות על אדם שממנו מגיע חוב לחייב, לפרוע את סכום החוב, כולו או מקצתו, במישרין לזכאי במזונות. 

    9.       

    פטור ממזונות 

    רשאי בית המשפט, אם הוא סבור שמן הצדק והיושר לעשות כן, לפטור אדם מחובת מזונות, כולה או מקצתה, מחמת התנהגות מחפירה שהזכאי במזונות התנהג כלפיו. 

    10.      

    מזונות זמניים 

    הוגשה תביעה למזונות, רשאי בית המשפט לפסוק מזונות זמניים עד לגמר בירור התביעה. 

    11.      

    סייג למזונות בעד העבר 

    (א) תביעה למזונות שהוגשה כעבור יותר משנה לאחר התקופה שבעדה הם נתבעים, רשאי בית המשפט לדחותה בשל כך בלבד, אם לא ראה טעם סביר לאיחור. 

    (ב) מזונות שלא התחילו לפעול לגבייתם תוך שנתיים לאחר התקופה שבעדה הם נפסקו, אין לגבותם אלא ברשות בית המשפט. 

    11א. 2

    תשלום בשיעורים של מזונות בעד העבר 

    (תיקון התשע"ח) 

    פסק בית המשפט מזונות בעד תקופה שקדמה ליום מתן פסק הדין, רשאי הוא להורות על תשלום המזונות כאמור בשיעורים ובמועדים כפי שיקבע. 

    12.      

    הסכמים בדבר מזונות 

    (א) הסכם בדבר מזונות של קטין וויתור על מזונות כאלה אינו קושר את הקטין, כל עוד לא אושר על ידי בית המשפט. 

    (ב) הסכם בדבר מזונות של בגיר וויתור על מזונות כאלה ייעשו בכתב; הם ניתנים לאישור בית-המשפט. 

    (ג) הסכם בעניני מזונות שאושר על ידי בית המשפט, דינו כדין פסק-דין של בית המשפט בעניני מזונות. 

    13.      

    שינויים בנסיבות 

    (א) בית המשפט רשאי לשנות את אשר נקבע בהסכם, בויתור ובפסק-דין, אם ראה לעשות כן על סמך נסיבות שנודעו למבקש או שנשתנו אחרי ההסכם, הויתור או פסק-הדין. 

    (ב) רשאי בית המשפט שלא להיזקק לבקשת שינוי שהוגשה לפני שעברו ששה חדשים לאחר בקשה קודמת. 

    (ג) הוראות סעיף זה אינן באות לגרוע מכל סעד לביטול או לשינוי של הסכם, ויתור או פסק-דין שניתן לפי כל דין אחר. 

    14.      

    עסקאות בדבר מזונות 

    זכות למזונות אינה ניתנת להעברה, לשעבוד, לקיזוז או לעיקול, אלא לזכותו של מי שסיפק לזכאי אמצעי-מחיה בצורת שירותים או מצרכים. 

    15.      

    פקיעת זכות המזונות 

    (א) הזכות למזונות פוקעת עם מות הזכאי או עם מות החייב. 

    (ב) זכות למזונות הנובעת מקירבת נישואין פוקעת עם פקיעת הנישואין בין בני-הזוג. 

    (ג) זכות למזונות הנובעת מקירבת חיתון פוקעת גם עם פקיעת הנישואין שהביאו לאותה קירבת חיתון. 

    16.      

    זכות חזרה 

    (א) מי שנתן מזונות מעל למוטל עליו ולא התכוון ליתן מתנה, רשאי לדרוש החזרת היתרה ממי שקיבלה או ממי שנתן פחות מן המוטל עליו ובמידה שנתן פחות מן המוטל עליו. 

    (ב) מי שנתן מזונות שלא היה חייב בהם ולא התכוון ליתן מתנה, רשאי לדרוש החזרתם ממי שקיבלם או ממי שהוא חייב בהם ובמידה שהיה חייב בהם. 

    17.      

    משפט בין-לאומי פרטי 

    (א) על חובת מזונות בין בני-זוג יחול דין מקום מושבם של בני-הזוג, ואם אין להם מקום מושב משותף, דין מקום מושבו של החייב. 

    (ב) על חובת מזונות של אדם לילד קטין יחול דין מקום מושבו של הילד. 

    (ג) על חובת מזונות אחרת לפי חוק זה יחול דין מקום מושבו של החייב. 

    18. 3

    סמכות בית משפט לעניני משפחה 

    (תיקון התשנ"ה) 

    בית המשפט המוסמך לפי חוק זה הוא בית המשפט לעניני משפחה, בכפוף להוראות סעיף 19. 

    19.      

    שמירת סמכויות, דינים והסכמים 

    (א) חוק זה אינו בא להוסיף על סמכויות השיפוט של בתי-דין דתיים ולא לגרוע מהן; ומקום שבית דין דתי מוסמך על פי חיקוק לשפוט, יראו כל מקום בחוק זה שנאמר בו "בית משפט" כבא לרבות בית-דין דתי. 

    (ב) חוק זה בא להוסיף על זכויות המזונות הנתונות על פי כל דין שבית-דין דתי דן לפיו ועל פי הדין האישי החל על הצדדים, ואינו בא לגרוע מזכויות אלה. 

    (ג) חוק זה אינו בא לגרוע מתקפו של כל הסכם הקובע זכות למזונות למעלה ממידתם או מהיקפם לפי חוק זה. 

    20.      

    ניכויים ממס הכנסה 

    חוייב אדם במזונות על-פי פסק-דין או על-פי הסכם שאושר על-ידי בית המשפט בהתאם להוראות חוק זה, יינתן לו ניכוי, לצורך חישוב הכנסתו החייבת במס הכנסה, עבור כל סכום ששילם על-פי פסק-הדין או ההסכם האמור, בתנאי שהניכוי לא יעלה על שיעור הניכוי שנקבע בפקודת מס הכנסה, 1947, לגבי אותו סוג של קרובים, ובתנאי נוסף שההגבלות של פקודת מס הכנסה, 1947, על מספר הנתמכים שעבורם אפשר לדרוש ניכוי, לא יחולו במקרה זה. 



     

    דוד בן-גוריון 

     

    ראש הממשלה 

    יצחק בן-צבי 

     

    נשיא המדינה 

     


    [1.] ס"ח 726, התשי"ט, עמ' 72.

    תיקונים:ס"ח 794, התשל"ו (29.1.1976), עמ' 93;

    ס"ח 1027, התשמ"א (28.5.1981), עמ' 288;

    ס"ח 1537, התשנ"ה (7.8.1995), עמ' 397;

    ס"ח 2692, התשע"ח (15.2.2018), עמ' 172. הצ"ח - ממשלה 1124, התשע"ז, עמ' 972.

    [2.] תחילת תוקפו של סעיף 11א - ביום 15.8.2018.

    [3.] כותרת הסעיף תוקנה על אף שתיקון התשנ"ה הורה לתקן רק בגוף הסעיף את המילים "בית המשפט המחוזי" במילים "בית המשפט לעניני משפחה".


By my target 01 Apr, 2021
Make a list Lists are great ways to stay on track. Write down some big things you want to accomplish and some smaller things, too. Check the list regularly Don’t forget to check in and see how you’re doing. Just because you don’t achieve the big goals right away doesn’t mean you’re not making progress. Reward yourself When you succeed in achieving a goal, be it a big one or a small one, make sure to pat yourself on the back. Think positively Positive thinking is a major factor in success. So instead of mulling over things that didn’t go quite right, remind yourself of things that did.
By my target 01 Apr, 2021
There are so many good reasons to communicate with site visitors. Tell them about sales and new products or update them with tips and information.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת


Contact Us

Share by: